Vijf op een rij: een blik in het leven van Xavier Dekeyster

Vijf op een rij: een blik in het leven van Xavier Dekeyster

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse tv-programma's, komen uitgebreid aan het woord in print media, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Xavier Dekeyster, oprichter en CEO van DX-Solutions, een IT bedrijf in Harelbeke dat gespecialiseerd is in complex web development en dat in 2019 door Unizo West-Vlaanderen beloond werd met de award voor ‘KMO Dienstbedrijf van het Jaar’.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Ik ben iemand die op ondernemersvlak grenzen wil verleggen en tot het uiterste gaan, dat vergt soms ook veel van mezelf. Daarom probeer ik vaak te ontspannen door ook in het sporten grenzen te verleggen: een lange afstand lopen, ‘ongetrainde’ vikingrun, lange fietsritten of een lastige col uit de Tour de France. De kick zit hem in het afzien en het vechten tegen het ‘opgeven’ stemmetje in mijn hoofd. Eens het doel bereikt, ben ik voldoende ontspannen om er weer een tijdje tegenaan te gaan.”

Uiteraard ontspan ik ook graag en veel met het gezin, mijn dagelijkse wandeling met de hond, in de tuin werken, enzovoort.”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Eigenlijk ben ik niet zo’n big spender, maar als ik geld uitgeef, dan ga ik altijd voor kwaliteit op alle gebied. Of het nu gaat over aankopen van kookpotten, een messenset, een verbouwing, auto, laptop, sportgerief,… Daarom niet per se het allerduurste, maar wel steeds de beste prijs/kwaliteit verhouding. Een aankoop gebeurt in mijn geval altijd weloverwogen.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik ben geen romanlezer, maar kan wel genieten van sterke verhalen. Ik ben ook zeker te vinden voor interessante biografieën die mij kunnen inspireren.”

“Momenteel ben ik ‘Gebeten’ aan het lezen, het boek van Bruno Lowagie. Daarin vertelt hij over het oprichten van zijn start-up iText, dat nadien uitgroeide tot scale-up en in 2014 de Deloitte's Technology Fast 50 Award won en hoe hij nadien afscheid nam van het bedrijf. Een sterk verhaal met onmisbare lessen voor iedere jonge ondernemer.”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Eén specifieke naam noemen vind ik heel moeilijk, maar ik zie dat er veel mooie start-ups zijn die bezig zijn in de fintech en HR-Tech. Binnen die twee domeinen zal de komende jaren sowieso veel gebeuren.”

“Door de vele ondersteunende initiatieven zoals Start it @KBC Start, Voka Bryo, Netwerk ondernemen, enzovoort, zie ik dat de kwaliteit van start-ups veel beter is dan pakweg vijf jaar geleden. De mindset om te pronken met het opgehaalde kapitaal in plaats van de binnengehaalde klanten is gelukkig aan het verdwijnen!”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Op het volledige DX-Solutions verhaal, waar we momenteel met een serieuze next step bezig zijn. Ik ben heel trots op het feit dat we hele mooie oplossingen hebben gebouwd voor onze klanten en het vertrouwen die we daarvoor hebben gekregen. Daarnaast ook op geweldige talent die we al aan boord konden halen.”

Maar waar ik eigenlijk nog het meeste trots op ben, is mijn gezin. Ondanks het drukke ondernemersbestaan hangen we heel sterk aan elkaar en zijn een heel hecht gezin.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 85.550 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief