Sibren De Preter, co-founder Yogalive (Photo by Birdhouse)

Sibren De Preter is een jonge ondernemer die niet enkel de sportstech start-up 6Wolves mee oprichtte maar samen met diezelfde twee vrienden ook aan de wieg stond van het online yogaplatform Yogalive. Zijn missie in het leven is andere mensen inspireren om een optimaal leven te leiden, zowel op fysiek als mentaal vlak. Geïnspireerd door zijn eigen leven, waar hij zelf helemaal het roer omgooide. Want, zo meent De Preter, als je aan jezelf werkt, is niets onmogelijk. “Zorg eerst dat je mentaal en fysiek goede gewoontes hebt die je jaren kan volhouden. Want pas dan kan je optimaal ondernemen. Discipline is een tool naar resultaten.”

Negatieve spiraal doorbreken

“Waarom ik vandaag doe wat ik doe, heeft te maken met mijn verleden”, vertelt Sibren De Preter. “Als kind en jonge tiener was ik enorm verlegen en onzeker. Tijdens mijn studies had ik constant het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Die negatieve gedachten zorgden ervoor dat ik bijzonder streng was voor mezelf.

In de laatste jaren van zijn universitaire studie start De Preter met running. “Ik merkte dat ik steeds sneller kon lopen en zo begon ik te analyseren wat ik moest doen om nog betere tijden neer te zetten. Daardoor belandde ik in de top 30 van Antwerp 10 Miles, terwijl ik als kind steevast als laatste eindigde. Dat was voor mij het moment waarop ik besefte: je kan aan jezelf werken en veranderen, op elk vlak.”

En toch kan hij de negatieve stem nog niet volledig weren uit zijn hoofd. “Na mijn studies nam ik een uitdagende job als consultant aan, om aan mezelf te bewijzen dat ik het kon.” Het leven als consultant slorpt hem echter helemaal op. Het is dan dat Sibren De Preter beseft dat het zo niet verder kan. “Er hing een cultuur die dicteerde dat wie het langst op kantoor zat ook de beste werkkracht was. Ik had gewoonweg geen tijd om gezond te eten, sporten kon alleen laat in de avond. Je komt al snel in een negatieve spiraal waar alles onder begint te lijden.”

“Ondertussen had ik Mathias Lamiroy, medeoprichter van Rubicon, al een paar keer ontmoet. Het was hij die me aanspoorde om mijn gouden kooi te verlaten. Zodoende waagde ik de sprong, samen met mijn toenmalige collega Willem Romanus.”

Product in search of a problem

“Dat is intussen alweer twee jaar geleden. Willem, Fabrice en ik hebben toen 6Wolves opgericht”, gaat De Preter verder. “Het idee was dat we een wearable zouden ontwikkelen die niet alleen vertelt welke beweging je doet maar ook of je die goed dan wel slecht uitvoert. Doe je dus een push-up op een verkeerde manier, dan zou je dankzij die wearable te weten gekomen zijn hoe je dat wél goed uitvoert.”

“In maart 2020 hebben we om twee redenen dat idee achter ons gelaten. Zo maakte COVID-19 het voor ons haast onmogelijk om data te verzamelen, maar we wisten ook niet zeker of daar een markt voor was. Ons leek het sowieso een tof idee, zeker door de technologie erachter, maar eigenlijk hadden we a product in search of a problem, in plaats van omgekeerd.”

Yogalive-founders Willem Romanus, Sibren De Preter en Fabrice Verhaert (Photo by Birdhouse)

Mensen inspireren om gezond te leven

En toen kwam er Yogalive, een online platform waarop je yoga kan beoefenen en dat yogi’s en yogaleraren met elkaar connecteert. Dat dat de volgende stap was op hun parcours, is volgens De Preter geen toeval. “Wij ondernemen echt vanuit de visie waarbij we mensen willen inspireren om gezond te leven. Toen alle sportcentra gesloten werden, begonnen we ons af te vragen hoe we mensen toch konden laten bewegen. En eigenlijk is yoga dé perfecte activiteit om te livestreamen. Tijdens yoga wil je je vooral focussen op jezelf en kunnen anderen een afleiding vormen. Ook voor de yogaleraren zelf is het een groot voordeel, want zij hoeven nu geen dure studio’s meer te huren. Belangrijk als je weet dat veel van hen financieel niet rondkomen.”

De drie founders wisten uiterst snel te schakelen. “In mei maakten we de switch, in augustus hadden we al een MVP die we konden laten testen en nu hebben we een app die iedereen kan gebruiken. We proberen een model te bouwen dat ook na corona nog kan bestaan. De toekomst is volgens ons hybride, kijk maar naar spelers zoals Peloton. Al zal na de lockdown iedereen wel even schermmoe zijn”, lacht De Preter.

Macrotrippen

Toch was Sibren De Preter nog steeds niet verlost van dat negatieve stemmetje in zijn hoofd. Daarvoor deed hij een beroep op Rubicon - maar ook op onconventionelere middelen. “Eén jaar geleden heb ik in Nederland een begeleide macrotrip gedaan. Op dat moment had ik rationeel wel door dat ik goed genoeg was, maar emotioneel was dat nog niet helemaal doorgedrongen. Ik verwachtte, in al mijn naïviteit, dat de trip leuk zou zijn maar het leek alsof de negatieve stem in mijn hoofd alleen maar luider ging praten. Dat bleef zich maar herhalen, tot ik de klik maakte: ik moet mezelf leren aanvaarden. Heel confronterend!”

Zorg eerst dat je mentaal en fysiek goede gewoontes hebt en pas dan kan je optimaal ondernemen

“Dankzij Matthias en Rubicon, maar ook dankzij Mario Haneca, ben ik volledig van dat gevoel afgeraakt in het laatste jaar. Wat ook hielp, was het Rubicon-weekend in Barcelona. Toen zag ik dat veel ondernemers daarmee zitten. Het gevoel dat anderen door hetzelfde gaan, helpt me heel hard. Op het einde van het weekend deden we ook een oefening waarbij we moesten vertellen hoe we de anderen percipiëren. Voor mij was het een echte eyeopener toen ik te horen kreeg dat de rest mij zag als iemand die op jonge leeftijd al veel bereikt heeft. Compleet anders dan hoe ik mezelf op dat moment percipieerde.”

Ondernemen in balans

Nog elke dag waakt Sibren De Preter nauwlettend over de juiste balans tussen ondernemen en leven. “Ik probeer duurzaam te ondernemen. Ik werk vaak ‘s ochtends en ‘s avonds, tussendoor neem ik pauze om buiten te gaan of te sporten. Voldoende slapen, sporten, gezond eten, ik wijk daar zo min mogelijk vanaf.

Het leven gaat snel, dus het is niet de bedoeling om altijd alles serieus te nemen. In het leven moet je plezier hebben, net zoals in het ondernemen

“Discipline is nodig, maar ik kan mijn levensstijl relatief gemakkelijk volhouden. Want als ik al die dingen doe, voel ik me goed. Zorg eerst dat je mentaal en fysiek goede gewoontes hebt, die je jaren kan volhouden, en pas dan kan je optimaal ondernemen. Discipline is een tool naar resultaten.”

“Heel veel mensen worstelen met hetzelfde”, besluit de jonge ondernemer. “Daardoor hebben ze hun leven vaak niet in eigen handen. Het leven gaat snel, dus het is niet de bedoeling om altijd alles serieus te nemen. In het leven moet je plezier hebben, net zoals in het ondernemen.”