Wat als jouw bedrijf zijn energie volledig zelf en 100% duurzaam zou kunnen produceren, óók wanneer er geen wind staat of wanneer de zon zich dagenlang niet laat zien? Een utopie? Niet als het van Bjorn Van Haver afhangt, CEO van Elugie. De oplossing van Elugie op basis van waterstof is bezig met de verovering van de wereld. Maar zoals zo vaak is deze vooruitstrevende technologie in ons land nog niet echt gekend. Hoog tijd om dit systeem in België wat meer bekendheid te geven.

Als het succes van Elugie recht evenredig is met de passie waarmee Bjorn Van Haver erover praat, dan wacht de Elugie-oplossing een mooie toekomst. Met een niet te stuiten energie legt de CEO van het bedrijf uit Grasheide ons uit wat zijn individuele elektriciteitscentrales zo onweerstaanbaar maakt: “Onze kernwaarde komt eenvoudigweg neer op energievrijheid. Onze energiecentrales zorgen ervoor dat onze klanten, hoe klein of hoe groot hun gebouwen ook zijn, hun eigen elektriciteit kunnen produceren op de goedkoopste en meest duurzame manier. Onze grootste uitdaging is momenteel onbekend is onbemind.

Bjorn Van Haver - CEO van Elugie

Waterstofwonder

Elugie levert en installeert compacte energiecentrales, die er zijn in 2 formaten: ter grootte van een kleine wasmachine (particulieren en kmo’s) of van een halve parkeerplaats (grote bedrijven). De toestellen maken zelf ter plaatse elektriciteit aan op basis van waterstof, wat uit duurzaam gas wordt gekraakt. Dat gas wordt eenvoudigweg aangevoerd via de bestaande gasaansluiting.

40% goedkoper

“Onze energiecentrales zijn amper zestig op zestig centimeter groot, maar produceren evenveel elektriciteit als 75 vierkante meter zonnepanelen”, zegt Bjorn Van Haver niet zonder trots. “Momenteel is onze oplossing financieel rendabel als je jaarlijks minstens 10.000 kWh verbruikt. We mikken dus voornamelijk op bedrijven en op particulieren met een groot verbruik. Loopt je verbruik op tot 13.000 kWh of meer, dan bespaar je met ons systeem momenteel tot 40% op je energiefactuur. De installatie neemt ongeveer twee dagen tijd in beslag, tot maximaal een week voor grotere installaties. De installatie verloopt vrij eenvoudig omdat onze units zo klein zijn. Een unit neemt de ruimte van een kleine wasmachine in beslag. Voor verbruikers van 500.000 kWh of meer hebben we ook een grote unit beschikbaar, die slechts een halve parkeerplaats inneemt. Daarna zijn de gebruikers volledig onafhankelijk van energieleveranciers op het stroomnet, waardoor ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over de prijsstijgingen die eraan komen. ”

Waterstof voor iedereen

Nog een mooie troef van Elugie’s oplossing is dat het niet steunt op edelmetalen of fossiele brandstoffen, maar op een energiedrager die overal voorhanden is namelijk water. Zowel zon- als windenergie kan omgezet worden in waterstof, maar ook alle afvalstromen – landbouwafval, waterzuivering en afval storten kunnen omgezet worden in groene waterstof en groengas. Waterstof en groengas kunnen bovendien gewoon via het bestaande gasnetwerk tot bij de klant gebracht worden.

Als de oplossing van Elugie zo goedkoop en efficiënt is, waarom stapt iedereen er dan niet op over? “Maar iedereen stapt er ook op over”, lacht Bjorn van Haver. “Althans toch in Azië. Op dit moment worden er in Japan tienduizend brandstofcellen per maand in de markt gezet, en dat zal oplopen naar 5,4 miljoen systemen tegen 2030. Korea is hetzelfde verhaal. Ook China doet mee. Maar in Europa gaat het zoals zo vaak allemaal wat trager.”

Hier blijft men maar hameren op het bestaande stroomnet. Terwijl alle universiteiten wereldwijd al papers van hier tot ginder hebben volgeschreven met bewijzen dat het onmogelijk vol te houden blijft om ons stijgende energieverbruik via het bestaande stroomnet te voeden. Dat stroomnet is peperduur en bezit de opslagcapaciteit niet om de weg naar 100% duurzaam te volgen. Ja, er wordt nu volop gewezen naar opslag op batterijen. Maar die batterijen baseren zich op lithium, en er is ook maar een beperkte voorraad van die grondstof aanwezig op onze planeet. Als iedereen massaal met elektrische wagens begint te rijden, wat naar alle verwachtingen het geval zal zijn, dan is die lithium acht à negen jaar later alweer op. Moeten we dan de kerncentrales openhouden of zelfs nieuwe centrales bij bouwen, terwijl wij een reëel alternatief aanbieden?”

“Het grote probleem is dat alternatieven zoals het onze niet over dezelfde lobbymacht beschikken als andere partijen. Dus proberen wij het van onderuit, via sociale media en door persoonlijke gesprekken aan te gaan. Dat gaat wat trager, maar we merken dat de bal volop aan het rollen gaat. Momenteel bouwen we een veertigtal energiecentrales per maand. In 2019 gaan we groeien van 250 naar 750 units. En volgend jaar gaan we dat aantal hoogstwaarschijnlijk nog eens verdubbelen.”

Droom jij er ook van om je bedrijf volledig onafhankelijk te maken van het klassieke stroomnet? Bereken dan vandaag al via deze link hoeveel je met Elugie kan besparen!