De Britse psycholoog Tony Crabbe raakte gebiologeerd door het feit dat mensen steevast naar hun smartphone grijpen nadat een vliegtuig voet aan grond heeft gezet. Daarnaast hoorde hij ook steeds meer mensen in zijn omgeving beweren dat ze het razend druk hebben. “Weinig mensen beseffen dat het druk hebben een keuze is”, vertelt Crabbe aan Bloovi tijdens zijn passage op WebTomorrow. “Het is tijd om onze aandacht terug te claimen.”

De meest luie keuze die je kan maken

“Sommige mensen vinden zichzelf heel wat omdat ze het altijd druk hebben. Nog anderen wentelen zich in een slachtofferrol. Maar eigenlijk is druk bezig zijn de meest luie keuze die je kunt maken”, legt Tony Crabbe uit. “Laat het duidelijk zijn: het druk hebben is niet het gevolg van onze moderne maatschappij, maar wel van onze onwetendheid om op een slimme manier om te gaan met technologie.”

Het druk hebben is niet het gevolg van onze moderne maatschappij, maar wel van onze onwetendheid om slim om te gaan met technologie.

Volgens Crabbe is het zelfs een verslaving. “Als je analyseert wat er binnen onze hersenen gebeurt tijdens het bekijken van mailtjes, notificaties en andere verstrooiingen dan zie je dat er kleine hoeveelheden dopamine worden afgegeven”, verklaart hij. Volgens de psycholoog wil dat eigenlijk zeggen dat we met z’n allen verslaafd aan het raken zijn aan technologie en notificaties. Logisch dus dat we moeten terugvechten vindt hij. “Het lijkt alsof ons brein nog niet aangepast is aan het geven van aandacht en het prioritiseren van de constante toespraak aan informatie. Kiezen aan wat je aandacht besteedt is de échte moeilijkheid”, zegt Crabbe bedenkzaam.

 

Je wordt er niet gelukkiger van

Psychologisch laat het constante verdelen van onze aandacht ook zijn sporen na. “Denk eens na welke momenten je in de laatste maand écht gelukkig hebben gemaakt. Meestal is dat een bepaald gesprek, een activiteit of een fantastisch moment. Diepgaande ervaringen dus”, legt Crabbe uit. “Toch wordt onze aandacht elke dag opnieuw versplinterd. Gemiddeld gebruiken we onze telefoon 2,5 uur per dag en worden we hierdoor gewoonweg overstelpt met nieuwe informatie. Het gevolg? We moeten onze aandacht constant verdelen over tal van zaken die op ons af komen. Dat maakt je er niet gelukkiger op. Integendeel”, zegt Crabbe bedenkelijk.

Ironisch genoeg geloven heel wat mensen dat ze productief bezig zijn als ze de hele dag door e-mails hebben beantwoord. Dat is toch waanzin?

“Daarom moet je volgens mij je focus verleggen door belangrijke taken eerst aan te pakken in plaats van je aandacht hopeloos te gaan verdelen. Ironisch genoeg geloven heel wat mensen dat ze productief bezig zijn als ze de hele dag door e-mails hebben beantwoord. Dat is toch waanzin?”

Wat je eraan kan doen?

“Nochtans zien we dat focus hét beginpunt is van een succesvol bedrijf, geluk én innovatieprocessen”. Een ding is duidelijk: we moeten terugvechten om onze aandacht en focus terug te kunnen claimen. “Terug baas worden over je eigen aandacht kan je doen door enkele simpele regels toe te passen”, legt Crabbe uit.

Als je zomaar aan je werkdag begint zonder een bepaald plan, dan is het een kwestie van tijd eer je weer hervalt in je oude gewoontes

“Dat doe je door eerst je notificaties uit te zetten. We kunnen er immers niet aan weerstaan. Daarna moet je ook je werk proberen samenbundelen. Ook je agenda op voorhand vastleggen is een absolute must”, zegt Crabbe. “Als je zomaar aan je werkdag begint zonder een bepaald plan, dan is het een kwestie van tijd eer je weer hervalt in je oude gewoontes en worden mails de leidraad van je werkdag. Het meest efficiënte is wanneer je op voorhand tijd vrijmaakt om ergens aan te werken. Pas dan kan je het ook afwerken," legt Tony Crabbe uit.

"De laatste tip die ik kan geven is dat wanneer je creatief wil zijn, je dat moet doen vanuit de plek die je het meest inspireert. Het heeft weinig zin om elke dag op een druk kantoor te zitten als ergens anders productiever bent. Durf dus je gewoontes opzij te schuiven en te focussen op wat je écht wil bereiken".