Kamal Kharmach kennen de meeste Vlamingen als stand-up comedian, maar de Antwerpenaar is zoveel meer. Naast zijn rol als docent bedrijfseconomie aan de Karel De Grote Hogeschool steekt hij op televisie zijn neus in ‘Andermans Zaken’, een programma op Eén waarin hij ondernemers in nood terug op het juiste spoor helpt zetten. “Ik wil de economie en ondernemerschap dichter bij de doorsnee Vlaming brengen”, vertelt Kharmach in een nieuwe Techmag aflevering.

Ondernemerschap democratiseren

Het is niet de eerste keer dat ondernemerschap een eigen platform krijgt op de Vlaamse televisie. “Het probleem is dat dergelijke concepten voornamelijk gericht zijn op andere entrepreneurs en experts”, steekt Kamal Kharmach van wal. “Met ‘Andermans Zaken’ wil ik ondernemerschap dichter bij Jan met de pet brengen.”

In Vlaanderen leeft nog té veel de perceptie dat ondernemers zakkenvullers en sjoemelaars zijn. Zonde, want het gros van de zaakvoerders investeert verworven inkomsten simpelweg opnieuw in hun bedrijf. Laten we vooral niet vergeten dat ondernemers en kmo’s de ruggengraat van ons land zijn. Zij creëren welvaart en tewerkstelling, maar krijgen er dikwijls enkel stereotypering voor in de plaats.”

Mentale crisis

Door de coronapandemie worden er volgend jaar meer dan 23.000 faillissementen voorspeld. Kharmach vreest niet alleen voor economische rampen, maar wil ook een lans breken voor mentale hulp. “Het gaat hier over meer dan 23.000 gezinnen die hun inkomen zien wegvallen”, zucht hij.

Maar wij Vlamingen zijn binnenfretters. Ondernemen is een harde stiel, en we benadrukken liever wat er goed en efficiënt loopt. Toch moeten we meer dan ooit praten over de moeilijkheden die gepaard gaan met het vak. Ook dat wil ik met mijn programma verduidelijken.”

Zelf voegt Kharmach de daad bij het woord. Al een tijdje ziet hij op regelmatige basis een psycholoog. “Als het aan mij lag, zou therapie even normaal en regulier mogen worden als een huisartsbezoek. Ik geloof zelfs dat dat al vanaf jonge leeftijd moet kunnen. Vroeger werden bezoeken aan de tandarts niet terugbetaald, dus gingen veel arme kinderen niet. Nu zien we hetzelfde fenomeen met psychologische hulp. Terwijl mensen in zwakkere sociaal-economische posities net degenen zijn die dat het meeste hulp nodig hebben. Dat creëert een gigantisch Mattheuseffect.”

Ook in deze aflevering

In deze episode heeft Kamal Kharmach het ook over:

  • Het belang van humor
  • Relativeringsvermogen
  • Opgroeien in armoede
  • Politieke kwesties

Beluister hieronder het volledige interview via Spotify: