Hoe pak jij je personeelsbeleid aan? Of misschien heb je nog helemaal geen hr-strategie maar merk je dat het moeilijk is om de juiste medewerkers te vinden? Via Elk Talent Aan Boord kan je je hr-aanpak gratis laten doorlichten. Je krijgt daarbij ook tips en ondersteuning op maat voor een toekomstgericht, inclusief hr-beleid in jouw organisatie.

Elk Talent Aan Boord? Daarmee bedoelt UNIZO, de initiatiefnemer achter deze samenwerking met ESF en de Vlaamse Overheid, dat er nog heel wat onontgonnen talent onder de radar blijft. De juiste job vinden, is bovendien niet altijd evident voor kandidaten die minder sterk staan op de arbeidsmarkt. Mensen met een migratieachtergrond, oudere werknemers, kortopgeleiden of mensen met een beperking, bijvoorbeeld. Met een inclusief hr-beleid haal je ook die talenten aan boord.

Mensen met een arbeidsbeperking

Bij Houtmagazijn Verdonckt / Outdoor Wood Concepts weten ze al dat zo’n aanpak alleen maar voordelen oplevert voor het bedrijf en voor alle medewerkers. Het familiebedrijf, dat handelt in hout in alle soorten en maten, laat een aantal specifieke taken in de onderneming uitvoeren door mensen met een arbeidsbeperking. Dat gebeurt via Groep Ubuntu x 8K, een sociale netwerkorganisatie.

“Ik ben de samenwerking met Ubuntu gestart en ik leid alles ook nu nog in goede banen”, vertelt Isabelle Breda, marketingverantwoordelijke bij Houtmagazijn Verdonckt / Outdoor Wood Concepts. Toen ze in 2009 begon te werken bij het familiebedrijf kreeg ze heel wat administratieve en uitvoerende taken. Zo moest ze ook houtstalen voor klanten klaarmaken en versturen. Het bedrijf groeide en het werk stapelde zich op.

Isabelle Breda tekent de intentieverklaring

Op eigen tempo

“Ik moest een oplossing vinden”, zegt Isabelle Breda. “Ik had een nichtje met een beperking en zij werkte via Ubuntu. Zo wist ik dat ze heel nauwkeurig taken kon uitvoeren, en bovendien vond ik Ubuntu toen ook al een heel inspirerende organisatie. Zo begon de samenwerking. Een tweetal keer per week komen nu via Ubuntu zes à zeven mensen hier de houtstalen schoonmaken en bekleven. Dat loopt allemaal heel goed. We hebben een aparte ruimte voor hen ingericht waar ze op hun eigen tempo kunnen werken.”

Sociale en economische meerwaarde

Na zeven jaar is de inclusieve aanpak bij Houtmagazijn Verdonckt / Outdoor Wood Concepts helemaal ingeburgerd. “Het is een zeer positieve ervaring”, vindt Isabelle Breda. “Toen onze bijzondere medewerkers niet konden komen door de coronabeperkingen, miste iedereen hen enorm. Ze brengen een zeer goede sfeer in het bedrijf – ze knuffelen graag en ze zijn zeer enthousiast. Dat is onbetaalbaar.

Toen onze bijzondere medewerkers niet konden komen door de coronabeperkingen, miste iedereen hen enorm

Ons bedrijf en de collega’s zijn intussen erg op hen gesteld. En laten we ook de economische en praktische meerwaarde niet vergeten: ze voeren taken uit waarvoor niemand anders nog tijd had, dus het is echt een heel grote hulp. Ze zijn intussen een volwaardig deel van de organisatie geworden.”

Of het dan geen uitdaging is en extra inspanningen vraagt om mensen met een beperking tewerk te stellen? “De begeleiding valt voor ons heel goed mee – alles gaat zonder problemen”, heeft Isabelle Breda ervaren. “Ook de collega’s stonden er meteen voor open.”

Culturele diversiteit

Nu de onderneming verder groeit, wil Houtmagazijn Verdonckt / Outdoor Wood Concepts bij de moeilijke zoektocht naar operatoren en een extra bediende ook bewust mensen met minder evident talent (zoals mensen met afstand tot de arbeidsmarkt) aantrekken. UNIZO bekijkt de volgende stappen met Stephan Rogge, die samen met Dominique Dewaele zaakvoerder is van Houtmagazijn Verdonckt / Outdoor Wood Concepts.

Gezien de groei van het bedrijf hebben ze meer strategische ondersteuning nodig rond hun hr-beleid”, verklaart Egle Rimsaite, hr-adviseur Elk Talent aan Boord bij UNIZO. “Daarbij staan ze zeker open voor meer culturele diversiteit en een inclusieve aanpak. Via onze partners kunnen we ook opleidingen voorzien zodat medewerkers na hun aanwerving extra vaardigheden kunnen ontwikkelen.”

Voor Houtmagazijn Verdonckt / Outdoor Wood Concepts is het perfect mogelijk om met een beperkte Nederlandse taalkennis toch al van start te gaan. “Door taalcoaching op de werkvloer leren nieuwe medewerkers heel snel de woordenschat die ze bij hun job nodig hebben”, aldus Egle Rimsaite.

Attitude en leervermogen zijn het belangrijkst

We weten intussen dat behaalde diploma niet altijd volledig ingezet worden in beroepskeuzes. “Bedrijven pinnen zich allang niet meer vast op diploma’s”, bevestigt Yvoon Dekens, hr-coördinator UNIZO. “Bij aanwervingen is het vooral belangrijk om te kijken naar attitude en leervermogen. “Op die manier kan je ook veel meer mensen een kans geven.”

Bedrijven pinnen zich allang niet meer vast op diploma’s

Natuurlijk is een inclusieve hr-aanpak niet altijd evident. De meerwaarde is meestal niet direct meetbaar, zeker niet op voorhand. De drijfveer van bedrijven is dan ook meestal een combinatie van sociaal engagement met het vlotter kunnen invullen van vacatures. Daarnaast blijkt ook dat ondernemingen met een inclusief hr-beleid hun medewerkers beter gemotiveerd houden. Een duurzaam hr-beleid waarbij iedereen kansen krijgt rendeert, ook op langere termijn.

Strategisch nadenken over hr-beleid

Isabelle Breda: “Onze organisatie is op 1,5 jaar tijd gegroeid van 20 naar 30 medewerkers en we moeten dus heel bewust nadenken over ons hr-beleid. We hebben steeds meer mensen nodig en we voelen dat het soms moeilijk is om alles op te volgen – de vacatures en de sollicitatiegesprekken, maar ook de begeleiding van het bestaande team.

Zo zijn we nu ook gestart met evaluatiegesprekken waarbij we onder meer peilen naar het welbevinden van elke medewerker – zijn ze nog tevreden met hun job, voelen ze zich thuis in het bedrijf, krijgen ze genoeg ondersteuning … Naarmate het bedrijf groeit, moet je zoiets meer gestructureerd aanpakken.”

Van aanwerving tot uitstroom

Via Elk Talent Aan Boord krijgt het houtbedrijf nu een duidelijk zicht op zijn hr-beleid en de stappen die het nog kan zetten in de richting van een duurzame en inclusieve aanpak. Na een gratis online scan krijg je als ondernemer een rapport. Op basis daarvan geeft een expert hr-ondersteuning op maat.

“Medewerkers zijn cruciaal voor het succes van je onderneming”, zegt Yvoon Dekens. “Het is heel belangrijk om voldoende tijd en aandacht in hen te investeren. Bij onze ondersteuning bekijken we elke fase in het hr-beleid: aanwerven, onthaal, loopbaanbeleid, inzetten, behouden, opleiden, motiveren en uitstroom. We stellen telkens vragen als ‘wat is er, wat wil je bereiken en waar kunnen we je ondersteunen’? Bij elk onderwerp leggen we de link naar diversiteit en inclusie.”

Medewerkers zijn cruciaal voor het succes van je onderneming

“Het is allemaal heel laagdrempelig: voor alle ondernemers: efficiënt en kosteloos dankzij de middelen van het ESF project in samenwerking met de Vlaamse Overheid.” beklemtoont Yvoon Dekens. “Volledig op maat van je bedrijf krijg je een totaalpakket van mogelijkheden waarin alle aspecten van een inclusief hr-beleid aan bod komen.

Isabelle Breda is in ieder geval allang overtuigd van de meerwaarde van een inclusief hr-beleid. “Ik zou het zeker aanraden aan andere bedrijven. Ik vertel dan ook graag mijn verhaal en zo heb ik er al andere ondernemingen warm voor kunnen maken.”