Ludovic Ampe, co-founder van Neuroventis

Digitalisering en zorg: tot voor kort klonk het bij velen als tegenpolen in de oren. Maar vooral corona heeft ons de voordelen van digitale tools doen inzien: geen tijdverlies in de wachtkamer, beter ingelichte artsen, zelfbewuste patiënten,… De digitale assistenten van Neuroventis, het eerste Belgische digitale platform voor neurologie, passen perfect in dat plaatje. Co-founder Ludovic Ampe verdiende er zelfs een plaatsje mee in de gerenommeerde ‘Forbes 30 under 30 Europe’-lijst. “Winst op de eerste plaats zetten is geen goede langetermijnstrategie, impact wel.”

Drie jaar voorbereiding

“Wat wij - in een notendop gezegd - willen doen, is de levenskwaliteit van mensen met een neurologische aandoening verbeteren aan de hand van technologie”, vertelt Ludovic Ampe die in 2017 samen met Jonathan Schreiber aan de wieg stond van Neuroventis. “Heel concreet hebben wij drie jaar lang aan een platform gewerkt met twee digitale assistenten: Helpilepsy voor mensen met epilepsie en MigraineManager voor mensen met hoofdpijn.”

“Met onze applicatie kunnen zij hun aandoening beter opvolgen en begrijpen door hun aanvallen bij te houden, door bijwerkingen van medicatie te noteren, er kunnen herinneringen worden ingesteld voor inname van medicatie,… Doordat we die data rechtstreeks tonen aan de behandelende arts kan die op zijn beurt betere therapieën voorstellen”, legt Ampe uit.

“Tegen het einde van dit jaar hopen we zo’n 400 artsen overtuigd te hebben om de digitale assistenten aan hun patiënten voor te stellen. Daarnaast is onze doelstelling 14.000 patiënten: een combinatie van patiënten die het met en zonder hun arts gebruiken.”

Meerwaarde van videoconsultaties

“Wat in ons voordeel speelt, is dat corona de digitale drempel in de zorg voor een stuk heeft verlaagd, of toch voor een acceleratie heeft gezorgd”, merkt Ludovic Ampe op. “Zo waren artsen als gevolg van de pandemie bijna verplicht om te digitaliseren, hoe pijnlijk het voor sommigen ook was om hun vaste werkmethode te moeten omgooien. Konden wij voor de crisis maar heel moeilijk een videomeeting met een arts vastleggen, dan is dat nu bijna dagelijkse kost. De meeste hebben ook geëxperimenteerd met videoconsultaties en zien er de meerwaarde van in.”

Puur op België focussen, biedt ons vandaag te weinig perspectief. Daarom zijn wij momenteel op drie continenten actief

“Nog een ‘positief’ gevolg van de crisis: het RIZIV betaalt nu al deels consultaties op afstand terug, hoewel de terugbetaling van digitale therapieën in ons land heel moeilijk blijft”, zegt Ampe. “Het Belgische systeem is er gewoon niet voor gemaakt en vormt dus eigenlijk een echte rem. Kijk bijvoorbeeld naar Duitsland, waar momenteel al twaalf apps worden terugbetaald, via duidelijke processen. In België is dat momenteel maar één app in het kader van een onderzoekstraject. Er staan er weliswaar veel op de wachtlijst, maar het komt er maar niet door.”

“COVID-19 heeft dus wel een en ander in beweging gezet, maar het kan nog veel beter. Want wij zullen aan onze investeerders moeten kunnen aantonen dat wij hier terugbetaalde oplossingen aanbieden. Daarom zijn wij momenteel op drie continenten actief: puur op België focussen, biedt ons vandaag gewoon te weinig perspectief. Ook al omdat wij de app overal gratis aanbieden zolang er geen sprake is van terugbetaling.”

Mythe in de vuilbak

Via digitale oplossingen zoals het platform van Neuroventis kan zorg efficiënter, beter en menselijker worden gemaakt. “Laat het me even cru stellen: wie vandaag op consultatie gaat, krijgt de arts doorgaans achter zijn of haar computerscherm te zien, om er de zaken in te geven die jij als patiënt vertelt: aantal dagen hoofdpijn, ingenomen medicatie, bijwerkingen,... Zo blijft er niet veel tijd over voor echte interactie”, aldus Ampe. “Indien de arts of neuroloog die data in real time krijgt, kan de consultatie switchen naar een écht gesprek waarin de arts ook écht kan luisteren en dat dankzij het gebruik van artificiële intelligentie ook resulteert in een betere besluitvorming. Op die manier zorgt technologie voor betere zorg.”

Bovendien empowert digitalisering de patiënten: ze worden medeverantwoordelijk voor hun gezondheid, bijvoorbeeld wanneer uit de data blijkt dat er een verband is tussen aantal uren slaap en epilepsieaanvallen”, vervolgt Ampe vol enthousiasme zijn pleidooi. “Meteen kan dan ook de mythe de vuilbak in dat digitale oplossingen artsen ooit zullen vervangen. Wel integendeel, fysieke ontmoetingen zullen altijd extreem belangrijk blijven in de zorg, zeker bij een eerste gesprek. Iedereen beseft intussen ook dat een face-to-face-gesprek zoveel meer biedt dan een videocall.”

“Dat gezegd zijnde, zal de zorg dankzij digitalisering veel meer gepersonaliseerd zijn: waar een epilepsiepatiënt zijn neuroloog om de zoveel tijd ziet, zal dat nu sneller gebeuren wanneer uit de data blijkt dat het nodig is of net minder frequent als diezelfde data aantonen dat alles onder controle is. Of dat dan virtueel dan wel face-to-face is, zal afhangen van de aard van het probleem.”

Twee ‘aha’-momenten

De twee oprichters begonnen met Neuroventis om een heel persoonlijke reden: de broer van een kennis heeft namelijk epilepsie. “We zagen meteen opportuniteiten in de manier van opvolging, dat kon volgens ons veel beter”, getuigt Ludovic Ampe. “Zo moest hij zijn aanvallen bijhouden via een papieren kalender. Bovendien leken de data in kwestie ons onvoldoende om de neuroloog een volledig beeld te geven.”

“Dus hebben wij eerst Helpilepsy ontwikkeld en zijn we daarmee naar meerdere neurologen gestapt. Die stelde voor om de app verder te ontwikkelen zodat die ook voor andere neurologische aandoeningen kon dienen. Zoals hoofdpijn, waar we dezelfde problemen rond opvolging zagen. Momenteel zijn we aan het onderzoeken of we ook beroertes, Parkinson en MS via ons platform kunnen opvolgen.”

Niettegenstaande ik een heel ondernemende kant heb, had ik nooit gedacht effectief ook ondernemer te worden

Zelf heeft Ampe geen medische achtergrond of opleiding: hij studeerde af als handelsingenieur in Leuven, Hongkong en Londen. Alhoewel hij lang heeft getwijfeld over geneeskunde, waarin hij altijd al sterk geïnteresseerd is geweest omdat de medische sector zo’n impact op mensen heeft. “Ik heb daarnaast een heel ondernemende kant, maar toch had ik nooit gedacht effectief ondernemer te worden”, lacht hij.

Twee ‘aha’-momenten hebben mij daartoe gebracht: het eerste was toen ik als managementconsultant in Stockholm werkte en daar een Google Start-Up-wedstrijd won met een digitale gezondheidstoepassing. Dan ben ik beginnen overwegen om daar professioneel mee aan de slag te gaan, zeker omdat de start-upscene in Zweden erg vooruitstrevend bleek: daar trekken die al naar de beurs nog voor ze een euro omzet hebben gedraaid – van die ambitie en dat lef kunnen we in België nog iets leren.”

“Het tweede moment was toen ik terug in België was en voor Scale-Ups.eu werkte. Daar kwam ik contact met heel wat ondernemers en mentoren zoals Jürgen Ingels, en zette ik mee het technologiefestival Supernova in Antwerpen op. Op dat moment heb ik beslist om effectief de stap naar ondernemen te zetten. Ik ontmoette Jonathan Schreiber die reeds de eerste stappen had gezet en zette mee mijn schouders onder het initiatief.”

Erkenning voor het team

Forbes 30 under 30 Europe is een jaarlijkse lijst van 30 beloftevolle Europese ondernemers in telkens tien sectoren – 300 in totaal dus. Dankzij Neuroventis maakt Ludovic Ampe nu deel uit van een heel select kransje binnen health. “Waarom mijn co-founder niet mee genomineerd werd? Normaal gezien worden oprichterduo’s altijd samen genomineerd, maar Jonathan is een jaartje ouder dan mij waardoor hij niet meer in aanmerking kwam (lacht).”

“Uiteraard deed die nominatie deugd. Zeker omdat ze de erkenning was voor de inspanningen van ons team de afgelopen drie jaar, en dus zeker niet alleen van mezelf. Het gaf ons bovendien de gelegenheid om heel even stil te staan bij wat we eigenlijk aan het verwezenlijken zijn. Want het gaat allemaal zo snel dat we dat veel te weinig doen. We mogen gerust wat meer beseffen: guys, we zijn goed bezig, we hebben impact op het leven van patiënten, we zijn de wereld aan het veranderen.”

Uiteraard deed die nominatie in Forbes deugd. Zeker omdat ze de erkenning was voor de inspanningen van ons team de afgelopen drie jaar, en dus zeker niet alleen van mezelf.

“Het spreekt voor zich dat omzet belangrijk is maar wij redeneren: als we goed genoeg ons best doen om impact te genereren, zullen we genoeg waarde creëren en zal de omzet wel volgen. Winst op de eerste plaats zetten is geen goede langetermijnstrategie, impact wel.”

Bij de nominatie gaf Ludovic Ampe aan in Barack Obama zijn gedroomde mentor te zien. “Omdat hij de wereld echt heeft veranderd en het verhaal van zijn presidentscampagne eigenlijk veel gelijkenissen vertoont met een start-up, door in elke staat jonge mensen mee te nemen in zijn enthousiasme en visie.”

“Een tweede reden is dat hij één van de allerbeste en meest inspirerende sprekers ooit is. One day hoop ik, al was het maar een klein beetje, mensen te kunnen motiveren zoals Obama dat deed”, aldus Ampe.