De Frans-Belgische start-up IbanFirst heeft 10 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De start-up geeft kmo's toegang tot realtime wisselkoersen met volledig transparante kosten en commissies. Met de investering wil het betaalplatform verder groeien en haar product verder ontwikkelen. 

Meer dan 1 miljard euro aan transacties in 2015

IbanFirst werd in 2013 onder de naam FX4BIZ (nu IbanFirst) in het leven geroepen door Pierre-Antoine Dusoulier, ex-President van Saxo Bank, om de wisseloperaties van KMO’s te vereenvoudigen. In 2015 verwerkte IbanFirst voor meer dan een miljard euro transacties en voerde over de 100.000 operaties uit voor rekening van meer dan 1000 klanten. IbanFirst werd als betalingsinstelling erkend door de NBB en in heel Europa goedgekeurd.

Pierre-Antoine Dusoulier

Pierre-Antoine Dusoulier, founder IbanFirst.

IbanFirst wil de macht terug aan de klant geven 

Het biedt de KMO’s toegang tot een volledig aanbod van financiële diensten: opening van een betaalrekening, betalingen (in binnen- en buitenland), wisseloperaties, factoring en krediet- en beleggingsoperaties. 

IbanFirst hanteert het BaaS-principe (Banking As A Service) om klanten te bedienen. De start-up wil naar eigen zeggen het leven van bedrijfsleiders eenvoudiger maken door ze te helpen om dagelijkse financiële verrichtingen vlot en voor de beste prijs uit te kunnen voeren en zich zo meer toeleggen op hun eigen bedrijfsactiviteit. 

Via het BaaS-principe wil IbanFirst de macht weer aan de klant geven, die zelf kiest welke dienst die hij nodig heeft en daar minder voor betaalt dan in het traditionele circuit.

Ibanfirst mock-up

Het plan: diensten uitbreiden en concurreren met traditionele banken

Voor de start-up is het vergemakkelijken van valuta-uitwisselingen een eerste stap. IbanFirst heeft een banklicentie in België en is actief over heel Europa. Nu is het voor bedrijven mogelijk om via IbanFirst in amper 5 minuten een rekening op te zetten en een IBAN-nummer aan te vragen die je kan doorgeven aan klanten en dienstenleveranciers. 

IbanFirst heeft kantoren in Brussel en Parijs en is actief in heel Europa. De start-up steekt het niet onder stoelen of banken dat het op termijn wil concurreren met traditionele banken op tal van vlakken via het aanbieden van scherpere prijzen. Bovendien biedt de start-up ook een API-aan waardoor bedrijven de technologie kunnen integreren in andere software-pakketten. Een ding is duidelijk: deze start-up is van plan om keet te schoppen in de FinTech-sector!