We leven vandaag in een overwegend visuele maatschappij. Bijna als vanzelf worden we constant met onze neus op een of ander scherm geduwd. Vooral smartphones en tablets trekken daarbij aan de populariteitskar in ons dagelijkse leven. Zo zijn de smartphone en tablet goed voor maar liefst 50% van alle YouTube-views. Vooral 18- tot 34-jarigen geven de voorkeur aan het kleine schermpje. Een onderzoek van Google toonde zelfs aan dat deze leeftijdscategorie minder snel afgeleid is wanneer ze video’s bekijken op hun smartphone dan wanneer ze dat doen op TV.

Een goede reden om als bedrijf of organisatie in te zetten op videomarketing. In onze sterke videogeoriënteerde mediabeleving is het zelfs een essentieel onderdeel van een succesvol marketingcommunicatieplan. Maar hoe kan je nu videomarketing op een efficiënte manier inzetten? Wij geven 5 tips!

1. De kijker rules!

Yes, het draait allemaal om je kijker. De eerste seconden van je video moeten hem helder en duidelijk vertellen waarom jouw video een must-see is. Wil je echt succes boeken met je video? Formuleer dan letterlijk welke onmiddellijke voordelen je kijker erbij heeft. Vermijd altijd boodschappen die verkondigen hoe geweldig of cool je merk, product of bedrijf is. Je kijker wil een onmiddellijke win. Bied hem die waarde door specifieke content of een aantrekkelijk aanbod.

2. Kort en krachtig

Voor alle communicatievormen geldt het kort & krachtig-principe. En dat is ook zo voor videomarketing. Je doelpubliek leeft snel, heeft weinig tijd en focust zich dan ook minimaal op wat je te vertellen hebt. Hou het dus bondig en bundel je boodschap in maximum 60 seconden. Onderzoek toont immers aan dat je kijker het al na één minuut voor bekeken houdt. Zonde van dat prachtige 5 minuten-durende filmpje, toch?

3. Meten is weten

Een van de basisprincipes van marketing is meten. Want meten is weten! Zonder dat is het vooral zonde van je bloed, zweet en tranen. Analyseer dus de statistieken van je videomarketing en ontdek een schat aan informatie voor je verdere strategische marketinginvesteringen. Zo kan je het aantal kijkers van je video meten, maar ook de tijd die ze gekeken hebben en de kanalen die de kijker naar jouw video geloodst hebben. Enkel op die manier kan je nagaan of en in welke mate jouw video-inspanningen je doelpubliek bereikt hebben.

4. Gebruik bestaande marketingtools

De productie van een online video hoeft helemaal geen handenvol geld te kosten. Dus annuleer die dure filmcrew maar, want met de marketingmiddelen die voorhanden zijn in je bedrijf kom je vaak al een heel eind. Recycle dus je logo’s, beelden, foto’s, creatieve ontwerpen en combineer ze tot een mooi video-geheel. Met de juiste aanpak en een slimme strategie til je je merk naar een hoger niveau.

5.Investeer in een degelijke set-up

Naast tips over het format en de inhoud van je video’s is het ook belangrijk dat je over de juiste tools beschikt om van je video’s pareltjes te maken. Als je nieuw bent in het maken van video’s is het handig dat je een voorgeselecteerd pakket aankoopt waardoor je in één klap beschikt over alle nodige tools en achteraf niet tot de constatatie komt dat je een essentiële tool ontbreekt.

In België is e-MOVI het product waar we bij Bloovi ook beroep op doen. Het is meegenomen dat je investeert in een all-in-one-tool die makkelijk te bedienen is en waardoor je meteen alles in huis hebt om HD-video’s te fabriceren. Het pakket dat wij bij e-MOVI kochten gebruikt een iPad als camera en beschikt over een lens, dimbaar CAM LED-light, een audiokit waardoor holle keldergeluiden tot het verleden behoren en het heeft ook een video- en montage app waardoor je snel aan de slag kan. Hieronder een video die aantoont wat zo’n pakket allemaal inhoudt:

 

Zo! Met deze 5 tips kan je snel aan de slag om in te zetten op een videomarketing strategie en weet je ook meteen hoe je er het best mee begint en waar je op moet letten. Veel succes!