Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

InSites Consulting neemt Britse Join the Dots over

Het Gentse marktonderzoeksbureau InSites Consulting kondigde eerder deze week de vierde overname in nauwelijks anderhalf jaar tijd aan: dit keer lijft het Join the Dots in, een Britse innovator in online insight-community's. Join the Dots, met 170 medewerkers verspreid over vestigingen in Manchester, New York en Singapore, won reeds 5 keer de AURA Insight Communication Award en werd in 2018 door de Britse Kamer van Koophandel uitgeroepen tot 'High Growth Business of the Year'.

InSites Consulting is nu goed voor een omzet van meer dan 50 miljoen euro, en heeft ruim 450 mensen op de payroll staan. De groep telt inmiddels 10 klantenkantoren op 5 continenten en zal in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Singapore actief zijn onder de naam Join the Dots | InSites Consulting, terwijl op de overige markten de merknaam InSites Consulting wordt gebruikt.

Belgische dronebeheerder Unifly haalt 17 miljoen euro op

Unifly, een spin-off van de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO, heeft tijdens serie B investeringsronde bij zowel reeds bestaande (de Japanse drone serviceprovider Terra Drone) als nieuwe (onder meer de Duitse luchtverkeersleiding DFS) investeerders een kapitaalsverhoging van 17 miljoen euro afgerond. Daarmee wil de Vlaamse start-up, gespecialiseerd zich in software om drones te beheren en te tracken, zijn aanbod verder ontwikkelen en uitbreiden.

Via hun 'Unmanned Traffic Management' software platform kunnen piloten dronevluchten aanvragen en laten goedkeuren, en kan onder meer rekening worden gehouden met no-fly zones of specifieke wetgeving.

Leuvens cybersecuritybedrijf Sweepatic haalt 1 miljoen euro op

De Leuvense start-up Sweepatic heeft één miljoen euro opgehaald in een Series A investeringsronde. De investering zal vooral dien om hun groei te boosten. Concreet zullen ze het managementteam versterken, ervaren profielen aanwerven in het technische team om de productontwikkeling te versnellen en de organisatie van sales & marketing en partners verder uitbouwen. Sweepatic werd opgericht in 2016 door Stijn Vande Casteele en Martin Čarnogurský

De start-up ontwikkelde een cybersecurity reconnaissance platform en monitort de online voetafdrukken van bedrijven, 24/7 en wereldwijd. Het platform observeert alle via internet toegankelijke assets van zijn klanten op grote schaal en rapporteert hierover. Met die inzichten wil Sweepatic klanten helpen om beter geïnformeerd, proactiever en veerkrachtiger te zijn tegen cyberaanvallen.

“Deze kapitaalsverhoging door een gevestigde Duitse investeerder, met een gespecialiseerd cybersecurity fonds, bewijst het marktpotentieel van onze oplossing in de snelgroeiende cybersecurity markt. Met eCAPITAL halen we niet enkel kapitaal op, maar brengen we ook zeer ervaren ondernemers met een internationaal netwerk aan boord. We zijn enthousiast over deze samenwerking, aangezien het Sweepatic zal toelaten om ons product en marktbereik verder te ontwikkelen”, zegt Stijn Vande Casteele, co-founder & CEO van Sweepatic.

Deelstepstart-up Dott haalt 30 miljoen euro op

De Frans-Nederlandse start-up Dott haalde 30 miljoen euro op. Met dat vers kapitaal wil het nieuwe deelsteps en elektrische deelfietsen plaatsen in Brussel en andere Europese steden. Op dit moment is Dott al actief in Brussel, Parijs, Lyon en Milaan.

De start-up wil zich naar eigen zeggen onderscheiden van alle andere aanbieders met zijn duurzaamheidsfactor. Dat houdt onder andere in dat ze in elke stad eigen werkplaatsen hebben om hun fietsen en steps te onderhouden en dat het de levensduur van hun steps wil verdubbelen van zes naar twaalf maanden. Die belofte leek alvast de investeerders te overtuigen.

Startups.be & Scale-Ups.eu krijgt nieuwe general manager

Begin dit jaar besloten Startups.be en Scale-Ups.eu de krachten te bundelen, om zo het Belgische techlandschap optimaal van dienst te zijn. Sinds 1 juli hoort daar ook een nieuwe general manager bij: Charlotte Gréant. Ze zal er verantwoordelijk zijn voor onder andere de dagelijkse gang van zaken, maar zal ook mee het strategisch plan dat het platform voor ogen heeft implementeren.

Daarnaast ligt haar focus op het opbouwen van een sterke community en het zoeken van strategische partnerships. Jürgen Ingels, de founder van Scale-Ups.eu, is alvast verheugd met Gréant aan boord.Charlotte Gréant, general manager van Startups.be en Scale-Ups.eu.

Charlotte Gréant