5 verrassende inzichten over het ondernemerschap die ik ontdekte dankzij het ouderschap:

5 verrassende inzichten over het ondernemerschap die ik ontdekte dankzij het ouderschap:

Ik ontdekte deze zomer iets heel bijzonders. In mei 2019 kreeg ik een zoon en ik kan zeggen: het moederschap doet me ontzettend veel deugd! Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik dit mag meemaken. Het zet mijn wereld op zijn kop. Er is inderdaad een voor en na! Mensen zeiden me al wel dat dit zou gebeuren, maar ik kon de impact echt niet inschatten! Alles verandert… en daarbij ontdekte ik heel wat parallellen tussen ouderschap en ondernemerschap. Verrassende inzichten die ik graag met jullie deel.

1. Geen tijd voor bullshit

Als ondernemer ga je veel bewuster met je tijd om dan de doorsnee mens. Mij vind je niet elke avond zappend op de bank met een zak chips, want ik bedenk dan hoeveel artikels ik in die tijd kan schrijven, hoeveel mensen ik daarmee kan bereiken en hoeveel lezers ik daardoor later als klant mag ontmoeten… Dat levert veel boeiendere dingen op dan het zappen van de ene naar de andere zender. En het geeft me ook veel meer energie!

Als moeder is mijn tijd zonder mijn zoontje Andres bijzonder beperkt. Afgelopen zomer had ik enkele uren per week oppas. Niet normaal wat ik dan allemaal kan doen, want dan moet het ook echt gebeuren! Mijn efficiëntie is er enorm op vooruit gegaan! En mijn prioriteiten veranderen… ik heb echt geen tijd voor bullshit!

2. Creativiteit

Als ondernemer ontdek je nieuwe stukken van jezelf. Je krijgt de ene uitdaging na de andere voorgeschoteld, en het vergt een grote dosis creativiteit om al die uitdagingen het hoofd te bieden!

Ook als ouder heb je zeer regelmatig te maken met nieuwe situaties en leer je jezelf op een heel andere manier kennen. En je wordt ongelooflijk handig. Multitasking! Ik ben er beter in dan ik dacht…

3. Keep your energy high!

Ondernemen is topsport! Daarom is het o zo belangrijk om heel goed voor jezelf te zorgen en erover te waken dat je energiepeil hoog is én vooral ook hoog blijft! Uitbesteden, de juiste keuzes maken, zelfliefde,… enkel vanuit een vol vat kan je geven.

Ouderschap is topsport! Daarom is het o zo belangrijk om heel goed voor jezelf te zorgen en erover te waken dat je energiepeil hoog is én vooral ook hoog blijft! Bovendien is het een mooie les die we meegeven aan onze kinderen, namelijk dat het best ok is om heel zorgvuldig met jezelf om te gaan!

4. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn

Ik weet nog heel goed dat ik ooit las dat een bekende businesscoach soms huilend op de keukenvloer zat. Ik werkte toen nog niet zo lang als zelfstandige en slaakte een zucht van verlichting: ‘dat is dus normaal’! Blij was ik, want bijna niemand spreekt erover.

Zo geef ik grif toe dat ook mijn weg naar succes (ik richtte 13 jaar geleden Passion for Work op, dat ik op 1 april verkocht, en haalde de afgelopen 4 jaar met mijn verschillende bedrijven samen een omzet van 1 miljoen euro) naast geweldige hoogtepunten ook heel veel diepe dalen kende. Als ik er middenin zit, post ik die niet op Facebook, maar wees gerust… de nodige tranen hebben ook hier gevloeid en ik heb mijn portie stress en uitdagingen echt wel gehad. Ik ga er niet over uitweiden, maar heb behoorlijk wat watertjes doorzwommen en zwarte sneeuw gezien…

Het moederschap bevalt me prima, maar er zijn ook al momenten geweest dat ik het niet meer wist. Dat ik urenlang ’s nachts wakker zat met een huilende Andres, niet meer wetend wat te doen. Gelukkig zijn dat uitzonderingen, maar ik geef toe dat het soms zwaar is als alleenstaande moeder. Andres slaapt ook amper overdag wat maakt dat ik heel weinig gedaan krijg en dat douchen en eten soms al een hele klus is. Gelukkig gaat het de goede kant op nu hij ouder wordt…

5. Je kan ploeteren of het jezelf gemakkelijk maken

Als moeder schakel ik bewust hulp in. Zo betaal ik met plezier kraamzorg om zelf even naar de kapper of naar de manicure te gaan en vraag ik een vriendin om op te passen als ik eens nood heb aan een professionele massage. Ik kende tot voor kort niets van baby’s, dus daarom schakel ik ook heel bewust een vroedvrouw, kraamzorg en kinderarts in aan wie ik mijn vragen kan voorleggen, in plaats van alles op eigen houtje uit te zoeken…

Als ondernemer kan je alles zelf doen en hierdoor niet vooruit geraken met je business. Of je kan het jezelf gemakkelijk maken en focussen op wat je echt leuk vindt, hiermee je geld verdienen en daarmee anderen betalen door dingen uit te besteden! Ook kan je een businesscoach inschakelen waardoor je veel minder leergeld hoeft te betalen en veel sneller successen boekt!

En dit is wat me zoveel voldoening geeft: samen met ondernemers puzzelen, kijken wat hun talenten zijn, wat hun missie is, hoe zij willen leven, waar zij van dromen én dat dan ‘handen en voeten geven’. Hiermee bedoel ik: dit allemaal concreet maken, zodat het niet enkel blijft bij dromen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.821 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief