Sinds de opkomst van YouTube is video niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En dat biedt mogelijkheden. Video is namelijk een sterk marketingmiddel. Een korte productvideo zegt meer dan een volle pagina tekst. En bovendien zijn video's geliefd viraal materiaal op social media.

Denk eens na over de rol die video kan spelen in jouw webshop. Kun je de voordelen van je product of dienst met video nog beter laten zien? Wij denken van wel. Zeker wanneer je de volgende tips volgt.

  • Plaats je video duidelijk zichtbaar op je website. Een goede video is een uithangbord, niet iets om diep in je site te verbergen.
  • Video’s kunnen wat foto’s niet kunnen: je product in actie laten zien. Een demonstratie kan veel vragen van klanten wegnemen.
  • Zorg dat je video qua stijl aansluit bij de doelgroep die je wilt bedienen.
  • Zorg voor goed geluid. Een video met slechte audio doet meer kwaad dan goed.
  • Zorg dat je video een heldere naam heeft die aansluit bij je SEO doelen.
  • Zet je video op YouTube. Gebruik de ruimte voor tekst om een heldere en SEO-optimale product- of bedrijfsbeschrijving te geven. YouTube is immers de 2de zoekmachine nà Google!
  • Just do it en alles kan altijd beter. Probeer niet noodzakelijk alles zelf uit, maar geef de camera in de handen van professionals. Ook al kan je vandaag met ipad en smartphone al heel goede opnames maken. Experimenteer!

Welke video’s kan je in overweging nemen?

Afhankelijk van je producten en je doelpubliek zullen verschillende video-types voor jouw webshop van belang zijn. Enkele voorbeelden:

Productvideo

Coolblue heeft intussen duizenden video’s in hun YouTube kanaal. Niet allemaal boeiende filmpjes, maar wel reuze interessant voor wie een keuze afweegt.
Bekijk hier hun YouTube kanaal!

Een ander voorbeeld?

Zonder deze video over de “Elliptigo” is het moeilijk om je een idee te vormen van de werking van het product. Ook al is het op deze pagina heel goed uitgelegd: http://interfitness.be/elliptigo.php

Nog een voorbeeld?

Op www.sens-kid-rugs.com verkoopt men kwalitatieve kindertapijten. De producten zijn niet goedkoop, maar wel bijzonder degelijk. De troeven worden in het filmpje meteen duidelijk.

Advies

Kennis delen via een video is een heel dankbaar gegeven. Wees niet bang om “gratis” advies weg te geven. Het creëert vertrouwen en verhoogt de betrokkenheid met de consument. Denk aan wasinstructies, onderhoudstips, tips om de consument te helpen kiezen, …

Een voorbeeld:


In deze video vertelt de winkel eigenaar in een video van wel 14 minuten hoe je de perfecte wandelschoen kiest en moet onderhouden.

Events

Neem je met je bedrijf of webshop deel aan een event? Heb je een opendeurdag, een pop-up shop, een beurs, …? Zorg er dan voor dat dat momentum op video vastligt, zodat je het nadien nog terug kan oproepen.

Een voorbeeld?

Brooklyn (multi brand fashion stores) maakte een prachtig filmpje van hun “Happy Day 2014” team-dag. Ze brengen er niet alleen hun merk-identiteit mee naar buiten, maar hebben meteen een beklijvende virtuele versie van een schitterende dag. We kijken als consument even mee “behind-the-scenes” en dat bevestigt helemaal het open en authentieke karakter van het merk.

Missie / passie / visie

Heb je zelf een niet onbelangrijke functie als expert of ben je het gezicht van je zaak, dan kan een video interview best wel een meerwaarde betekenen voor je autoriteit in je markt.

Een voorbeeld?

Remco de Nijs is brand manager bij GStar Raw en in een interview met MenStyleFashion kom je meer te weten over wat hem drijft en wat GStar zo uniek maakt. Deze video draagt ontegensprekelijk bij tot betrokkenheid met het merk.

Behind the scenes

Een fotoshoot voor de nieuwe collectie gepland? Stellen de stylistes de looks samen voor de winkel én de webshop? Alles klaarstomen voor de modeshow? Je nieuwste magazine in de maak?

Maak er een leuke en hippe movie van en gun de bezoeker die inkijk!

Een voorbeeld?

Een leuke montage van de opnames van de kids collectie van Terre Bleue in de VS.

Service

Online kopen is een virtueel, afstandelijk gegeven. Probeer er dus op alle mogelijke manieren die menselijke touch aan toe te voegen. Een mooi voorbeeld is te laten zien hoe je pakketje wordt ingepakt en klaargemaakt.

Een voorbeeld?

Coolblue is hier een meester in! Kijk maar eens naar dit filmpje. Helemaal Coolblue: leuk, eenvoudig, maar nooit zonder boodschap!

Heb je zelf nog tips? Laat het zeker weten in de comments.

Foto: shutterstock.com