Internet guru Thomas Baekdal onderzocht de 3 top redenen waarom tech ondernemingen het zoveel moeilijker hebben in Europa dan in de VS. Toch heeft ook Europa troeven maar deze blijken niet voldoende. Tijd om dit even van dichterbij te bekijken.

Aantal inwoners

Wanneer je de inwoners van alle landen van de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland samentelt. Dan bestaat Europa uit een markt van ongeveer 500 miljoen mensen. De bevolking van de Verenigde Staten telt dan weer ongeveer 313 miljoen inwoners. Europa heeft dus echt wel voordelen en sterktes. 


Bron: Thomas Baekdal

Bevolkingsdichtheid

Deze 500 miljoen mensen wonen in Europa op een veel kleinere oppervlakte dan de Amerikanen. Afstanden zijn minder groot wat in theorie het samenwerken makkelijker zou moeten maken.

Bron: Thomas Baekdal

Geconnecteerd

In Europa zijn we ook net iets beter geconnecteerd met het internet dan in de VS.

Bron: Thomas Baekdal

Na het lezen van deze 3 bovenstaande zaken heb je alle redenen om te denken dat we in een fantastische markt wonen, leven en werken. De markt als geheel is veel groter. We zijn dichter bij elkaar en beter verbonden, dit geeft ons een duidelijk voordeel op vlak van het bereiken van ons publiek. Europa heeft alle voordelen... maar dit is juist wat Europa (nog) niet is. 

Hoe komt het dat het oprichten van een tech onderneming beter lukt in de VS?

Europa als markt bestaat niet

Eigenlijk is Europa gelijk aan 30 totaal verschillende en afgescheiden markten. Vele verschillende markten met elk hun eigenheden, regelgeving, taal, cultuur,...

Europa & taal

Als Vlaams tech-bedrijf kan je een markt van 6 miljoen mensen aanspreken. Om meer mensen te bereiken moet je al aanpassingen aan je product doen, taalaanpassingen, helpdesk mensen in de juiste taal aanenemen en nog vele andere zaken. In de VS kan 1 bedrijf makkelijk 313 miljoen mensen bereiken doordat iedereen dezelfde taal spreekt.

Munteenheid in Europa

Door de komst van de Euro een 10 jaar geleden werd hier al een belangrijke stap genomen. Evenwel is dit niet voldoende aangezien niet ieder land van de Europese Unie de Euro al heeft omarmd. Dan blijft er natuurlijk nog het 2de grote struikelblok dat verbonden is aan de Euro. Door de verschillen in koopkracht heeft de Euro op de totale Europese Unie een andere waarde. In de VS ligt dan weer veel makkelijker aangezien het daar één grote markt is met dezelfde munteenheid en geen verschillende waarden op vlak van koopkracht.

Case: Spotify

Spotify werd geboren in Zweden maar keek eerst naar de Engelstalige markt om snel succes te boeken en te kunnen groeien. Nadat Spotify Zweden had overtuigd van hun dienst keken zij direct naar het Verenigd Koninkrijk om deze toch grotere markt aan te spreken. Hierna lanceerden ze hun product op de Amerikaanse markt dit was geen al te grote stap meer want hun product was al volledig klaar in de juiste taal.

De oprichters van Spotify begrepen heel goed dat ze snel moesten groeien en veel gebruikers aantrekken. Pas nadat ze is de VS succesvol waren werd er tijd en geld besteed aan de verdere expansie in Europa. Niet alleen voor de groei maar natuurlijk ook voor het risicokapitaal was het de logische stap om de oversteek naar de VS te maken.

Dit is hét voorbeeld dat aantoont dat ondernemen in de technologie sector in Europa geen makkelijke opdracht is.

Case: Netflix

Naast het feit dat Netflix een prachtige dienst is, is er ook het feit dat zij in de VS onstaan zijn, zo maakten zij direct aanspraak op een markt van 313 miljoen mensen. Op deze manier genoten zij direct van de fantastische schaalvoordelen die een tech onderneming als potentiëel heeft in de VS.

Volgens Thomas Baekdal is de toekomst van de Europese Unie er niet in het beter worden als unie maar in het gaan denken en acteren als 1 land. Dit ziet hij dan als 1 land met 1 taal en 1 munteenheid.

“We are killing our own ability to compete with US (and China) because we insist on being divided.” - Thomas Baekdal

Werk aan de winkel dus! Heb je een start-up idee en zoek je ondersteuning? Telenet geeft momenteel 25.000 € aan 10 startende ondernemers. Waag je kans en schrijf je in!