Bao Living moet een flinke schokgolf doorheen de bouwwereld sturen, aldus Benjamin Eysermans. Samen met medeoprichter Axel van der Donk wil hij de soms vervuilende en inefficiënte werkwijze binnen deze sector aanpakken. En daar hebben de twee ondernemers interessante plannen voor. Ook anderen zien duidelijk brood in het verhaal van Bao Living, zo reikte Bizidee de eerste Bizon-award uit aan de Antwerpse start-up.

“Wist je dat de bouwsector een van de meest energieverslindende sectoren van Europa is? 40% van het totale energieverbruik in de EU wordt opgeslokt door de bouwsector. 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen komt uit de bouwsector. En 33% van de totale afval wereldwijd? Ook uit de bouwsector!” goochelt co-founder Benjamin Eysermans met cijfers. De start-up Bao Living bestaat momenteel amper uit drie personen: co-founders Benjamin Eysermans (28) en Axel van der Donk (27) en hun eerste medewerker Yothi Ramesh Naidu (26), allen voormalige studenten van een ManaMa in innovatie en ondernemerschap aan de Antwerp Management School (AMS). Maar toch zijn ze van plan om de volledige bouwsector wakker te schudden. En als we de jury van Bizidee mogen geloven, lijken ze er nog in te slagen ook. Maar hoe willen ze die schijnbaar onmogelijke opgave dan aanpakken?

Ruimte voor vernieuwing

“Bao Living heeft een heel duidelijke visie”, legt Benjamin Eysermans uit. “We willen bijdragen aan de omschakeling van heel vervuilende en kostelijke bouwmethodes naar meer duurzame en betaalbare bouwmethodes. We zijn gestart met het idee om woningen te maken van gebruikte zeecontainers. Daar ging ons eindwerk aan AMS trouwens ook over, en we hebben er een behoorlijk hoge score mee gehaald. Maar toen we op de markt begonnen rond te kijken, zagen we dat meerdere bedrijven in België dat al behoorlijk goed doen. Toen zijn we gaan kijken naar de nutsvoorzieningen van een gebouw. We merkten al snel dat daar wel heel veel ruimte was voor vernieuwing en efficiëntie. Vandaag gebeurt de installatie van nutsvoorzieningen immers nog op een onvoorstelbaar inefficiënte, vervuilende en kostelijke manier.”

“Kijk, elke woning heeft vandaag tal van nutsvoorzieningen nodig om comfortabel te wonen: de keuken, de badkamer, elektriciteit, ventilatie, verwarming, sanitair, domotica … Die worden momenteel door evenveel verschillende partijen geïnstalleerd, die allemaal apart naar de werf komen en overal in de structuur van het gebouw zitten te slijpen om er hun leidingen in te stoppen. Met de bekende containers vol bouwpuin naast elke werf tot gevolg. Maar ook met zeer veel handwerk en bitter weinig communicatie onderling, waardoor de foutenmarge gigantisch oploopt. Niemand die erbij stilstaat, maar die manier van werken is eigenlijk verschrikkelijk archaïsch, inefficiënt en milieuonvriendelijk.”

Meet SAM

Benjamin Eysermans en Axel van der Donck waren ervan overtuigd dat dat beter kon, en bedachten samen met hun designpartner Studio Dott een concept dat al die nutsvoorzieningen in één product verenigde. “Meer specifiek een meubelstuk dat geprefabriceerd kan worden in een geautomatiseerde atelieromgeving. Daardoor kunnen we deze Slimme Aanpasbare Module, die we eenvoudigweg SAM hebben genoemd, in amper drie dagen tijd op de bouwwerf installeren. Onze SAM-module is volledig modulair, wat betekent dat we ze snel en makkelijk kunnen aanpassen dankzij de software die we hier speciaal voor hebben geschreven.

Niemand die erbij stilstaat, maar de huidige manier van werken is eigenlijk verschrikkelijk archaïsch, inefficiënt en milieuonvriendelijk

Er hoeft dus niet meer geslepen te worden. Dat levert allemaal samen een grote winst op in de oplevertermijn, in het elimineren van fouten op de werf en in aanzienlijke besparingen in materiaalgebruik en afval. De andere grote troef is alle nutsvoorzieningen centraal in één meubel, wat een enorme plaatsbesparing oplevert. Dat is belangrijk in deze tijd, zeker als je weet dat de woonruimte enorm aan het krimpen is. In Antwerpen is de gemiddelde woonruimte tussen 2005 en 2016 bijvoorbeeld met 30% geslonken, van 102 m² naar 70 m². Bovendien heb je voor al je nutsvoorzieningen nog maar één partner nodig in plaats van zes, wat het werk aanzienlijk vereenvoudigt.”

Een half woord

Momenteel richt Bao Living zich met zijn SAM-module voornamelijk op projectontwikkelaars en architecten en niet op particulieren, omdat het systeem iets te intensief is om één op maat gemaakte unit rendabel te maken. “Maar we vormen wel een ideale oplossing voor bijvoorbeeld vakantiewoningen, serviceflats, stadswoningen, appartementen, studio’s, studentenkamers of hotels. Projectontwikkelaars en architecten hebben ook maar een half woord nodig om de meerwaarde van onze oplossing in te zien.

Het enige waar ze momenteel nog wat aan moeten wennen, is onze werkwijze. Wij tekenen alles namelijk vooraf digitaal tot op de millimeter uit, en zo werkt het vandaag jammer genoeg nog niet altijd. Er wordt wel al veel gesproken over BIM of Building Information Modelling, waarbij gebouwen eerst volledig digitaal worden uitgewerkt voordat ze worden geplaatst, maar in de praktijk zien we dat toch nog te weinig gebeuren. Dat is een punt waaraan de klant zich even moet aanpassen. Maar wij proberen dat proces van onze kant ook vlotter en natuurlijker te laten verlopen. En dat lukt ons steeds beter.”

Een bizon op de schoorsteenmantel

Die vlottere samenwerking met de klant dankt Bao Living voor een groot deel aan zijn samenwerking met Groep Van Roey, een bouwgroep van 10 bedrijven. “Op aanraden van de Confederatie Bouw hebben we met hen contact opgenomen, en meer specifiek binnen Groep Van Roey met vanhout.pro, die naast aannemer ook gespecialiseerd is in de productie van interieurs. Zij bieden ons de praktijkkennis en de sectorkennis die we tot nu toe misten. En wij brengen extra innovatie binnen in het bedrijf. Die wisselwerking is een enorme meerwaarde gebleken.” Dat vond de jury van Bizidee duidelijk ook, want de samenwerking tussen Groep Van Roey en Bao Living kreeg in december 2018 prompt de allereerste Bizon uitgereikt, een nieuwe award die innovatieve joint ventures in de schijnwerpers plaatst.

Ook een goed idee? Bizidee kan je helpen met het vormen van een concreet actieplan. Ontmoet hen op de Bizidee Nacht van de Inspiratie, 28 februari in Antwerpen, voor gratis advies en zo veel meer!