De coronamaatregelen worden opnieuw verstrengd, mét de aanbeveling om opnieuw meer thuis te werken. Het grote verschil met de voorbije maanden is dat de schoolvakantie nu volop bezig is en dat kan voor de nodige stress en strubbelingen zorgen. Voordien hadden de kinderen thuis ook een eigen schoolplanning. Zelfs kleuters kregen dagelijks taakjes of konden een livesessie van hun leerkracht volgen. Nu dit allemaal is weggevallen en zomerkampen of grootouders niet altijd dé oplossing zijn, vraagt het van ouders extra aandacht en energie om hun kroost bezig te houden. Deze vier praktische tips kunnen helpen om vanuit je thuiskantoor toch veerkrachtig te blijven in tijden van COVID-19.

1. Maak de planning visueel

Een vaste regel is er niet, want iedereen is anders. Maar het grote principe blijft hetzelfde als voor de zomervakantie. En dat begint bij een duidelijke planning. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de jonge huisgenoten.

Een duidelijke planning brengt zekerheid en houvast in onzekere tijden. Breng daarom een nieuwe structuur aan waar deze wegvalt. Belangrijk is dat je kiest voor wat werkt voor jouw gezin. Je hoeft bijvoorbeeld niet hetzelfde stramien te volgen als op kantoor met vijf werkdagen en twee weekenddagen. Je kan bijvoorbeeld opteren voor zeven halve dagen werk van 8 uur tot 13 uur.

Belangrijk is dat je kijkt wat voor jou het meest haalbare is, en uiteraard bespreekt met je leidinggevende wat kan binnen de organisatie. Uit de ervaring die je de voorbije maanden hebt opgedaan, kan je misschien ook beter aangeven waar je thuis op vastloopt.

Eenmaal je een planning hebt, wijk je daar best niet te sterk van af. Voor kinderen is die structuur namelijk heel belangrijk. Maak in je planning een duidelijk onderscheid tussen tijd ‘SAMEN’ en ‘APART’. Bijvoorbeeld: van 7u30 tot 8u30 ontbijten we samen, vervolgens hebben we van 8u30 tot 10 uur tijd apart, waarin de kinderen spelen en de ouders werken. Tijdens de tijd ‘APART’ kan je met kleurencodes werken door een fietslampje aan jouw bureaudeur te hangen. Kleurt het lampje rood, dan betekent dat niet storen. Bij wit licht mogen de kinderen jouw bureau binnenkomen om iets te vragen.

2. Big Rocks eerst aanpakken

Wellicht heb je al gemerkt dat je thuis niet evenveel gedaan krijgt als op kantoor, wat mogelijks stress met zich meebrengt. Die deadline wacht immers niet. Hanteer hier het principe van de ‘Big Rocks’. Stel jezelf ‘s morgens de vraag wat de hoofdzaken zijn die je moet afwerken. Plan deze vervolgens eerst in, op de momenten waar jouw energiepijl het hoogste is. Bijvoorbeeld in de voormiddag. Alle toeters en bellen die jou kunnen storen (mail, chat, social media, …) zet je dan uit. Voor de kleinere taken voorzie je dan tijd tussen die grote blokken, op momenten dat je energiepijl lager is. Bijvoorbeeld net na de lunch. Daarbij is het belangrijk om je aan de voorziene tijd te houden – bijvoorbeeld maximaal een uurtje om mails te beantwoorden.

Het voordeel hiervan is dat je meer voldoening krijgt als een groot blok is afgewerkt. Tip voor gezinnen met kleine kinderen: spreek met je partner af om elkaars grote blokken af te wisselen zodat er altijd iemand beschikbaar is voor de kinderen.

3. Hou je concentratieniveau op peil

Wist je dat je gemiddeld 12 minuten nodig hebt om terug in volle focusmodus te komen, na een pop up van een mail bijvoorbeeld? Vijf van zulke meldingen en je bent een volledig uur kwijt. En dan heb je het gevoel: Wat heb ik hier vandaag eigenlijk al gedaan?

Vijftig minuten geconcentreerd werken aan één taak levert meer resultaat op dan twee uur aan vier taken tegelijk bezig zijn

Vandaar ook dat planning meer gaat over focusmanagement dan over timemanagement. Vijftig minuten geconcentreerd werken aan één taak levert meer resultaat op dan twee uur aan vier taken tegelijk bezig zijn. Als je dit elk uur doet – 50 minuten focus, 10 minuten iets anders – kan je trouwens ook meer tijd vrijmaken voor de kinderen wiens concentratieboog ook korter is.

4. Ontstressen dankzij energiegevers

De afgelopen maanden waren voor sommigen stressvol onder meer door financiële perikelen, de angst om ziek te worden of zijn werk te verliezen, extra drukte thuis, ... In se zijn die stressreacties als gevolg van COVID-19 niet verschillend van stressreacties op andere stressoren, zoals een langdurige hoge werkdruk. Wat maakt dat ook hier dezelfde principes van stressmanagement gelden.

Om te vermijden dat stress chronisch of té wordt, is het belangrijk om dagelijks tijd in te bouwen om te recupereren. Denk hierbij aan regelmatige pauzes nemen. Wij hanteren hiervoor het acroniem FAME dat staat voor Fuel (water, gezonde versnapering), Attention shift (aandacht even weg van werkplek), Movement (bewegen), Emotion (veranderen van emotionele staat). Dat brengt al de nodige recuperatie.

Kijk daarnaast ook naar waar je dagelijks nood aan hebt als persoon, iets wat jouw batterijen oplaadt. Dat is voor iedereen verschillend en dat kunnen kleine zaken zijn, zoals een korte wandeling of je favoriete nummer beluisteren terwijl je een tas koffie drinkt. Het kan enige zelfreflectie bieden om scherp te krijgen wat jou nu werkelijk energie geeft.

Enkele vragen die jou hierbij kunnen helpen:

  • Als je jouw dag herneemt: welke taken/activiteiten gaven jou een tevreden/goed gevoel terwijl je ermee bezig was?
  • Tijdens welke taken vergat je de tijd en kwam je niet in de verleiding om iets anders te doen, zoals je smartphone checken?

Herhaal dit gedurende een week. Wat valt je op?