Het team achter FibriCheck

Komkommertijd, zo wordt deze zomer voor en door de media vaak omschreven. Toch loont het de moeite om de komende maanden een aantal apps te checken én bepaalde start-ups in de gaten te houden. Ik som ze graag even voor jou op.

#1 Pawshake

Elke vakantie denk ik aan Pawshake, de Gentse start-up die vaak wordt omschreven als de ‘Airbnb voor huisdieren’. Sinds 2013 brengt het geesteskind van Dries Coucke en Tanguy Peers baasjes in contact met een lokale en tijdelijke oppas. Ideaal voor huisdiereigenaars die hun viervoeter niet graag droppen bij een kennel en met een gerust hart op reis willen gaan. Pawshake kan je op drie manieren gebruiken: je huisdier verblijft bij de petsitter, de petsitter komt regelmatig bij je thuis om de hond of kat te verzorgen of de petsitter komt tijdens je vakantie voltijds bij jou logeren.

“Dit jaar hebben we een recordaantal Belgen en Nederlanders die zich aanmelden als petsitters”, laat Tanguy Peers aan Bloovi weten. “Het is dan ook een geweldige manier om ‘s zomers geld te verdienen terwijl je van een staycation geniet.”

#2 itsme

Wie nog niet over itsme heeft gehoord en dat eeuwige geklungel met kaartlezers beu is, moet dringend itsme downloaden. Met de app, die naast kaartlezers nog wachtwoorden op het internet vervangt, kan je sinds mei ook vlotjes je belastingaangifte via Tax-on-web. Vandaag wordt de app al door meer dan 300.000 smartphoneliefhebbers gebruikt om veilig in te loggen op websites en digitale transacties goed te keuren. “Onze app bewijst zijn nut als identificatiemethode bij elke dienst waar de gevoeligheid van informatie een sterke controle van iemands persoonlijke identiteit vereist”, liet CEO Kris De Ryck nog vorige maand in een persbericht weten. “Aan potentieel dus zeker geen gebrek.”

Schrik voor de veiligheid is ook overbodig. De app functioneert enkel met de juiste unieke combinatie van je gsm, simkaart en je persoonlijke itsme-code.

#3 Too good to go

Wanneer mensen vandaag zeggen dat er voor ‘alles wel een app bestaat’, mag je dat gerust letterlijk nemen. Zo is er Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat. Een prangend probleem, zo blijkt. Jaarlijks wordt er in ons land maar liefst 345 kilogram aan voedsel in de vuilnisbak gekeild.

De van oorsprong Deense applicatie zag dan ook het levenslicht omdat tal van restaurants na sluitingstijd een berg eetbare maaltijden weggooien. Het platform van Too Good To Go geeft restaurants de opportuniteit om ‘restjes’ aan een mooie korting te verkopen. Inderdaad: voor je volgende afhaalmaaltijd hoef je niet langer uitsluitend bij Deliveroo te zijn!

#4 FibriCheck

Een app die hartritmestoornissen vaststelt en verkrijgbaar is op voorschrift van de huisdokter, dat is FibriCheck. Eerder al pende ik het ondernemersverhaal neer van deze Limburgse start-up, wiens potentieel niet ver zoek is. “Door mogelijke hartpatiënten vroegtijdig te screenen, wordt verwacht dat het aantal beroertes door voorkamerfibrilatie drastisch kan worden beperkt”, vertelde medeoprichter Bieke Van Gorp in een vorig interview met Bloovi. “En niet te vergeten: patiënten die al een ingreep hebben ondergaan, kunnen beter en sneller worden opgevolgd.”

En er is meer: niet alleen trok de healthtech start-up onlangs naar de VS voor een babbel met de overheidsinstelling FDA - ze breidt deze zomer ook uit naar de consumentenmarkt. Binnenkort kan je dus FibriCheck downloaden zonder een doktersvoorschrift. Dat belooft!

#5 Cowboy

Cowboy, de nieuwe start-up van ex-Take Eat Easy Founders Adrien Roose en Karim Slaoui, is een elektrische fiets. En wat voor een, of zo stelde Roose in een eerder interview met Bloovi: "Wij willen vanaf het begin een fiets aanbieden met een sexy design en performante eigenschappen. Vergelijk het een beetje met de iPhone van de elektrische fiets.Niemand wil rondrijden met een ding dat eruitziet alsof je het van je grootouders leent. Maar wanneer je kwaliteit, design en technologie samenvoegt, dan krijg je iets heel moois."

De fiets gebruik je met bijbehorende app die niet alleen je prestaties meet, maar ook wordt gebruikt om de fiets op slot te doen. Let wel: de Brusselse start-up lanceerde voorlopig enkel hun herenfiets, al liet de CEO weten dat een damesfiets misschien dit jaar nog volgt. Om in de gaten te houden, dus!

Welke app ben ik vergeten? Laat het gerust weten in de comments hieronder!