De eenzaamheid van een ondernemer: dit is wat jij eraan kan doen

De eenzaamheid van een ondernemer: dit is wat jij eraan kan doen

Een thema dat regelmatig aan bod komt tijdens mijn coachingsessies, is het gevoel dat je er als ondernemer alleen voor staat. Sommigen benoemen het zelfs en gebruiken de term ‘eenzaamheid’. Ik heb dat woord eens gegoogeld : ‘verschil ervaren tussen gewenste en aanwezige contacten’. Daarom nuanceer ik het graag:  mijn klanten zijn wel degelijk sociaal en communicatief, maar missen vaak het contact met gelijkgestemden. ‘Of ik dat herken’, vragen ze me dan. En: 'Hoe ga jij daar mee om?’ Ik beken. Ik begrijp wat ze bedoelen, want heb het ooit ook zo ervaren.

Droomjob opgezegd

Ik neem je even mee in de tijd. In een ver verleden had ik mijn leukste baan in loondienst ooit. Ik was uitzendconsulente bij Randstad en had echt geweldige collega’s! We werkten in een landschapskantoor en o wat was dat gezellig! Op maandagochtend bij een kop koffie bijpraten over het weekend, samen juichen als we weer een grote klant hadden binnengehaald, elkaar steunen wanneer we in een dipje zaten… Jaren later zijn we nog steeds bevriend, dat zegt genoeg.

Een groot contrast met mijn leven van een paar jaar later. Statuut van loondienst vaarwel gezegd en een BTW-nummer in de plaats. Na lang zoeken wat ik nu eigenlijk wilde, had ik hele mooie missie gevonden: duizenden hoogopgeleide 30'ers en 40'ers inspireren om hun droombaan te vinden ! Passion for Work was geboren. Dit maakte me heel erg blij. Ik wist waarom ik leefde en wat me te doen stond…

Maar o jee, wat miste ik in het begin het dagelijkse contact met gelijkgestemden. Mensen die me begrepen, die beseffen wat het is om zoiets groots en moois in de wereld te zetten, wat het betekent om uit je comfortzone te komen, om ook tijdens het weekend en op feestdagen te werken, die tot in hun diepste vezels voelen wat het is om een eigen grote klant voor je eigen bedrijf binnen te halen, je niet meer te kunnen verschuilen achter een bekende merknaam, die de spanning kennen van het lanceren van een eerste website,….

Ja, dat gevoel ken ik dus maar al te goed. Daarom ging ik op zoek naar oplossingen en die deel ik graag met jou!

1. Ik volgde opleidingen van en voor ondernemers

Ik selecteerde opleidingen van zeer succesvolle ondernemers, hing telkens aan hun lippen en absorbeerde als een spons. Werkelijk alles wilde ik van hen te weten komen. Ik leerde hun volledige leef- en werkwereld kennen. Wat was dat boeiend! Naast de kennis die ik opdeed, leerde ik heel wat andere ondernemers kennen die eveneens deze opleidingen volgden. Hieruit ontstonden mooie, waardevolle vriendschappen. Plots kreeg ik in mijn vriendenkring ook ondernemers, wat tot mijn 30ste niet het geval was.

2. Ik ging masterminden in groep

Met heel veel plezier denk ik terug aan zes jaar geleden, meer specifiek aan de maand januari. Enkele weken voordien was het koud en miezerig in België. Ik sprak dit uit en enkele onderneemsters bevestigden dat: ook zij zo verlangden naar de zon. En naar gelijkgestemden.

Bleek een all-in in Turkije spotgoedkoop te zijn. In no time zaten we met z’n vieren op het vliegtuig richting Antalya, om daar de dag te beginnen met yoga op het strand, daarna te genieten van een ontbijtbuffet en dan volle bak aan het werk.

Kan je je voorstellen? Vier vrouwen in de lobby van een hotel, elk druk tikkend op een laptop. Om dan tijdens de pauzes veel plezier te beleven en vooral ook met elkaars business mee te denken. Zo leuk kan ondernemen zijn!

3. Ik ging op zoek naar een businessbuddy

Hoe fijn is het om op een gestructureerde manier en op regelmatige basis een sparringpartner te hebben? Wekelijks bel of Skype ik met Floris, mijn businessbuddy. Hij woont in Nederland en is namenbedenker. Floris doet dus iets heel anders dan waar ik elke dag mee bezig ben. We leerden elkaar kennen tijdens een seminarie van Eelco de Boer. Sindsdien delen we zowel vreugdemomenten als teleurstellingen, op zakelijk én privé-vlak.

In het begin van het jaar formuleren we onze doelstellingen. Wat willen we elk bereiken op vlak van werk, financiën, gezondheid, relaties/gezin, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, bijdragen aan de samenleving? Wekelijks vullen we het Businessbuddydocument in, en mailen we dit naar elkaar voor we opnieuw van gedachten wisselen.

Dit zijn de voordelen van een businessbudy:

  • het houdt me scherp: wekelijks sta ik stil bij mijn doelen;
  • we gunnen elkaar het beste: zo zorgde ik ervoor er een artikel van Floris op Bloovi verscheen, en omgekeerd deelde Floris zijn SEO/SEA-expert waar hij heel tevreden over was;
  • het inspireert: we vertellen wat we lezen, horen, meemaken en volgen de nieuwste ontwikkelingen op ondernemersvlak

Ik raad mijn klanten steeds aan om zelf ook een businessbuddy te zoeken! Het is ontzettend leuk én bovendien kost het je niks!

4. Ik zocht een businesscoach

Een businessbuddy is geweldig, maar is geen vervanging voor een businesscoach. De relatie met een businessbuddy is gelijkwaardig. Bij een businesscoach is er een verhouding van mentor-coachee. Best zoek je een businesscoach die 10 stappen verder staat dan waar jij staat. Daar leer je het meeste en snelste van. Je leert ‘anders’ kijken naar bepaalde zaken, ‘anders’ leven,…

Ik had 10 jaar geleden nooit gedacht dat ik het leven zou leiden wat ik nu heb, of dat dit überhaupt zou bestaan !

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 85.553 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief