Waarom ondernemen een goed idee kan zijn voor hoogsensitieve personen

Waarom ondernemen een goed idee kan zijn voor hoogsensitieve personen

In mijn vorige bedrijf Passion for Work ontmoette ik veel mensen die hoogsensitief zijn. Sommigen wisten het, voor anderen was het een echte eyeopener. Eén ding hadden ze gemeen: dat het o zo belangrijk is om als HSP'er (Hoog Sensitief Persoon) een job te vinden die aansluit bij je waarden én talenten. Ondernemerschap kan daarbij een oplossing bieden.

Je kan ertegen vechten, het als een vloek zien, proberen je aan te passen en ‘normaal’ te doen… Helaas levert dat bitter weinig op en kost dit enkel maar energie met mogelijk een bore-out of burn-out als gevolg. Wat wel werkt, is bewustwording en jezelf de toestemming geven om écht jezelf te mogen zijn…

Het is voor sommigen een ware zoektocht om ‘hun ding’ te vinden. Voor een aantal mensen is ondernemerschap wellicht de oplossing!

Maar liefst 15 tot 20 procent van de mensen is hoogsensitief. Dit is veel. Hoogsensitieve mensen voelen wel dat ze anders zijn maar kunnen er de vinger niet op leggen. Zij hebben er last van als hun werk ‘niet klopt’ en dromen dan van een ander leven. Een leven waarin er minder prikkels zijn en waarin zij de regie terug krijgen zodat werk energie geeft. Een leven zonder crisissen…

Dit zijn de voordelen die je als hoogsensitief ondernemer hebt:

Je deelt zelf je tijd in

Je zal hierdoor veel minder last hebben van stress. Je bepaalt zelf wanneer je energie en zin hebt om te werken en voelt geen controle meer van een baas.

Zo werk ik echt op mijn eigen ritme: de uren met klanten liggen uiteraard vast, maar verder kan het zijn dat ik overdag een uurtje slaap als mijn kind naar de opvang is, en dat ik ’s avonds als hij slaapt, aan het werk ben;

Je kiest je zelf je werkomgeving

Ook die drukke werkomgeving kan je mijden omdat je zelf je plekken kiest, rekening houdend met jouw levensstijl en jouw gebruiksaanwijzing.

Ik vind het heerlijk om van thuis uit te werken, en af en toe hele mooie locaties op te zoeken. Zo schreef ik onlangs een artikel in Grand Cafe Kasteel Den Brandt, ik had de hele ruimte voor mij alleen en voelde me even kasteeldame die bediend werd. De afgelopen jaren werkte ik enkele weken per maand in alle rust op Ibiza of in Andalusië.

Je ben in staat zelf te voelen welke stap bij je past en hoe snel je wil gaan

Freelance ondernemen of juist volledig zelfstandig zijn? Jij bent de enige die kan bepalen wat bij jou past en hoe je wil omgaan met jouw hoogsensitiviteit. Voelt de veiligheid van een freelance contract goed, dan kan je dat zeker blijven doen. Het is heerlijk om te weten dat er zekerheid van inkomen is en je gebruik kan maken van de methodes binnen het bedrijf.

Wil je toch meer vrijheid, meer geld verdienen en ontwikkel jij graag een aanbod dat je verkoopt aan klanten, dan kan jij je volledig ontwikkelen als hoogsensitief ondernemer. Het kan zijn dat na een tijd ‘de houdbaarheidsdatum’ van het freelance statuut verstreken is, en je klaar bent voor de volgende stap om je eigen personal brand uit te bouwen.

Zelf bewandelde ik ‘de weg van de geleidelijkheid’: ik ging van loondienst naar zelfstandige in bijberoep met freelance opdrachten, dan naar hoofdberoep met freelance opdrachten om deze dan geleidelijk af te bouwen en mijn eigen toenmalig merk ‘Passion for Work’ uit te bouwen. Ik deed dit echt op mijn eigen ritme, dit was vooraf nooit zo bedacht. Jaarlijks voelde ik wat de volgende stap was om energiek te kunnen blijven werken…

Je mag de tijd nemen voor je eigen ontwikkeling

Zoals ik hierboven al beschreef, is het een geschenk om je eigen pad te kunnen bepalen. Jouw ziel wil gevoed worden. Jij weet wat je nodig hebt en kan als ondernemer zelf beslissen welke opleidingen je wil volgen.

Hoe vaak heb ik me niet verveeld op school en ook nog later in loondienst. Sinds ik ondernemer ben, verveel ik me geen seconde meer. Ik leer continu bij, leef met open zintuigen, en kies de onderwerpen én leervormen die bij me passen!


Ben je benieuwd of jij hoogsensitief bent? Doe hier de test.


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.821 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief