Vijf op een rij: een blik in het leven van Youssef Kobo

Vijf op een rij: een blik in het leven van Youssef Kobo

(Photo by Nadia El Makhfi)

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: innovatiestrateeg, opiniemaker en sociaal ondernemer Youssef Kobo. Met zijn non-profit organisatie A Seat At The Table (ASATT), die hij samen met Hassan Al Hilou uit de grond stampte, brengt hij kansarme jongeren, vaak met een migratieachtergrond, in contact met topmensen uit het bedrijfsleven en de politiek in de hoop hen daarmee te inspireren en het vuur aan te wakkeren.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Mijn werk is mijn passie, ik kan dus niet echt klagen over de hectiek. Wanneer je elke dag doet wat je graag doet, vallen die lange werkdagen nog goed mee.

“Wanneer het mij echt teveel wordt, ga ik al eens bookshoppen. Boeken en boekenwinkels hebben een therapeutisch en kalmerend effect op mij. Daarnaast ga ik graag uit eten of drinken met vrienden om wat stoom af te laten.”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik geef graag geld uit aan boeken en reizen. Door het jaar heen heb ik verschillende consultancy opdrachten in alle uithoeken van de wereld. Ik probeer dan vaak het nuttige aan het aangename te koppelen door enkele dagen bij te boeken na een conferentie of opdracht in het buitenland.”

“Ik verander graag van achtergrond tijdens het werken – letterlijk dan. Nieuwe omgevingen voeden je met nieuwe ideeën en geven je een enorme boost aan creativiteit en ondernemingszin.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

What It Takes van Stephen A. Scharzman, de co-founder en CEO van Blackrock . Ik kan me enorm in zijn boodschap vinden. Wie uitzonderlijke zaken wilt verwezenlijken, moet excelleren, steevast de lat verleggen en door muren lopen.”

“Het is een boodschap die ook steeds meegeef aan mijn collega’s bij A Seat At The Table. We moeten elke dag aanvangen alsof het onze allereerste dag is en alles op het spel staat. Fortune favours the bold!”


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Cake van Davy Kestens moeten we sowieso in de gaten blijven houden. Via een innovatie en zeer gebruiksvriendelijke app zet hij het businessmodel van de archaïsche bankenwereld op zijn kop.”

“In plaats van zijn gebruikers kosten aan te rekenen, laat hij ze per kwartaal deelnemen in de winst. Een revolutie van eigen bodem, ik vermoed dat deze start-up nog serieuze brokken gaat maken de komende jaren.”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

De creatie van A Seat At The Table, een non-profit organisatie die kansarme jongeren, studenten en young professionals dagelijks verbindt met de top van het Belgische en internationale bedrijfsleven.”

In no time zijn we één van de meest toonaangevende non-profits in dit land geworden en hebben we ons leden- én partnerbestand spectaculair zien groeien. Met A Seat At The Table slagen we er moeiteloos in om zaken te verwezenlijken die iedereen voordien voor onmogelijk hielden. We hebben iets in gang gezet dat talloze levens blijvend zal veranderen en een reële impact genereert voor onze samenleving.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 88.465 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief