Begint je hoofd ook te duizelen wanneer je van je boekhouder een resultatenrekening of balans krijgt? Misschien maakt zijn woordje uitleg al wat duidelijker hoe je die cijfers moet interpreteren, maar de kans is groot dat je er verder weinig mee doet. “Ondernemers halen onvoldoende waarde uit die klassieke resultatenoverzichten”, zegt Nicholas De Nil, founder en CEO van Bizzcontrol. “Wat ze nodig hebben, is actiegericht advies. Dat is precies wat boekhouders nu beter dan ooit kunnen geven met het Bizzcontrol platform.”

De boekhoudsector is de laatste jaren enorm in beweging. Alsmaar meer kantoren digitaliseren en schakelen over naar verregaande automatisaties. Ze willen af van die schoendoos vol bonnetjes en kiezen resoluut voor digitale tools die een groot deel van de repetitieve taken overnemen. Wat overblijft, is meer tijd om ondernemers advies te verlenen. “Van het puur boekhoudkundige werk naar trusted advisor”, vat De Nil de evolutie van de job samen.

Met enkele procenten volumekorting verdient een ondernemer de factuur van z’n boekhouder al terug

Gelukkig is dat ook de richting die boekhouders zelf uit willen. “Ze zijn liever meer adviseur dan enkel de ‘cijferverwerker’”, weet de CEO. En dat is exact wat ondernemers tegenwoordig van hun boekhouder verwachten. De Nil: “Uit onderzoek van verschillende sociale secretariaten blijkt duidelijk dat zij niet alleen een bekwame boekhouder willen, maar ook iemand met wie ze in dialoog kunnen gaan, iemand die empathie toont en heldere inzichten levert.”

Weinig ondernemers lopen warm van besprekingen waar het ene na het andere cijfer hun om de oren vliegt. “Als een ondernemer vraagt hoe het komt dat hij dit jaar wel winst heeft gemaakt maar dat niet ziet op zijn rekening, dan begrijpt de boekhouder heel goed waarom dat het geval is. Het aan de ondernemer op een begrijpbare manier uitleggen, is vaak een ander paar mouwen”, vertelt Wim Hoornaert, business development manager bij Bizzcontrol. “Bizzcontrol toont in één opslag waar het geld zit in een onderneming en haalt met enkele klikken de essentiële inzichten naar boven waarmee de ondernemer concrete stappen kan zetten.”

Wim Hoornaert, business development manager bij Bizzcontrol

De kracht van BI

Om het de boekhouder makkelijker te maken die inzichten te delen en ondernemers plezier te laten beleven aan de inzichten, ontwikkelde Bizzcontrol een softwareplatform dat dankzij business intelligence abstracte data omzet in interactieve visualisaties. CTO Lode Cools geeft een voorbeeld van de krachtige BI die achter Bizzcontrol schuilt: “Je kan zien hoeveel je de afgelopen jaren bij welke leverancier hebt aangekocht. Bij sommige koop je misschien minder. Da’s interessant om te weten. Maar nog interessanter wordt het wanneer je ziet dat je systematisch meer bent beginnen kopen bij die andere leverancier. Tijd om eens een korting te vragen, bijvoorbeeld?”

Van het puur boekhoudkundige werk naar trusted advisor

“Met enkele procenten volumekorting verdient een ondernemer de factuur van z’n boekhouder al terug”, geeft Hoornaert mee. “Met Bizzcontrol haalt de boekhouder uit elk cijfer van een onderneming inzichten die de ondernemer vooruit helpen. Zo kan hij samen met de ondernemer zien waar de grote kosten, de kansen, de valkuilen en de evoluties zitten. Het is geen lap cijfers of statische grafiekjes, maar een geanimeerd overzicht van je zaken. Het is een krachtig werkinstrument waarmee je actief onderneemt en het beleid van je onderneming bepaalt."

Of je jouw boekhouder dan eigenlijk nog nodig hebt? “Absoluut!”, klinkt het bij de drie mannen. “We verkopen Bizzcontrol niet rechtstreeks aan ondernemers, enkel aan boekhouders. Maar hé, trek gerust aan de mouw van je boekhouder als hij of zij Bizzcontrol nog niet gebruikt”, lacht de CEO. “Er is een goede reden waarom we met boekhouders in zee gaan: ze hebben immers zeer waardevolle data én een persoonlijke band met de ondernemer. Ons platform geeft hen de kans om met de financiële kennis die ze al hebben nog betere inzichten naar boven te halen en actiegericht advies te formuleren.”

Nicholas De Nil, CEO & Co-Founder bij Bizzcontrol

Boekhouden sexy maken

Voor alle duidelijkheid: Bizzcontrol staat ook niet in het rijtje van boekhoudpakketten. “Nee, we gaan de concurrentie niet aan met de welbekende spelers. Accountants mogen hun boekhoudpakket gerust behouden”, lacht De Nil. “We hebben een tool die aan de boekhoudpakketten wordt gekoppeld, de data eruit haalt en die omzet in waardevolle en diepgaande informatie.”

We begrijpen elkaar dus heel goed, en dat maakt Bizzcontrol alleen maar sterker.

Hoornaert verduidelijkt: “We zijn meer dan een rapporteringstool. Heel wat boekhoudpakketten zijn intussen in staat om rapporten te trekken uit de verzamelde data, maar bij ons gaat het veel verder dan dat. Het doel van Bizzcontrol is om boekhouders in staat te stellen om makkelijk in dialoog te gaan met om het even welke ondernemer, van eenmanszaak tot kmo, over zijn cijfers en daar ook effectief waarde uit te halen. Dat is de magie van onze BI”, glimlacht de business development manager.

“Een bijkomstig voordeel”, pikt De Nil in, “is dat we met zo’n tool boekhouden opnieuw een beetje sexy maken.” De CEO lacht: “Boekhouding niet leuk? Ondernemers die er vroeger niet in geïnteresseerd waren, kijken nu uit naar hun kwartaalmeetings met hun boekhouder! In sommige gevallen zijn het misschien al maandmeetings geworden, omdat ze zo graag door hun cijfers gaan. Zo wordt het natuurlijk plezant samenwerken voor ondernemer en boekhouder.”

Lode Cools, Co-Founder bij Bizzcontrol

Complementair

Bizzcontrol is in juni 2020 naar de markt gegaan, maar de afgelopen maanden heeft het team verder gesleuteld aan de software op basis van de feedback van de eerste klanten. Cools: “We hebben nog een aantal aanpassingen gedaan om het voor de boekhouder nog makkelijker te maken. We zorgen er in ons product development altijd voor dat onze tool zo weinig mogelijk energie vraagt van de gebruikers. Boekhouders en hun medewerkers moeten geen opleiding van vijf dagen volgen om Bizzcontrol te gebruiken. Ze kunnen al heel snel analyses maken en op basis daarvan enkele actiepunten communiceren naar hun ondernemer.”

Bizzcontrol is meer dan een rapporteringstool

Na nog geen jaar kan Bizzcontrol al een versnelling hoger schakelen. “We hebben drie vacatures openstaan, dus ons team zal binnenkort uitbreiden”, zegt De Nil. “We hopen binnenkort een full stack developer, product manager en business development manager toe te voegen aan ons team om zo nog sterker te kunnen groeien.”

Dat het Bizzcontrol voor de wind gaat, heeft volgens de drie mannen te maken met het feit dat ze zo complementair zijn aan elkaar. “Met mijn eerdere carrière in business controlling, Lode’s ervaring in de softwareontwikkeling en Wims kennis van business development zijn we een team dat elkaar goed aanvult. Ieder met zijn eigen competenties, maar toch dezelfde achtergrond: toen Lode en ik aan de studies burgerlijk ingenieur begonnen, studeerde Wim net af in die richting. We begrijpen elkaar dus heel goed, en dat maakt Bizzcontrol alleen maar sterker.”

Copyright foto’s: Jaime Korbee


Duidelijke inzichten en interactieve overzichten krijgen? Ontdek hier hoe Bizzcontrol cijfers omzet in waardevolle informatie.