Vijf op een rij: een blik in het leven van Yonca Braeckman

Vijf op een rij: een blik in het leven van Yonca Braeckman

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Yonca Braeckman, co-founder en CEO van venture studio Impact Shakers. Ze is ook medeoprichtster en COO van de Brusselse biotech start-up Tiamat Sciences én Head of Global Expansion voor The Guild, een wereldwijd netwerk van vrouwelijke ondernemers.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Door de manier waarop ik de laatste jaren mijn leven uitgebouwd heb, is er voor mij weinig verschil tussen leven en werken. Wat ik wel merk, is dat ik nood heb aan afwisseling van taken. Zo heb ik sowieso regelmatig nieuwe input nodig via research of ontmoetingen.”

Ik hou enorm van alles wat fictie is: boeken, films, series, ik ben een echte veelvraat. Ik leef een beetje op die grens tussen fictie en realiteit en soms is er daar veel drama, maar vaak is het vooral een klein Engels dorpje waar proportioneel veel doden in een jaar vallen. Of Rick en Morty natuurlijk, opnieuw en opnieuw en opnieuw. Pickle Rick!”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik hou erg veel van boeken, wat met het vele verhuizen de laatste jaren wel sterk verminderd is, maar toch nog steevast voor een te zware koffer zorgt. Ik heb waarschijnlijk ook net iets te veel streaming accounts (lacht).”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik hou vooral van dystopische novelles zoals 1984. En recent las ik The Testaments van één van mijn favoriete auteurs: Margaret Atwood. Het is het vervolg op The Handmaid's Tale en is minstens even belangrijk. Dictatoriale regimes waarin vrouwen van de ene dag op de andere alle rechten worden ontnomen, houden mijn vuur makkelijk brandend en zijn belangrijk voor ons allen om ons te herinneren hoe alles wat we vanzelfsprekend vinden dat ook in een handomdraai niet meer kan zijn. Zeker in de polariserende tijden waarin we nu opnieuw leven, kan meer empathie alleen maar positieve impact hebben.”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Lita.co is een crowdfundingplatform waarop je met particulieren in sociale impactbedrijven kan investeren. Ze zorgen voor veel meer transparantie in je investeringen en creëren een alternatieve vorm van kapitaal voor de ondernemers.”

“Dat is exact waar we met Impact Shakers ook aan willen werken. We zijn momenteel pistes in 'revenue based investing' aan het verkennen en de eerste gesprekken met potentiële investeerders in ons fonds aan het opzetten.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Telkens ik hierover nadenk, kom ik uit op individuen op wiens levensloop ik iets van impact gehad heb, waar ik hulp heb kunnen bieden wanneer dat nodig was en daarmee een echt verschil heb kunnen maken.”

Met Impact Shakers probeer ik dat te schalen en impact te creëren op een macroniveau, meer individuen gaan helpen die dan op hun beurt ook weer anderen helpen door hun bedrijf uit te bouwen en te gaan schalen. Ondernemerschap is heel duidelijk het medium waarmee ik geloof de grootste impact te kunnen gaan verwezenlijken.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 88.548 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief