Jarenlang werd de energie- en nutsmarkt weggezet als één van de sloomste leerlingen van de klas. Daar bracht de liberalisering van de sector voorgoed verandering in: de monopolies braken open, de consument ging vooraan staan. “De behoeftes in de utility sector wijzigen voortdurend. Dat maakt het vandaag ook zo geweldig interessant en spannend om in deze markt actief te zijn”, getuigt operations manager Ellen Schrauwen van softwareontwikkelaar MECOMS. “We ervaren die dynamiek in al onze projecten, over de grenzen heen: van Antwerpen over de UK en Singapore, tot nu ook in Skopje.”

Vanuit de kantine op de vierde verdieping kijkt het team van vertical solutions provider MECOMS uit over de stad Antwerpen en haar haven. “We zitten hier op de Noorderlaan echt op een toffe locatie, net buiten de drukte van het centrum en nog vlakbij the middle of things”, vertelt Schrauwen enthousiast. “Leuk voor een koffietje tijdens de middag en handig als je moet parkeren. Maar vooral: ons kantoor in Antwerpen is dé perfecte uitvalsbasis om ons wereldwijde netwerk aan te sturen.” 

Als onderdeel van de groep Ferranti werkt MECOMS over de verschillende continenten heen voor de bedrijven die actief zijn in de energiemarkt. “Energie in al haar vormen, bedoel ik dan”, legt Schrauwen uit. “Dat wil zeggen: zowel elektriciteit, warmte, gas als water. Binnen die sectoren zijn er nog een heel aantal rollen. Onze klanten zijn bijvoorbeeld energie- en waterleveranciers zoals Luminus, Corona Energy en Waternet, maar wij werken net zo goed voor de netbeheerder die de meter in je huis komt plaatsen zoals Fluvius of Ores. Onze thuislanden zijn België, Nederland en de UK: daar implementeren we onze projecten zelf. Daarnaast werken we samen met partners over heel de wereld, wat maakt dat we actieve projecten hebben lopen van IJsland tot Japan en van Singapore tot Italië.”

Uitzicht over stad Antwerpen

Investeren in onderzoek en ontwikkeling

Zelf heeft Schrauwen als operation manager de leiding over een 40-koppige internationale afdeling Research & Development. “Onze MECOMS Product Organisation hebben we ze genoemd. De ene helft van mijn mensen zit in Antwerpen, de andere helft in Skopje. Een heel tof, divers team is dat. Een nieuw team ook, want pas begin juli hebben we de champagne ontkurkt in ons nieuwe kantoor in Macedonië. Eigenlijk werkten we al een tiental jaar samen met onze mensen in Skopje, maar dan als extern bedrijf. Onlangs heeft onze Raad van Bestuur beslist om de investering te doen in een eigen filiaal. Waarom we nu die stap nemen? Om de kennis en de vriendschappen te verzekeren die we daar hebben opgebouwd. Maar ook omdat we merken dat onze organisatie groeit: die mooie evolutie willen we graag verduurzamen.” MECOMS-team

Een open, innovatieve onderneming met focus op de wereld: dat is waar MECOMS voor staat. In het kantoor in Antwerpen is die internationale gedachte prettig aanwezig op de vloer, zegt de MECOMS-topvrouw.

Bij al onze mensen vind je eenzelfde openheid en bewegingskracht terug: vanuit die mindset bouwen wij ook aan onze oplossingen.

“We hebben hier mensen uit Skopje rondlopen, maar ook heel wat Britten en Nederlanders. Boeiend! Die interesse om met mensen uit andere landen en culturen samen te werken moet je in onze organisatie echt wel hebben. Bij al onze mensen vind je eenzelfde openheid en bewegingskracht terug: vanuit die mindset bouwen wij ook aan onze oplossingen. We maken er bovendien een punt van om altijd agile te werken en te communiceren, met gebruik van de meest moderne technologieën. Vergaderen op afstand doen we bijvoorbeeld via WebCall. En om de lijnen ook binnenshuis kort te houden, hebben we hier dagelijks hyperefficiënte stand-up meetings.”

Meeliften met Microsoft

Waarom MECOMS zo sterk investeert in een eigen R&D departement? Dat heeft alles te maken met de constante nood om nieuwe oplossingen te vinden, verklaart Schrauwen. “Het afgelopen jaar hebben we weer een aantal beslissende stappen vooruit gezet. Voor de ontwikkeling van ons product konden we tot op vandaag altijd meeliften op het landschap van Microsoft. Vorig jaar heeft Microsoft dan Dynamics 365 gelanceerd, een volledig cloud based platform. Dat was toch wel een revolutie.”

“We hebben ons eigen product – een add-on op dat platform – meteen mee naar de cloud gebracht. Daarbij hebben we opnieuw kunnen meesurfen op alle kennis en voordelen die Microsoft biedt rond security, schaalbaarheid en innovatie. Dat maakt onze oplossing echt wel het neusje van de zalm. Veel van onze klanten gebruiken ons product dagelijks”, ziet Schrauwen.

“Ons systeem ondersteunt hun basisprocessen. In die zin is het zowat de pacemaker voor hun corebusiness. We proberen dan ook echt vernieuwend te werken. Eén van onze meest innovatieve pijlers heeft te maken met customer engagement: met ons systeem kunnen ondernemingen op een erg effectieve manier hun klantcontacten gaan registreren, onder meer via chatbots en sociale integratie. Zo kunnen ze de eindklant heel doelgericht verder helpen. Toch het ultieme doel van iedere onderneming. Daarom krijgt dat soort van functionaliteiten vandaag al onze aandacht.”

Sprints op korte afstand

Zowel wat product als dienstverlening betreft, zit MECOMS op topspeed. Het kan niet anders of die snelheid moet ook intrinsiek zijn aan de bedrijfscultuur? “We verwachten inderdaad wel een echte hands-on mentaliteit van onze medewerkers”, geeft Schrauwen aan. “Niet alleen zitten we in een heel beweeglijke markt, maar ook ons product is constant in verandering. Klanten kopen bij ons geen pakket voor twee jaar: we leveren om de drie weken een update af met nieuwe features en correcties. Bij elke volgende versie die we releasen, moet de kwaliteit op het hoogste niveau blijven. Onze medewerkers moeten dus constant op scherp staan.”

“Niet alleen zitten we in een heel beweeglijke markt, maar ook ons product is constant in verandering.

Een gezonde interesse in technologie en vooruitgang vinden ze bij MECOMS dan ook evident. “Die aanstekelijke drive om vooruit te gaan en te groeien is wel kenmerkend voor onze organisatie”, stelt Schrauwen vast. “Aan de sollicitatietafel krijgen we geregeld mensen die echt kicken op die snelheid en op de opportuniteit om met de laatste nieuwe toepassingen te kunnen werken. Maar we spreken absoluut ook met de meer businessgerichte of functionele profielen, die zich willen verdiepen in de utility markt en zich van daaruit engageren om duurzame softwareoplossingen aan te bieden.”

Feesten aan de finish

Zomer van Ferranti kubb wedstrijd

Over welke profielen het ook gaat: het belangrijkste is dat medewerkers zich thuis voelen bij de Antwerpse softwaretopper. “Voor dat laatste hebben we een Fun@Work team dat ons blijft verrassen met de coolste activiteiten”, haalt Schrauwen glimlachend aan. “In de vakantiemaanden organiseren zij bijvoorbeeld de ‘zomer van Ferranti’, met onder meer een kubb wedstrijd en een barbecue. We hebben ook iedere maand onze MECOMS-cafés met een gezellige drink op vrijdagavond. En dan is er nog het jaarlijkse personeelsfeest, het sinterklaasfeest en een hoop toffe activiteiten die de teams zelf organiseren. Of wij weten hoe een uitbundig feestje eruit ziet? Reken maar!”

Heb je vragen over de oplossingen die MECOMS aanbiedt voor de energie en nutsector? Neem dan snel een kijkje op hun website.