Dat serie-ondernemer Jurgen Ingels een rolmodel is voor veel start-ups en scale-ups van vandaag, is meer dan duidelijk. De West-Vlaming bouwde samen met Michel Akkermans het succesvolle fintechbedrijf Clear2Pay uit, en investeert na een exit in andere beloftevolle start-ups. Al sinds ik hem ken, heeft hij het over tijdreductie als de belangrijkste weg naar succes. Hoe kunnen Belgische start-ups en ondernemers sneller uitgroeien tot scale-ups? Vanuit zijn eigen ervaring geeft hij al zijn tips en advies in aflevering 9 van Techmag.

Ondernemerschap democratiseren en kennisdeling

Ingels vertelt dat ondernemerschap een cruciaal thema is om onze economische toekomst te waarborgen. Alleen is er, zoals iedereen wel weet, in ons land nog wat werk aan de winkel. “Ondernemerschap moet in je DNA zitten, maar dat is ook het enige”, vindt hij. “Alles wat erbij komt kijken, van pitching tot sales, kan je gerust leren. Wanneer potentiële ondernemers zich daarvan bewust worden, hebben we meer kans om succesvolle bedrijven te ontwikkelen op Belgische bodem. En dat zorgt dan weer voor tewerkstelling, enzovoort.”

Na elk faillissement zouden de oorzaken ter beschikking moeten worden gesteld voor andere start-ups. Zo kunnen ondernemers van elkaar leren

Als geen ander weet Ingels dat ondernemerschap niet enkel een verhaal van rozengeur en maneschijn is. Vandaag worden er heel wat beloftevolle bedrijven uit de grond gestampt, maar falen en faillissementen zijn vaak nog de harde realiteit. En hoewel dit topic steeds meer bespreekbaar wordt, vinden veel ondernemers dat het Belgische ondernemersklimaat bikkelhard is voor zij die hun onderneming op de schop zagen gaan.

Jurgen Ingels

Natuurlijk is het positief als er over falen gesproken wordt”, nuanceert Ingels. “Maar er zijn altijd zeer concrete redenen waarom bepaalde bedrijven mislukken. Denk maar aan start-ups die ondergekapitaliseerd zijn of een gebrek aan cost-consciousness hebben. Wanneer een start-up failliet gaat, zou die eigenlijk de oorzaken moeten documenteren in een soort van evaluatie. Die kan dan door de overheid ter beschikking worden gesteld aan anderen. Zo kunnen ondernemers leren van elkaar en wordt het maken van kapitale fouten waarschijnlijk sneller vermeden.”

Tips om sneller te schalen

Een succesvolle scale-up staat en valt met snelheid. Hoewel snelheid in een onderneming verschillende gezichten kent, haalt Ingels meteen het voorbeeld aan van start-ups die geld willen ophalen. “Dikwijls gaat een start-up naar bijvoorbeeld Londen om met een vc te praten, in vele gevallen een jonge kerel. Met wat geluk strik je een paar nieuwe meetings met zijn baas, ga je vier keer terug naar Londen om met de partner te babbelen - de uiteindelijke beslisser. Als je erin slaagt om rechtstreeks met de juiste persoon in contact te komen - noem het een soort van disruption of the vc committee ) dan win je heel veel kostbare tijd.”

Jurgen Ingels geeft nog veel meer tips om sneller te schalen. Meer nog, de ondernemer geeft prijs hoe hij destijds zelf de zaken voor Clear2Pay aanpakte. Bekijk dus zeker de volledige aflevering hieronder en abonneer je hier op Techmag.