Onvoldoende aandacht voor soft skills is één van de grootste bedreigingen voor moderne organisaties. Zowel professioneel als in het dagelijkse leven, is de noodzaak van emotionele intelligentie niet meer weg te denken. Zeker voor leidinggevenden is dit belangrijker dan ooit tevoren. Onder meer omdat zij teamleden moeten kunnen inspireren, coachen én hen begeleiden in hun persoonlijke groei. Blijft de vraag: hoe kan je iemands EQ-niveau meten?

De wereld in continue verandering

Waarom is het emotioneel quotiënt (EQ) vandaag zo belangrijk? In het huidige klimaat wordt ons geluksgevoel en stressmanagement ongezien op de proef gesteld. We kabbelen allemaal mee op golven van statistieken, maatregelen en hoopvolle berichten over vaccins.

De pandemie schudde onze levens grondig door elkaar. Hoe we ons voelen, uitdrukken en aanpassen aan het nieuwe normaal, wordt gestuurd door onze emotionele intelligentie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan empathie, optimisme, stressmanagement of flexibiliteit. Iemands aanpassingsvermogen richting het nieuwe normaal gaat dus hand in hand met iemands EQ-niveau. Straffer nog: Hoe hoger het EQ, hoe veerkrachtiger, succesvoller en gelukkiger je zal zijn.

EQ en leiderschap

Om succesvol te zijn, heb je een goed IQ, maar zeker ook een sterke emotionele intelligentie nodig. Het IQ is aangeboren en standvastig. Het EQ daarentegen werkt als een spier die getraind kan worden en blijvend kan groeien. Emotionele intelligentie kan met andere woorden gevormd worden en evolueren. Natuurlijk vergt dit van elk individu de nodige inspanning en tijd.

Het IQ is aangeboren en standvastig. Het EQ daarentegen werkt als een spier die getraind kan worden en blijvend kan groeien

Een leidinggevende is vanuit zijn of haar positie een katalysator die de effectiviteit en de succesgraad van het team mee bepaalt. Een leider moet in staat zijn om zijn of haar mensen te inspireren en te begeleiden in hun groeicurve. Gedurende dit proces is een goede emotionele intelligentie zeer belangrijk. Zo zal niet alleen de leider erop vooruit gaan, maar onrechtstreeks ook het team.

Boost jouw emotionele intelligentie!

Om jouw EQ te laten groeien, moet je natuurlijk precies weten op welke vaardigheden je dient te focussen. Waar liggen je sterktes en welke werkpunten zijn er? Als leidinggevende kan je dit best ook voor je teamleden in kaart brengen. Extra coaching op maat zal de resultaten van jouw en je teamleden absoluut ten goede komen.

De vraag is: hoe kan je emotionele intelligentie meten? De EQ-i 2.0 is een uniek wetenschappelijk instrument dat niet alleen het niveau van emotionele intelligentie meet, het geeft daarenboven ook zeer relevante aanknopingspunten naar persoonlijke vaardigheden die sterke businessresultaten opleveren. De bedoeling is om je sterktes in te zetten als een hefboom. Ook goed om weten, is dat het meetinstrument volledig digitaal te gebruiken is.

De EQ-i 2.0. kan enkel gebruikt worden door gecertificeerde EQ-i coaches. Zij geven de respondent toegang tot de online vragenlijst van 133 items, de basis van de meting. Het invullen van de questionnaire neemt slechts 20 minuten in beslag.

Het EQ-i 2.0 model

Na het afronden van het assessment krijgt de respondent een score op de 5 hoofdschalen en 15 subschalen, die samen het wetenschappelijk model van emotionele intelligentie vormen. De EQ-i 2.0 geeft bovendien ook nog een indicatie van het welbevinden van de respondent. Op die manier wordt ook het geluksgevoel van de leidinggevende of medewerker in kaart gebracht. Op basis van de resultaten uit de wetenschappelijke rapporten kunnen coaches gericht met leiders en medewerkers aan de slag gaan.

Samengevat kunnen we stellen dat emotionele intelligentie ondersteunend werkt in tijden van verandering. In tegenstelling tot het IQ, blijft het EQ evolueren. Zin om te groeien of jouw team naar het volgende level te brengen? Dat kan! Kies voor een coaching op maat en investeer als bedrijf in jouw medewerkers. Op die manier boek je het snelst successen. Daarenboven zal het werkgeluk van jouw mensen significant stijgen.