Peter De Keyzer: “Je moet pessimistisch zijn op korte termijn, maar optimistisch op de lange termijn”

Peter De Keyzer: “Je moet pessimistisch zijn op korte termijn, maar optimistisch op de lange termijn”

Peter De Keyzer is econoom, oprichter van strategisch communicatiebureau Growth Inc. en opiniemaker. In mijn zoektocht naar de persoonlijkheid achter deze boeiende man vroeg ik hem alles over de tirannie van het status quo; meritocratieën en the marshmallow test. Nu te bekijken of te beluisteren in Techmag.

Vooruitgangsoptimist

Econoom en ondernemer Peter De Keyzer vindt ons land te traag en te democratisch. Toch staat de Antwerpenaar niet negatief in het leven. “The best is yet to come”, stelt De Keyzer. “Ik zie hinderpalen, ik zie extremisme, en ik stel een gebrek aan leiderschap vast. Maar we moeten vooruit.”

De Keyzer noemt zichzelf een ‘vooruitgangsoptimist’. “De bekende Belgische econoom en filosoof Philippe Van Parijs zei me ooit: de beste levenshouding is pessimisme op de korte termijn, maar optimisme op de lange termijn. Daarom ben ik ook een optimistische vooruitgangsdenker”, zegt hij. “Die combinatie van pessimisme op de korte termijn en optimisme op de lange termijn werkt echt.”

Nood aan meer ondernemers

“Als je de lat op korte termijn laag genoeg legt, zal je daar heel vaak overgaan en krijg je een aantal positieve verrassingen die je extra motiveren om door te gaan. Wat optimisme op de lange termijn betreft, dat lijkt me vanzelfsprekend. Want wat loop je hier anders dan nog te doen?”

Als je de lat op korte termijn laag genoeg legt, zal je daar heel vaak overgaan en krijg je een aantal positieve verrassingen die je extra motiveren om door te gaan

“We moeten ons bewust zijn van wat ons allemaal tegenhoudt, maar tegelijkertijd vooral ook kijken naar wat we wel kunnen doen om verandering mogelijk te maken. Om die reden hebben we eigenlijk meer ondernemers nodig, omdat die in de eerste plaats altijd de opportuniteiten zien, eerder dan de bedreigingen. Ondernemers zijn mensen mensen die vooral in zichzelf geloven, en die zich niet laten verlammen door de beperkingen die hen worden opgelegd.”

“Ik word echt zenuwachtig van mensen die beweren dat alles in het leven om geluk draait, want dat is helemaal niet zo. Geluk bestaat wel degelijk, dat trek ik niet in twijfel, maar je moet het ook voor een stuk afdwingen. Alleen door hard te werken, kan je het verschil maken.


Highlights van deze Techmag aflevering:

  • Het probleem van onmiddellijke voldoening
  • Het potentieel van meritocratieën
  • Hoe een teveel aan zelfvertrouwen kan leiden tot extremisme
  • Waarom De Keyzer zowel geniet van metal- als operamuziek
  • En nog veel meer!

Inmiddels lanceerde ik ook mijn interview met viroloog Marc Van Ranst. Geen enkele aflevering meer missen? Abonneer je hier!Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 85.538 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief