Na ruim drie weken thuiswerken hoorde ik van klanten in mijn praktijk en van collega’s dat ze zich moe en overprikkeld voelden, ook al hadden ze ondertussen rust gevonden in de huidige werksituatie en werkten ze niet meer of minder hard dan anders. Zelf ondervond ik problemen met mijn stem: die was sneller vermoeid (ook al ben ik kerngezond) en dat liet zich horen. Het was voor mij een reden op zoek te gaan naar de oorzaak van dit probleem.

Sinds de coronacrisis het normale leven heeft lamgelegd, ben ook ik noodgedwongen overgeschakeld naar online stemcoaching. Toegegeven, ik was aanvankelijk geen believer. Toch moet ik toegeven dat het in de meeste gevallen (mits goede internetverbinding en een rustige werkplek) wonderwel werkt en dat de kwaliteit van het sensorische werk zich niet laat begrenzen door de digitale overdracht.

En toch! Ondanks de verrassend goede resultaten, begint het mij te dagen. Het online werken vreet massaal meer energie dan een face-to-face coaching. Mijn stem is mijn barometer en die klinkt vandaag scherper dan ik zelf zou willen, omdat ze beduidend sneller vermoeid geraakt.

Hoe meer resonantie in je stem, hoe meer rust je uitstraalt, hoe meer impact je maakt, hoe meer energie je jezelf geeft

Elke dag in quarantaine maak ik een lange wandeling. Toen ik gisteren even ging zitten in de velden, werd het mij allemaal duidelijk. Ik houd van ruimte, van turen in de verte, van een wisselend beeld. Dat ontspant mijn ogen en geeft me rust. Die ontspanning, de ruimte in mijn blik geeft ook ruimte aan mijn stem waardoor deze meer resoneert. Hoe meer resonantie in je stem, hoe meer rust je uitstraalt, hoe meer impact je maakt, hoe meer energie je jezelf geeft. Die ruimte die je aan jezelf schenkt, geef je ook door aan je publiek. Wat in grote lijnen de essentie van mijn werk is.

Hoe zit dat dan online?

Wanneer we videochatten, zitten we te dicht op elkaar. Er is te weinig ruimte en dat laat zich horen. Nu zie ik mijn collega’s en klanten wel graag, maar ze hoeven daarom nog niet op mijn schoot te zitten. Tijdens zo’n video call ligt er (te) veel focus op het zien, op het scherm, op het beperkte zicht dat je van iemand hebt. Hierdoor komt er teveel druk op de ogen te liggen.

Deze druk op de ogen vertaalt zich ook in de stem. Meer druk kost meer energie en zorgt ervoor dat we meer roepen, scherper, hoger en luider klinken. Tonen die de technologie versterkt, terwijl onze oren meer houden van zachte, warmere, diepere klanken. Jouw boodschap komt ook veel beter over wanneer ze resoneert.

Je moet zelf maar eens nagaan hoeveel keer en hoe lang je wegkijkt van het scherm tijdens een video call? Hoeveel keer ga je even achteruit leunen en tuur je even naar buiten? In plaats van achteruit te leunen, merk ik dat we net voorover gaan buigen om beter te luisteren en meer gehoord te worden. Straks hangen we echt letterlijk aan elkaar neus, oor of zitten we op elkaars lip…

Hoeveel ruimte durf je te nemen?

Bij een face-to-face meeting is die ruimte er wel. Eerst en vooral zie je meer van een persoon dan enkel zijn/haar gezichtsuitdrukking en een muur (of vage achtergrond). Je ziet het hele lichaam en de afstand tussen jullie is groter dan de 30-50 cm dat we van het scherm verwijderd zijn. De meeste kantoren en meetingruimtes hebben een raam of een deur waardoor je even kan wegkijken of wegdromen. Je durft tijd te nemen om na te denken en rond te kijken, maar online zit iedereen op hetzelfde scherm.

Kort samengevat: videoconferenties vragen meer focus en zorgen voor meer druk op je ogen, wat zich laat voelen/horen in je stem en bij uitbreiding je hele lichaam. Daardoor vraagt het online werken veel meer energie.

Mijn tips?

  1. Maak vooraf goede afspraken over geluid en camera
  2. Neem de focus weg van het kijken: durf met andere woorden weg te kijken, je ogen even te sluiten of zelfs je camera uit te zetten. Daardoor kan je beter luisteren.
  3. Zoek een goede werkplek waarbij je stem goed resoneert. Een kleine ruimte (met raam) geeft meer echo waardoor je jouw stem versterkt of plaats je scherm zo waardoor je niet rechtover elkaar zit, maar in een V-opstelling.
  4. Beperk je online meetings, trainingen, video’s per dag of neem meer pauzes tussendoor. Vaak zijn we nu ook privé online, dus dat is dubbel zoveel gefocuste schermtijd.
  5. Wanneer het kan, telefoneer weer met elkaar. Dat geeft je de mogelijkheid om je ogen te laten rusten, rond te kijken, te turen.
  6. Ga na een dag even naar buiten en zoek een ruime plek waar je jouw ogen even kan ontspannen.

Zorg goed voor jezelf en check regelmatig je energiepeil zodat je lichaam na deze crisis niet uitvalt door de massale overprikkeling en het online werken waar we willens nillens allemaal toe gedwongen worden.