Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Stefanie Broes, co-founder van healthtech start-up moonbird. Samen met haar broer Michaël bedacht ze een toestel dat mensen op een heel intuïtieve manier begeleidt bij het uitvoeren van ademhalingsoefeningen.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Bij moonbird dragen we mentaal welzijn hoog in het vaandel. Zelf probeer ik genoeg momenten in te plannen om daar actief aan te werken. Voor mij persoonlijk werken meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga en tijd met vrienden of familie het best om mijn hoofd leeg te maken.

“Daarnaast ontspan ik ook tijdens de zogenaamde 'dode momenten': een ritje alleen in mijn auto, een bad, een fietstocht zonder echt doel of gewoon eventjes écht niets doen als het kan.”


Waaraan geef je graag geld uit?

“Sinds we zijn gestart met moonbird zijn mijn 'extra' uitgaven enorm gereduceerd. Voordien gaf ik al eens wat geld uit aan reizen: wat is het heerlijk om nieuwe prikkels op te vangen, bij voorkeur in Azië, mijn favoriete bestemming. Of aan kleding omdat ik dat als een deel van mijn identiteit zie. Zo ben ik een grote fan van het Belgische merk Bellerose.”


Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

Flourish van Martin Seligman over positieve psychologie. Te weten komen dat gelukkig zijn iets is dat we kunnen cultiveren, vond ik heel hoopvol. Dat weten is één ding maar er dan ook echt iets aan doen is nog iets anders.”

“Dit boek beschrijft niet alleen de wetenschappelijke kant van geluk maar ook hoe we er actief aan kunnen werken. This book will help you flourish.


Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ze zijn het label 'start-up' intussen al een beetje ontgroeid maar ik vind Cowboy met stip op nummer één de leukste consumer start-up van België. Waanzinnig wat voor een tof product zij op op de markt hebben gebracht, en vooral de manier waarop! Hun customer engagement is zo hoog: kijk maar eens naar hun equity crowdfunding die +300% boven target ging. En recent haalden ze zomaar even 23 miljoen euro op in Serie B-kapitaalronde. Wie doet hen dat na?”


Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Wat we in nog geen jaar tijd al met moonbird hebben bereikt, daar ben ik toch wel fier op. En dit is nog maar het begin van alle goede vibes die mijn broer en ik met ons ondernemersverhaal willen creëren.”