AproPLAN kondigt aan dat het zijn serie A-financieringsronde van € 5 miljoen heeft voltooid. De kapitaalronde werd geleid door Fortino Capital en bestaande investeerders, waaronder Inventures, Matexi en Showpad-medeoprichters Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere en Peter Minne. De oplossing van AproPLAN maakt pen en papier overbodig. Met tablets en smartphones wordt voor bouwprofessionals één gezamenlijke, betrouwbare omgeving gecreëerd. De investering tilt de historisch logge sector van de bouwtechnologie naar het digitale tijdperk en getuigt van het aanzienlijke groeitempo dat de sector in Europa laat optekenen.

Fortino, Showpad-founders, Inventures & Matexi als investeerders

AproPLAN heeft zijn serie A-financieringsronde van € 5 miljoen heeft voltooid. De kapitaalronde werd geleid door Fortino Capital en bestaande investeerders, waaronder Inventures, Matexi en Showpad-medeoprichters Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere en Peter Minne. AproPLAN introduceerde zijn oplossing in 2012 om professionals uit de bouwsector één gezamenlijke digitale interface en informatiedatabase te bieden om onverwachte kosten en vertragingen te helpen vermijden. Dankzij de investering kan AproPLAN zijn marketing- en salescapaciteiten uitbreiden en nieuwe onderdelen ontwikkelen om de werfervaring voor zijn gebruikers te verbeteren.

Van pen en papier naar tablets

De oplossing van AproPLAN vervangt pen en papier voor aannemers, ingenieurs, architecten en klanten door één gedeelde app op een tablet of smartphone. Bouwprojecten bespreken, registreren en rapporteren wordt dankzij de app eenvoudiger. AproPLAN helpt aannemers bijvoorbeeld om rapporten over gezondheid en veiligheid te digitaliseren en ingenieurs om de kwaliteitsrichtlijnen te volgen zodat ze voldoen aan de vereisten van de ISO 9001-norm. AproPLAN zorgt ook voor transparantie tijdens de kritieke fase van de vooroplevering, wanneer een klant, een architect en een ingenieur gewoonlijk onder hoge tijdsdruk staan. Doordat het platform wordt gedeeld naar alle partijen is de kans volgens de start-up kleiner dat er door onderling wantrouwen geschillen ontstaan.

Bouwprojecten duren vaak langer dan de vooropgestelde termijn en overschrijden vaak hun budget. In 2015 bleek uit een wereldwijde enquête van McKinsey dat slechts een kwart van de bouwprojecten erin slaagt om hun geplande opleveringstermijn te beperkten tot 10%. "Voor bouwprojecten die traditionele methoden hanteren om te communiceren en de geboekte vooruitgang te registreren, duurt de oplevering 20% langer dan verwacht en wordt het budget met wel 80% overschreden," zegt Thomas Goubau, CEO van AproPLAN. De app biedt bouwprofessionals ook de tools die nodig zijn voor het onderhoud van gebouwen.

Met de financiering wil AproPLAN de historisch logge sector van de bouwtechnologie naar het digitale tijdperk tillen. "AproPLAN brengt in de bouwsector eenzelfde revolutie teweeg als Salesforce dat voor de sales heeft gedaan," zegt Goubau. "Salesforce creëerde het 360 gradenbeeld van de klant. Wij geven alle partijen op de bouwwerf een 360 gradenbeeld van alle projectinformatie over de werf."

Groeipotentieel

Momenteel gebruiken tal van vooraanstaande namen uit de bouwsector, zoals BAM, Besix en CFE, AproPLAN voor het beheer van hun bouwwerven. In België werd de technologie van AproPLAN gebruikt voor de bouw van bijvoorbeeld het shoppingcenter Docks Bruxsel en het Gateway-gebouw.

AproPLAN slaagde erin om voor deze investering enkele van de grootste namen uit de Belgische start-upwereld te overtuigen, waaronder Duco Sickinghe van Fortino Capital en ShowPad-medeoprichters Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere en Peter Minne. Fortino Capital investeerde eerder al in Teamleader en Treadminer, twee van de bekendste succesvolle Belgische start-ups. Bouten is de oprichter van Showpad, een Belgische onderneming die vorig jaar in de lente met succes een serie C-kapitaalronde van € 50 miljoen voltooide.

"We investeren in SaaS-scale-ups in de Benelux die zich toeleggen op sectorale innovaties," zegt Duco Sickinghe. "We hebben het volste vertrouwen in de ambitieuze plannen van AproPLAN om de bouwsector te digitaliseren. De toekomst is volgens ons veelbelovend. Fortino Capital wil vooral investeren in veelbelovende toonaangevende bedrijven. We kijken met belangstelling uit naar de verdere groei van AproPLAN onder leiding van Thomas Goubau."

"AproPLAN is een bedrijf in een sector aan de rand van een doorbraak. De vervanging van pen en papier door tablets levert voor het bouwwezen alleen maar voordelen op," zegt Pieterjan Bouten. "AproPLAN is volgens mij de Showpad van de bouwsector. Bij Showpad helpen we verkopers en marketingteams om efficiënter samen te werken. AproPLAN doet precies hetzelfde voor teams in de bouwsector."

Scale-up of the year

AproPLAN gooide in het verleden al hoge ogen door in de top 10 van Deloitte's Fast Tech 50 te eindigen, maar ook Startups.be nomineerde de start-up ook voor zijn Scale up of the year award.

De investering komt er in een periode waar de bouwtechnologiesector in volle opmars is. PwC voorspelt dat de groei van de sector tegen 2030 oploopt tot 85%. Het huidige succes van de sector van de bouwtechnologie is te danken aan deze behoefte aan efficiënte en eenvoudige tools voor een goed projectbeheer.