Dat we nog een lange weg te gaan hebben qua diversiteit op de werkvloer, zal niemand kunnen tegenspreken. Discriminatie tijdens het solliciteren komt vandaag nog al te vaak voor, soms zelfs onbewust. Daar willen Roos Aduagyei (24) en Nica Renoult (32) wat aan doen. En dus lanceerden de twee Nederlandse onderneemsters Trickle, een vacaturebank die anoniem solliciteren voor zowel werkgevers als werknemers een stuk makkelijker maakt. “Anoniem solliciteren betekent ook deels ‘loslaten’. Veel bedrijven zijn bang om de regie uit handen te geven.”

Discriminatie op de werkvloer komt nog steeds (te) vaak voor. Daarom bedachten Roos Aduagyei en Nica Renoult een manier om bewuste én onbewuste discriminatie zoveel mogelijk de wereld uit te helpen. Dat doen zij met de optie ‘anoniem te solliciteren’, dus zonder naam, geslacht, leeftijd of nationaliteit. Het idee ontstond in volle coronatijd. Toen zaten Aduagyei en Renoult, die beiden in een nachtclub werkten, noodgedwongen heel veel thuis. Nauwelijks een jaar later plaatsen bedrijven als Nationale Opera & Ballet, CFP Green Buildings, Rocycle, MediMaat en Miyagi hun vacatures voor banen en stages op Trickle.

Geknipt voor de rol van CEO

“Roos en ik werkten voor een bedrijf waar de diversiteit in huidskleur altijd aanwezig was. Wij vonden dat dus ook niet meer dan normaal”, vertelt Renoult. “Toch zagen we de representatie van onszelf niet overal terug. Niet bij de grote bedrijven. En al helemaal niet in de media. Dat terwijl wij weten dat er enorm veel getalenteerde gekleurde mensen rondlopen die geknipt zijn voor de rol van CEO, presentator of model.”

“Het zorgde ervoor dat we heel veel met elkaar spraken over diversiteit en inclusiviteit bij bedrijven. Wij vroegen onszelf af waar dat gebrek aan diversiteit nu precies aan lag. Wat als iedereen, vanaf het allereerste begin, gelijke kansen zou hebben? Zo ontstond het idee voor de anonieme sollicitatie.”

(Photo by Annebel Eppinga)

Meer diversiteit leidt tot hogere omzet

Vorig jaar april ging het jonge ondernemersduo aan de slag. “We werkten onze ideeën uit en startten met de ontwikkeling van een platform. Meteen dachten we ook na over de bedrijven die we konden benaderen. En de wijze waarop we dat moesten aanpakken. Kortom, we startten met de basics. Rustig aan, dachten we nog. Maar toen kwam de Black Live Matter beweging op. Wereldwijd protesteerden mensen tegen ongelijkheid. En inclusiviteit werd het gesprek van de dag. Steeds meer bedrijven spraken zich uit. En wij dachten: dit is ons moment. We gaan niet pas over een paar maanden, maar nú live!”

Meer diversiteit leidt tot een hogere omzet. Het is dus écht een gemis om niet met inclusiviteit aan de slag te gaan

Aduagyei en Renoult ontwikkelden de eerste versie van het platform Trickle zelf. In een later stadium traden twee developpers als partners in het bedrijf aan. Die verzorgden de finetuning en creëerden een ‘speelveld’ dat staat voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond, leeftijd en gender. “Trickle gebruikt moderne technieken om persoonlijke informatie van zowel sollicitanten als werkgevers te beveiligen en te beschermen. Door het aannameproces te anonimiseren worden sollicitanten enkel beoordeeld op skills en ervaringen. Onbewuste vooroordelen krijgen zo dus geen kans.”

Renoult verwijst naar een recent onderzoek van McKinsey dat aantoont dat een inclusief, en dus divers team rendabeler is. Wat blijkt? Meer diversiteit leidt tot een hogere omzet. Volgens Renoult is het dus ook écht een gemis voor bedrijven als ze niet met inclusiviteit aan de slag gaan.

(Photo by Annebel Eppinga)

Van hype naar duurzame verandering

Nu de Black Lives Matter ‘hype’ geweest is, merkt Renoult dat de aandacht voor inclusiviteit weer wat ‘wegzakt’. “Wij wisten meteen al dat dit een hype was. Een hele belangrijke, maar wel tijdelijke beweging. Veel bedrijven besloten tijdens deze hype tijd en geld in ‘inclusiviteit’ te steken. Bij sommige bedrijven is dat nog top of mind, bij andere bedrijven is het helaas al weer wat weggezakt.”

Uiteindelijk draait het om bewustwording. Daarom hopen wij, met onze anonieme sollicitaties, op ‘verbazing’. Wanneer er niet - bewust of onbewust - op naam of gender geselecteerd wordt, kan de ander je verrassen. De sollicitant kan een vooroordeel wegnemen en dat creëert een nieuw soort bewustzijn.”

Als er iemand voor je zit die op je lijkt, ga je automatischer dichter bij die persoon zitten. Je stelt andere vragen, die vaak persoonlijker zijn, waardoor de klik ook anders is

Renoult ziet echter ook in dat anoniem solliciteren niet voldoende is. “Blind werven, neemt de eerste vooroordelen weg maar op het moment dat er iemand voor je zit, komen ze toch, vaak ongewild, weer naar boven. Voorbeeldje: als er iemand voor je zit die op je lijkt, ga je automatischer dichter bij die persoon zitten. Je stelt andere vragen, die vaak persoonlijker zijn, waardoor de klik ook anders is. Om dat, waar mogelijk, te voorkomen, bieden wij naast onze anonieme vacaturebank ook (sollicitatie)trainingen over diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer aan.”

Nica Renoult & Roos Aduagyei (Photo by Erik Loots)

Erkenning van (onbewuste) discriminatie

Volgens Renoult staan veel bedrijven open voor een samenwerking met Trickle. Tegelijkertijd voelt het Nederlandse ondernemersduo ook nog behoorlijk wat weerstand. “We merken dat veel bedrijven, mede dankzij de Black Lives Matter beweging, streven naar meer inclusiviteit. Tegelijkertijd merken we dat ‘erkenning’ van - onbewuste - discriminatie nog steeds een issue is. Het is natuurlijk ook moeilijk om aan jezelf toe te geven dat ook jij - onbewust - discrimineert.

Veel bedrijven zijn bang om de regie uit handen te geven. Anoniem solliciteren betekent ook deels ‘loslaten’

“Daarbij zijn veel bedrijven bang om de regie uit handen te geven. Anoniem solliciteren betekent ook deels ‘loslaten’. Gelukkig kiezen steeds meer bedrijven voor een samenwerking met Trickle. De mond-tot-mondreclame doet zeker zijn werk. ‘Die bevriende CEO deed het ook, dan durf ik het ook wel aan’, is de redenering dan.”

Inmiddels bestaat het team van Trickle uit zes personen, waaronder twee diversiteittrainers. En mogelijks komt daar binnenkort nog een extra medewerker bij. “De trainingen gaan hard. Dat betekent: extra aandacht voor onze missie! De volgende stap? Het finetunen van onze software zodat deze nog gebruiksvriendelijker wordt en we daarmee aan kunnen kloppen bij de grotere corporates. Daar valt namelijk nog veel winst te behalen. Daarnaast werken we aan de ontwikkeling van extra trainingen. Kortom, we zetten vol in op horizontale verbreding!”