(Photocredit Erik Mannaerts)

Als er een iemand de titel van selfmade woman verdient, dan wel Ilse Jaques: vanuit een jeugd in een gezin met extreme armoede- en verslavingsproblematiek werkte ze zichzelf op tot de succesvolle High Performance Coach en ondernemer die ze is op vandaag. “Hetgeen ik iedereen wil meegeven en bovenal wil demonstreren is het volgende: iedereen is in staat het leven te leiden dat hij of zij wil. Je achtergrond doet er eigenlijk niet toe: vandaag creëer je je toekomst, het verleden is dood en heeft alleen maar impact als je het laat impact maken op je huidige realiteit.”

“Ik ben inderdaad niet opgegroeid in de meest stimulerende, liefdevolle of motiverende omgevingen of families, steekt Ilse Jaques van wal. “Zo ben ik als kind verschillende keren van huis weggehaald geweest en heb ik ook enige tijd in een vluchthuis verbleven. Op mijn achttiende ben ik alleen gaan wonen, maar niet nadat mijn rekening ook nog eens werd geplunderd. Ik kan dus met recht en rede zeggen dat ik van nul ben gestart. Ik wil ook de schulden die ik voor mijn familieleden heb vereffend niet samen zien op een rekening. Dus eigenlijk startte ik op vele vlakken ver onder nul.”

Ilse Jaques

“Op mijn achttiende heb ik dan voor mezelf beslist dat ik voortaan mijn eigen leven zou gaan leiden en nooit zou meestappen in de onwerkbare patronen, lage standaarden en problematieken die ik als kind had gezien en meegemaakt. Waar ik dan precies naartoe wilde, wist ik op dat moment nog niet precies. Ik wist wel heel goed dat ik wou ondernemen en een impact maken op deze wereld en verder wist ik heel goed wat ik niét wilde.

Werken en studeren tegelijk

Die achtergrond benoemde ik aanvankelijk niet in mijn keynotes of in één-op-één sessies met cliënten, omdat ik vond dat het niet relevant was. Tot ik merkte dat het mensen kon inspireren en helpen”, aldus Jaques. “Vanaf dat moment ben ik dat wel beginnen doen, als natuurlijk de context zich er toe leent, want ik heb niet per se behoefte om erover te spreken en bovendien draait het in een gesprek om de coachee, niet om mij.”

“Veel van mijn coachees zijn selfmade. Ieder heeft zijn eigen verhaal, maar onthoud dit: wat je achtergrond ook is, je hebt altijd de mogelijkheid om je realiteit compleet te transformeren. Nu en in de toekomst wordt de toekomst gecreëerd. En je bent altijd in staat het leven te leiden dat je zelf wil.”

Ieder heeft zijn eigen verhaal, maar onthoud dit: wat je achtergrond ook is, je hebt altijd de mogelijkheid om je realiteit compleet te transformeren

“Toen ik alleen ging wonen, begon ik meteen te werken als arbeidster en tegelijkertijd ging ik studeren: avondschool, business school, opleidingen,…. Ook toen ik later als bediende aan de slag kon, ben ik blijven studeren. In 2003 heb ik dan mijn eerste bedrijf opgericht. In de sportsector, omdat het vooral sport was die mij door mijn moeilijke jeugdjaren heeft gesleurd. Ik werd fysiek en mentaal weerbaarder. Ik leerde wat volhouden was. En ik leerde om te werken naar een doel.”

“Bijgevolg was dat iets wat ik andere mensen ook wilde gunnen. Mijn missie ging van start als sportinstructeur. Waarbij ik – weliswaar niet exclusief – focuste op mensen uit zwakkere doelgroepen. Al snel had ik meerdere vestigingen, omdat de nood enorm groot bleek. Die organisatie bestaat trouwens nog altijd, zij het vandaag als vzw.”

Patronen definitief doorbreken

Op een bepaald moment kreeg Ilse tijdens één van haar sportsessies een high performance coach over de vloer, met de vraag of ze al overwogen had om zichzelf eens te laten coachen. “Wat tot op dat punt, vooral gezien mijn achtergrond, nog niet het geval was. Bovendien was coaching ettelijke jaren geleden voor mij – en veel anderen – nog volslagen onbekend terrein. Sciencefiction zelfs.”

“Maar toen ik toch op zijn voorstel inging en mij effectief liet coachen, ging er een nog boeiender wereld voor mij open: ik merkte meteen op dat coachen nog een veel krachtigere manier bleek te zijn om mensen definitief te laten transformeren, in plaats van wekelijks te inspireren en motiveren. Ik merkte dat het dé manier was om mensen nog sneller bewuster te laten leven en creëren, te laten groeien en naar hun volle potentieel te laten leven en renderen. Kortom, om hen fundamenteel te helpen, door naar de kern te gaan en bepaalde patronen definitief te verbreken, blindspots te doorprikken en transformatie te genereren.”

Ik merkte meteen op dat coachen nog een veel krachtigere manier bleek te zijn om mensen definitief te laten transformeren, in plaats van wekelijks te inspireren en motiveren

“Ik voelde tot in de diepste vezel van mijn ziel dat ik hiervoor in de wieg was gelegd, dus besloot ik zelf ook coach te worden. En ik ben toen opnieuw knetterhard beginnen studeren (lacht). Omdat ik mensen wilde helpen om krachtiger, sneller, meer gefocust, intelligenter,… dan ooit tevoren te worden. Mijn missie bestaat erin om mensen te laten excelleren, voluit te laten leven, zowel zakelijk of op vlak van persoonlijke relaties, gezondheid en vitaliteit. Geluk ervaren is groei kunnen blijven ervaren, op deze vier domeinen van je leven. En dat is waar ik katalysator voor ben. Ik wil hen helpen om meer impact te genereren.”

“En dat doe ik dus vandaag nog steeds, met dezelfde drive als in het begin. En ik zal dat ook blijven doen. Omdat het mijn DNA is. En omdat ik er rotsvast van overtuigd ben dat iedereen kan veranderen. Dat is niet toevallig ook onze nieuwe baseline: change life – just fucking do it – be the best version of yourself. Nee, we zijn niet altijd even orthodox”, lacht Ilse.

Grootste werkpunt voor ondernemers

Onze coaching-methodologie is gericht op mensen die écht willen leven”, legt Ilse Jaques uit. “En dat leven kan heel uiteenlopend ingevuld worden: kwalitatievere persoonlijke relaties, gezondheid, vitaliteit op peil … Maar we focussen even goed en zelfs vaak hoofdzakelijk op zakelijke onderwerpen als strategie, vermogensopbouw, inzichten, management, investeringen, automatisering, status quo, gebrek aan uitdagingen,…”

“Onze methodologie is sector-overschrijdend. Wij coachen op wat nodig is voor de overnemer om zijn way of living aan te pakken, om bewuster in het leven te staan. 'Mastery of Life', daar staan we voor. Meesterschap. Voluit leven zonder tegenstrijdigheden of terughoudendheid. En dat gebeurt echt één op één, omdat iedere mens en dus ondernemer of leider uniek is.”


Een heel gerichte en persoonlijke aanpak dus. Maar is er dan geen rode draad te ontwaren in de besognes van ondernemers? Is er iets waar ze vandaag vooral van wakker liggen? “Het grootste verlies dat een bedrijf vaak maakt, is de winst die het zou kunnen maken, maar niet maakt. De markt die het zou kunnen pakken, maar niet pakt. De zaak die iemand zou kunnen opstarten, maar niet opstart. De impact op de economie, het klimaat, mensenlevens … die iemand zou kunnen maken, maar niet maakt. Mensen zitten vaak in hun eigen portefeuille, snijden in hun eigen power, hun eigen geluk … Zonder dat ze erbij stilstaan. Mensen zitten in een patroon. Ze staan op automatisch, waardoor ze niet bewust nadenken over het creëren van hun toekomst.

Zo stappen vele mensen hun geprogrammeerde toekomst tegemoet, zonder het roer in handen te nemen. De meeste ondernemers, individuen of leiders die geen of te weinig resultaten behalen, hebben geen gebrek aan informatie of vaardigheden. Hun probleem is dat ze kracht en executie missen. Ze missen de kracht en de toewijding die nodig is om te creëren wat echt belangrijk voor hen is. Of ze missen de kracht en de toewijding om te focussen op datgene waar het bedrijf het meest nood aan heeft. De reden dat ze kracht en toewijding/commitment missen, is vrij eenvoudig: ze hebben er geen gecreëerd. En dat is waar wij onze cliënten bij helpen.”

Mensen zitten in een patroon. Ze staan op automatisch, waardoor ze niet bewust nadenken over het creëren van hun toekomst

Het grootste werkpunt bij ondernemers? Dat is ongetwijfeld communicatie, zeker in onze Europese samenleving die graag de dingen verbloemt. Daarmee samenhangend moet er ook aan terugkoppeling en feedback gewerkt worden. Maar nogmaals: dat is voor iedereen anders. En dat wordt bij ons op een heel directe, persoonlijke manier aangepakt.”


Weet jij waar je vandaag staat, of wil je je doelen scherper stellen? Wil je sneller schakelen, omdat je voelt dat het sneller kan? Plan dan nu een kosteloos radicaal eerlijk gesprek in met Ilse Jaques.