Nu thuiswerk weer verplicht is, is het soms moeilijk om de betrokkenheid van werknemers hoog te houden. Cobus van Gheluwe, CEO van Funkey, reikt digitale oplossingen aan via zijn teambuildingplatform. Volgens mij zijn digitale teambuildings een blijver, ook na de crisis.

Booking.com in teambuildingversie

We spreken Cobus Van Gheluwe enkele dagen voor de federale overheid de lockdown 2.0 afroept. Hij is CEO van Funkey, een digitaal platform dat de vraag en aanbodzijde voor teambuildings verzamelt en op elkaar afstemt. Dat het hele land weer verplicht zal moeten thuiswerken, staat dan al als een paal boven water. Net om die reden heeft Cobus Van Gheluwe zijn nieuwe e-boek uitgebracht: ‘Hoe houd je medewerkers gemotiveerd in tijden van telewerk?’

Cobus Van Gheluwe en Bastien Ronneau, CEO & Strategic sales partner van Funkey

Fysieke teambuildings zijn het voorbije jaar amper mogelijk geweest”, legt Cobus Van Gheluwe uit.” Maar door telewerk merken bedrijven dat de betrokkenheid van hun medewerkers daalt. Ze willen hun medewerkers nu meer dan ooit belonen voor de extra inspanningen en hun waardering tonen, maar dat lukt niet zomaar meer. Ze zijn ook op zoek naar alternatieven voor een kerstfeest of een nieuwjaarsreceptie. Wij hebben daarom een oproep gedaan naar onze partners om samen remote alternatieven te ontwikkelen. En dat is gelukt.”

Je kan ons wat vergelijken met Booking.com, maar dan voor teambuilding

Funkey telt dan ook behoorlijk wat partners, vertelt Van Gheluwe: “Vandaag vind je op ons digitale platform Funkey.be een 350-tal uiteenlopende teambuilding activiteiten van meer dan 120 partners. Er is voor elk wat wils. En we doen dat aan dezelfde prijs als onze partners. Je kan ons dus wat vergelijken met Booking.com, maar dan voor teambuilding. Met dat verschil dat wij daarenboven persoonlijk advies aanbieden en ook zaken organiseren zoals het vinden van een geschikte locatie, catering, transport, dj’s,… Kortom, alles wat komt kijken bij teambuildings of teamevents, organiseren wij er graag bij. We regelen alles voor onze klanten tot aan de boeking.

Online een antivirus ontwikkelen

Het online aanbod van Funkey groeit ondertussen steeds verder aan, zegt Cobus Van Gheluwe: “We bieden intussen al twintig digitale teambuilding concepten aan. Daar zitten echt leuke dingen tussen. Zo hebben we heel wat online escape games, waarbij je via een QR-code of een link inlogt in een spelomgeving en je dan zo snel mogelijk met je team puzzels en raadsels moet oplossen om je een weg te banen door het escape spel. Heel populair is momenteel het Pegasus-project, waarbij je met een team van twee tot zes collega’s in een laboratorium wordt gedropt. Daar waren wetenschappers een antivirus aan het ontwikkelen voor een levensbedreigend virus, en de deelnemers moeten dat onderzoek nu zo snel mogelijk verder zetten aan de hand van raadsels, codes en hints. Behoorlijk actueel, dus” lacht Van Gheluwe.

“Daarnaast hebben we chocolade-, cocktail- en bierworkshops waarbij alle ingrediënten naar de medewerkers thuis worden opgestuurd”, soms Cobus Van Gheluwe verder op. “Op het ogenblik van de teambuilding zetten we dan een conference call met een tool naar keuze op: Zoom, of Teams. Een chef, een mixologist of een chocolatier geeft dan uitleg over de verschillende ingrediënten en toont hoe recepten moeten gemaakt worden, waarna er samen geproefd kan worden.”

Online chocoladeworkshop voor teams van Funkey

Virtuele quizzen hebben we ook. Dat gaat van algemene kennisquizzen tot volledig gepersonaliseerde quizzen, met vragen over je werk en je collega’s. En we lanceren nu ook een kerstspel gebaseerd op A Christmas Carol, met ludieke video- en foto-opdrachten maar dan volledig in kerstsfeer.”

“En als je het stilzitten een beetje beu bent, hebben we een aantal veel actievere concepten waarbij je niet achter je scherm kan blijven zitten. Zo dagen we medewerkers uit om een Haka uit te voeren, de ceremoniële strijddans van de Nieuw-Zeelandse Maori’s. En met ‘Minute to win it’ voorzien we challenges van zestig seconden met huis-, tuin- en keukenspullen.”

"”Als uitsmijter kunnen we voor grote groepen ook een online eindejaarsconference op maat aanbieden. Deze show wordt live gestreamd vanuit het hoofdkantoor van de klant, waar de CEO te gast is in een volledig ingerichte tv-studio. De show wordt gepresenteerd door Showbizz Bart. Hij biedt een afwisselend programma aan met een digitale quiz, stand-up comedy en mentalisme met Gili, muzikale intermezzo's en een pretpakket dat geleverd wordt bij de deelnemers.”

Online team challenges van Funkey

Het belang van teambuildings

Volgens de CEO van Funkey zijn teambuildings nu meer dan ooit belangrijk geworden. “Zeker bij thuiswerk is het van cruciaal belang dat collega’s goed met elkaar kunnen samenwerken en duidelijk communiceren. Teambuildings kunnen daarbij helpen. Want als je elkaar wat beter kent, dan voel je elkaar ook beter aan en verloopt het overleg soepeler. Als werknemers een goede band hebben, helpen ze elkaar meer, is er meer begrip voor elkaar en zullen er minder discussies plaatsvinden. Redenen genoeg dus om zeker in tijden van lockdown een teambuildingactiviteit te organiseren, ook al zijn die dan digitaal.

Digitale teambuildings zijn gemakkelijker te organiseren, want je hebt geen locatie nodig. Dat is ideaal voor de steeds grotere groep thuiswerkers, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven met teams verspreid over heel België of de rest van de wereld

Hij is ervan overtuigd dat de digitale teambuildings op Funkey.be ook na de coronacrisis hun nut zullen blijven bewijzen: “Digitale teambuildings zijn gemakkelijker te organiseren, want je hebt geen locatie nodig”, benadrukt Cobus Van Gheluwe. “Dat is ideaal voor de steeds grotere groep thuiswerkers, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven met teams verspreid over heel België of de rest van de wereld. Je kan immers vanop verschillende locaties inloggen en deelnemen in de taal van je keuze. Bovendien zijn digitale teambuildings iets goedkoper. Volgens mij is dit dus een blijver, ook na de coronacrisis.”

Tips om medewerkers gemotiveerd te houden

Cobus Van Gheluwe geeft tekst en uitleg over het nut en de mogelijkheden van digitale teambuildings in zijn nieuwe e-boek ‘Hoe houd je medewerkers gemotiveerd in tijden van telewerk?’. Daarin geeft hij ook andere waardevolle tips en tricks mee om medewerkers gemotiveerd te houden op afstand. “De belangrijkste tip is het contact onderhouden. We hebben toegang tot een overvloed aan chat-, e-mail- en videotechnologieën, maar werknemers missen de informele praatjes bij het koffieapparaat, gedurende de lunch of tijdens bedrijfsuitjes. Dat gemis mogen we nooit uit het oog verliezen.”


Download het e-boek van Funkey hier gratis voor alle tips en advies over het motiveren van medewerkers in tijden van telewerk, of blader hier door alle digitale teambuildingmogelijkheden op het platform van Funkey.