Helena Dzikanowice weet maar al te goed hoe het voelt om ergens je draai niet te vinden. De jonge vrouw uit Brasschaat heeft de afgelopen jaren verschillende jobs gehad, maar door haar lichte verstandelijke beperking vond ze nergens werk waar ze voldoening kon uithalen. Daarom startte Helena samen met haar zus Barbara en schoonbroer Jan Willekens een eigen petfood merk: Buddy. Drie weken geleden zijn ze begonnen met de verkoop van de plantaardige hondenkoekjes, mét succes. Of hoe Helena en haar familie zélf de muren sloopten waar ze zo vaak tegenaan botsten.

Helena studeerde tien jaar geleden af in het bijzonder onderwijs en heeft sindsdien al heel wat teleurstelling moeten verwerken. Ze haalde weinig plezier uit haar werk in maatwerkbedrijven of kreeg niet de nodige ondersteuning in een job op de reguliere arbeidsmarkt. Na een aantal maanden viel een nieuwe werkplek alweer weg, en daarmee vaak ook Helena’s sociale contacten. “Het was voor mijn zus telkens een domper”, zegt Barbara Dzikanowice. “De loopbaanscenario’s voor iemand met een beperking zijn, wel ja, beperkt. Daarom zijn mijn man en ik beginnen nadenken over hoe we Helena konden helpen om zelf iets uit de grond te stampen, want waarom zou mijn zus met de juiste omkadering niet kunnen ondernemen?”

De drie zijn aan tafel gaan zitten voor een brainstorm. Daar is al snel uitgekomen wat Helena écht graag deed. “Bakken en met mijn hondje Sjarel bezig zijn”, zegt Helena Dzikanowice. “Eén plus één is twee, dus zo hebben we beslist om hondenkoekjes te maken.” Met Barbara’s achtergrond in marketing en Jans ervaring als consultant zetten ze vorige zomer samen met Helena de eerste stappen richting de opstart van Buddy.

Bizidee award

De bal ging pas echt aan het rollen toen Barbara, Helena en Jan zich ingeschreven voor Bizidee, een wedstrijd die ondernemingsplannen beoordeelt. “We hebben er ons verhaal moeten pitchen. De feedback die we daarop kregen was nuttig om alles nog beter op punt te zetten.” Dat ze ook effectief de award zouden winnen in de categorie voor lokale ondernemingen, hadden de zussen nooit verwacht. “We waren met een klein hartje naar de uitreiking vertrokken”, lacht Helena Dzikanowice. “Maar het was zo’n bijzonder moment toen ze ons aankondigden als winnaars!”

Dankzij de award konden we ook profiteren van het netwerk van Bizidee om aan naamsbekendheid te winnen en ons verhaal te vertellen

De erkenning van Bizidee was een teken voor de Dzikanowice’s dat ze goed bezig waren. “Het gaf ons een boost om er helemaal voor te gaan”, aldus de zussen. “Bovendien konden we dankzij de award ook profiteren van het netwerk van Bizidee om aan naamsbekendheid te winnen en ons verhaal te vertellen.” Na heel wat research en gesprekken met dierenartsen en experts uit de voedingssector zijn ze volop recepten beginnen testen. “We verkopen nu drie smaken, maar we zijn van plan om in het najaar ons assortiment uit te breiden met twee nieuwe soorten. Beiden graanvrij, omdat we merken dat daar vraag naar is.”

Vers, gezond en eco friendly

Van de ingrediënten in de hondenkoekjes zou zelfs een mens enthousiast worden: zoete aardappel, komkommer, wortel, appel. “Kortom, alles wat gezond is”, legt Barbara Dzikanowice uit. “Bovendien is het allemaal vers gerief van hoogwaardige kwaliteit. Bij ons zal je op de verpakking niet lezen dat de inhoud nog twee jaar goed is. Er komen geen bewaarmiddelen aan te pas.”

credit: fotograaf Robert Smits

En ja, fruit en groenten zijn wel degelijk goed voor viervoeters. “Honden zijn over de eeuwen heen zo gedomesticeerd dat hun lichaam dat allemaal perfect kan verwerken”, stelt Barbara Dzikanowice gerust. “Het is een goeie snack om je hondje tussen zijn gewone maaltijden door mee te belonen. Niets vettigs of ongezonds, maar licht en plantaardig.” De zussen Dzikanowice willen met Buddy zo hun steentje bijdragen aan het milieu. “De vleesindustrie heeft een grote impact op het milieu. Dat willen we zelf absoluut vermijden door het plantaardig te houden. Bovendien zijn onze verpakkingen eco friendly.

Sociaal aspect

Buddy kan zichzelf op heel wat vlakken onderscheiden van andere merken, maar waar het jonge bedrijf echt het verschil maakt, is het sociale aspect. Buddy moet een plek worden waar meer mensen met een beperking aan de slag kunnen. “Velen zijn perfect gelukkig in een maatwerkbedrijf of met vrijwilligerswerk. Maar dan zijn er ook mensen zoals mijn zus, die zich daar niet thuis in voelen. Er zijn veel Helena’s in ons land”, zegt Barbara Dzikanowice. “Bij Buddy moeten mensen de tijd krijgen om te achterhalen wat ze het liefste doen: bakken, verpakken of etiketten plakken. Ze leren hier zelfstandig werken en initiatief nemen, en krijgen de juiste begeleiding.”

Met plezier opstaan

Barbara Dzikanowice heeft de afgelopen maanden gezien welke impact Buddy heeft op haar eigen zus. “Haar dagen kennen veel meer afwisseling dan vroeger, ze heeft meer om handen. Helena doet nu iets waar ze trots op is en waar ze bij betrokken wordt van begin tot einde.

Bij Buddy moeten mensen de tijd krijgen om te achterhalen wat ze het liefste doen. Ze leren hier zelfstandig werken en initiatief nemen, en krijgen de juiste begeleiding

Ik zal nooit het moment vergeten waarop we onze naamkaartjes in de bus kregen. Ik zag haar gezicht opfleuren: voor het eerst had ze een businesskaartje in handen van hààr project, met haar eigen naam erop. Het was voor Helena een bevestiging dat ze deel was van een team. De fierheid droop ervan af!”

Helena Dzikanowice voelt zich naar eigen zeggen beter in haar vel. “Ik sta met plezier op”, zegt ze. “Ik kan niet wachten om samen met mijn zus te beginnen bakken of verpakken. Op het einde van een werkdag ben ik moe, maar voldaan. Het raakt me wanneer mensen een zakje Buddy-koekjes kopen. Zo belonen ze niet alleen hun hond, maar ook mij. Die steun is zo tof!”

Toekomstdromen

Als Helena en Barbara Dzikanowice mogen dromen, dan hopen ze dat de Buddy-koekjes ook in een aantal winkels komen te liggen. “Nu verkopen we via onze webshop en staat Helena op markten”, vertelt laatstgenoemde. “Dat vindt ze zalig om te doen. Ze kan haar eigen product verkopen, mensen slaan een babbeltje met haar. Maar het zou ook super zijn om onze koekjes in de winkelrekken te zien liggen. Dan kunnen we natuurlijk meer mensen met een beperking een plekje geven binnen Buddy.

Al kunnen de zussen Dzikanowice nu ook al een extra paar handen gebruiken. “Onze webshop is nog maar drie weken open, maar we hebben al meer dan 500 bestellingen binnen”, zegt Helena Dzikanowice. “We zijn van plan om na de zomer al een eerste vacature uit te schrijven voor extra hulp.” Tot dan steken de zussen met alle plezier een tandje bij. “Dat hoort bij het ondernemen”, klinkt het enthousiast.

Ben je hondeneigenaar en wil je je viervoeter belonen met gezonde koekjes? Of herken je jouw broer/zus, zoon/dochter,.. in het verhaal van Helena? Neem een kijkje op de website van Buddy.