Is het een goed idee om aan vrienden en familie te vragen om te investeren in je startup?

Is het een goed idee om aan vrienden en familie te vragen om te investeren in je startup?

foto: shutterstock.com

Voor beginnende ondernemers is het leggen van de financiële puzzel bij het opstarten van het bedrijf altijd een moeilijke opdracht. Zelfs met een degelijk businessplan is het immers niet altijd mogelijk om de terughoudendheid van de banken te overwinnen en niet alle crowdfundingcampagnes zijn even succesvol. Aankloppen bij familie en vrienden dan maar, al dan niet via een winwinlening? Het blijft een heikele zaak, want daar zijn al veel vriendschappen en familierelaties op stuk gelopen, al gaat het precies door de financiering door familie en vrienden soms ook net goed met een startup.   SteamFeed.com, een digitale hub voor startups, zette de voor- en nadelen van het aankloppen bij familie en vrienden op een rijtje.


Met een lening of door aandelen te verkopen  

Hoewel familie en vrienden bij het investeren in een startup normaal geen gebruik maken van de ingewikkelde instrumenten waar durfkapitalisten en business angels wel een beroep op doen, kunnen ze een startup meestal toch op twee verschillende manieren financieel ondersteunen: door geld voor te schieten of door aandelen te kopen. In het eerste geval lenen ze geld dat met een bepaalde intrest en over een bepaalde periode wordt terugbetaald. Ze hebben ook de mogelijkheid om het bedrag dat ze aan een startup hebben geleend al dan niet in te dekken. Kenmerkend in dit geval is dat familie en vrienden geen mede-eigenaar worden en eigenlijk ook niets te zeggen hebben in je startup.

Dat ligt anders als je je startup door familie en vrienden laat financieren door hen aandelen te laten kopen. Want dan worden zij een beetje mee eigenaar van je bedrijf  en moeten ze normaal ook hun zeg kunnen doen over de manier waarop jij het leidt. In tegenstelling tot wat bij een lening het geval is, moet je geen afgesproken bedrag binnen een afgesproken tijdstip betalen, aangezien je vrienden en familieleden worden terugbetaald via hun deel van de winst waar ze als aandeelhouder recht op hebben.

Het is voor iedereen afwegen wat het beste is van die twee mogelijkheden, maar in principe is een lening beter dan aandelen te verkopen, omdat je dan duidelijk het ende van de terugbetalingsperiode voor ogen hebt en omdat je geen inmenging in je business krijgt.

Nadelen

Het belangrijkste nadeel van een investering door vrienden en familie is dat je hun geld op het spel zet en daardoor ook eigenlijk je relatie met hen. Want het kan met je business natuurlijk altijd mis gaan en dan zien zij het geld dat ze aan jou hebben gegeven omdat ze in je geloofden in rook opgaan. En je relatie moet al heel sterk zijn om zoiets te overleven. Ook zogenaamde stille vennoten blijven immers meestal niet stil als er geld aan te pas komt.

Als familie en vrienden al het geld verliezen dat ze in jouw startup hebben gestopt, dan is dat, tenzij je volkomen gewetenloos bent, voor de rest van je leven een zware last om te dragen.

Voordelen

Je startup laten financieren door vrienden en familie heeft ook voordelen. Het belangrijkste is dat zij er gewoon zijn in tijden dat banken, durfkapitalisten en business angels elk businessplan van naaldje tot draadje uitpluizen en al heel erg overtuigd moeten zijn vooraleer ze met centen over de brug komen. En als je bedrijf goed loopt en je hebt vrienden en familie mede-eigenaar gemaakt door hen aandelen te verkopen, zal je hen natuurlijk ook erg gelukkig maken.

Zes tips om de financiële hulp van familie en vrienden meer kans op slagen te bieden

  • Denk bij zakelijke besprekingen even niet aan familie- of vriendschapsbanden, maar voer de gesprekken zoals je met een professionele investeerder zou doen.
  • Vraag enkel om een financiering bij vrienden en familie die wat geld kunnen missen – en bij er dus een kans is dat ze het je niet al te kwalijk zullen nemen – als je niet kan terugbetalen. Als je vrienden hebt die zelf in business zitten en je goede raad kunnen geven voor je startup is dat natuurlijk meegenomen.
  • Schrijf je businessplan niet op een bierkaartje, maar maak werk van een goede en professionele presentatie. Ook voor familie en vrienden is dat belangrijk.
  • Bouw geen luchtkastelen. Je moet niet afkomen met onrealistische verwachtingen, want er duiken in je business onvermijdelijk altijd wolfijzers en schietgeweren op. Schat zo realistisch mogelijk omzet en winst in en vertel je vrienden en familie ook eerlijk dat er altijd een kans bestaat dat je project volledig zal mislukken en dat ze dus hun geld kwijt kunnen raken.
  • Hou je investeerders op de hoogte. Zowel bij een lening als bij de verkoop van aandelen is het erg belangrijk om je investeerders op regelmatige tijdstippen te laten weten hoe het gaat. Als de zaken positief evolueren, is dat natuurlijk prettig, maar houdt ook slecht nieuws niet achter.
  • Lieg nooit. Zelfs de eerlijkste mensen komen misschien in de verleiding “een leugentje om bestwil” te vertellen om vrienden en familie niet al te zeer te ontgoochelen. Doe dat echter niet. Ook als je hel slecht nieuws hebt, zullen je vrienden en familie je eerlijkheid respecteren. Als ze erachter komen dat je hen wat op de mouw hebt gespeld, zullen de poppetjes pas goed aan het dansen gaan.

bron: SteamFeed.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 83.229 abonnees
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief