Vijf op een rij: een blik in het leven van Frie Pétré

Vijf op een rij: een blik in het leven van Frie Pétré

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Frie Pétré, founding CEO van de Brusselse start-up Qollabi die zich specialiseert in business relationship management.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Eerst en vooral, ik heb geleerd dat ik de kracht van ontspanning en slaap flink heb onderschat in het verleden. Ondertussen heb ik ervaren dat de outcome overdag vele malen creatiever, efficiënter en gerichter is wanneer ik op een gestructureerde manier ontspan. Wanneer de nachtrust minder was, ben ik recent gaan experimenteren met power naps overdag, met bijhorende devices zoals de Silentmode, wat een hightech powernap masker is.”

Here's the plan: in het weekend probeer ik in de natuur te zijn en/of onder vrienden. In het beste geval betekent dat: kite surfen. In de week sport ik drie keer, volg ik één keer pianoles, en één keer Bachata (een sensuele en romantisch dans uit de Dominicaanse Republiek; nvdr). Elke ochtend doe ik 10 minuten aan meditatie en lees ik 10 minuten, zowel 's ochtends als 's avonds. Tijdens de wintermaanden verblijf ik twee weken op het zuidelijk halfrond.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik heb een aparte relatie met geld. Aan de ene kant heb ik het altijd lastig gevonden om zomaar geld op een spaarrekening te zetten, ik ben constant op zoek naar een hefboom.”

“Drie jaar geleden waagde ik mij aan een interessant experiment door al mijn assets te verkopen. Het enige wat ik overhield, waren twee reiskoffers met kleren en mijn kitegerief. Wat ik toen ervaren heb, heeft een grote impact op me gemaakt. Het legde een aantal basisbehoeftes bloot die ik nooit eerder had ervaren.”

Het inspireerde me bijvoorbeeld om op een andere manier te gaan nadenken over transport. Zo heb ik sindsdien nog steeds geen eigen wagen. Ik denk trouwens dat er een generatie aankomt die veel minder asset driven en meer experience driven is.”

“Zelf durf ik ook wel een keer zot te doen wanneer het gaat over experiences. Bijvoorbeeld crazy last minute verrassingstrips, diners, cadeaus voor vrienden, familie, en geliefden.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Zonder enige twijfel is dat Why we Sleep van Matthew Walker. De laatste decennia hebben we onszelf als maatschappij aangeleerd hoe belangrijk het is om gezond te eten en te sporten. Op school worden kinderen gewezen op het belang van een evenwichtige en gezonde voeding. We leren ook al op jonge leeftijd om wekelijks minstens 2 keer per week te sporten op school.”

“Naast sport en eten zijn we ons ook steeds meer bewust van het belang van onze geestelijke gezondheid. Onlangs vernam ik zelfs dat veel scholen bezig zijn met mindfulness en yoga.”

“Allemaal goed en wel, maar al die tijd hebben we het allerbelangrijkste instrument voor onze fysieke, creatieve en geestelijke gezondheid als vanzelfsprekend beschouwd: een solide nachtrust. Het boek heeft mijn ogen geopend over hoe slaap het beste medicament kan zijn tegen de meeste kwaaltjes. Het legt uit hoe belangrijk ons slaapritme is en wat de impact is wanneer dit verstoord wordt.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Mocht je het mij een maand geleden hebben gevraagd zou ik zonder twijfel PieSync hebben gezegd (ondertussen overgenomen door het Amerikaanse HubSpot; nvdr).”

“Om in de wereld van het syncen te blijven, tip ik Blendr.io. Om Qollabi BRM te koppelen met CRM systemen evalueren we momenteel of Blendr.io één van de oplossingen kan zijn die we onze klanten kunnen aanbieden. Ik hoorde alvast positieve geluiden vanuit ons tech team.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Dat de teamleden en investeerders aan boord zijn gebleven tijdens de moeilijkste momenten. Dat meen ik echt, iedereen wil deel uitmaken van een hip start-up team en werken in een inspirerend kantoor, maar in de begindagen - when sh*t hits the fan - is de romantiek van het start-upleven ver te zoeken.”

Teamleden die dan de veerkracht hebben om niet op te geven en te blijven geloven in je verhaal zijn voor mij heel bijzonder en beschouw ik als echte A-players. Hetzelfde geldt voor investeerders van het eerste uur die ondanks iteraties in jou blijven geloven en je zelfs volgen in een nieuwe investeringsronde.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.747 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief