Ze zijn begonnen in de tijd dat boekhoudpakketten in België als paddestoelen uit de grond schoten, negentien jaar later is Octopus de enige speler in de markt die nog puur Belgisch is. Dat heeft zo zijn voordelen, vinden ze daar. “Onze online software is volledig gebaseerd op de Belgische wetgeving”, zegt managing director Andries Geers. “Terwijl onze buitenlandse collega’s moeite hebben om in te spelen op nieuwe regelgevingen van hier, doen wij dat met gemak.”

Toen Octopus begin jaren 2000 op de proppen kwam met hun online boekhoudpakket, waren accountants en ondernemers nog volop floppy disks aan het uitwisselen. “Nu is online boekhouden de normaalste zaak van de wereld, maar in die tijd moesten de grondleggers van ons bedrijf heel wat moeite doen om accountantskantoren ervan te overtuigen die ouderwetse diskettes links te laten liggen”, weet Andries Geers. “Een cloudsysteem verkocht krijgen, was geen evidentie. Maar met onze software werd het plots wel mogelijk voor accountants én ondernemers om transparant samen te werken via hetzelfde platform.”

Eigenzinnig karakter

Sinds die beginjaren is Octopus uiteraard verder geëvolueerd en meegegaan op de golf van innovatie en digitalisering. Bonnetjes zijn makkelijk door te sturen, facturen worden vlot opgemaakt, cijfers zijn overzichtelijk en inzichtelijk geworden, etcetera. Maar de essentie van het bedrijf, de waarden die er al van in het begin inzaten, zijn wél blijven hangen. “We willen vooral het leven van accountantskantoren en ondernemers gemakkelijker maken, hen helpen dubbel werk te vermijden door hen beter te laten samenwerken. We zouden ondertussen ongetwijfeld onze prijs kunnen verdubbelen, maar daar helpen we alleen onszelf mee, dus dat doen we mooi niet”, zegt Geers.

Steeds meer softwarebedrijven gaan met exclusieve partners in zee. Maar Octopus wil onafhankelijk blijven. Elke software moet kunnen integreren met die van ons, want zo maken we het gewoonweg beter voor onze gebruikers

Noem het gerust een soort eigenzinnigheid. Het is een eigenschap die verweven zit doorheen het DNA van het bedrijf. Want ook op andere vlakken doet het bedrijf vooral zijn eigen ding. “Onze software heeft een heel open structuur. Dat wil zeggen dat je Octopus aan om het even welke andere oplossing kan koppelen. Wat daar zo interessant aan is? Een ondernemer of een accountantskantoor moet niet beginnen uitzoeken welke software met welke tool wel of niet kan integreren. Steeds meer softwarebedrijven gaan met exclusieve partners in zee: ze bieden alleen tool A aan, maar als jij liever tool B wilt gebruiken, dan heb je pech.”

Aan die trend doet Octopus dus niet mee. “We willen onafhankelijk blijven. Elke software moet kunnen integreren met die van ons, want zo maken we het gewoonweg beter voor onze gebruikers. Waarom zouden we hen willen beperken in hun mogelijkheden?”, vindt Geers.

Op en top Belgisch

Dat Octopus het enige 100 procent Belgische boekhoudpakket in de markt is, is een label dat het bedrijf met fierheid draagt. Het heeft dan ook zo zijn voordelen voor de ondernemers: “Onze software is enkel en alleen gebouwd op de Belgische wetgeving. Als een Nederlands of Frans bedrijf naar hier komt, dan vloeken ze wel eens over onze complexe regelgeving. De Belgische wetgeving in hun Nederlands of Frans boekhoudpakket inpassen vraagt veel tijd en moeite”, legt Geers uit. “Dat terwijl voor hen België slechts een kleine markt is. Vaak moeten gebruikers dus verder sukkelen met een programma dat niet helemaal juist of up-to-date is.”

Omdat onze software enkel en alleen gebouwd is op de Belgische wetgeving, kunnen we meteen op een wijziging in de regelgeving inspelen door een feature aan te passen of een nieuwe te maken

“Als er een wijziging is in de regelgeving, zoals onlangs in de autofiscaliteit, dan gaan wij daar snel mee aan de slag. Wij kunnen er meteen op inspelen door een feature aan te passen of een nieuwe te maken.” Octopus ként de uitzonderingen, de kleine lettertjes en de puntjes op de i van het Belgisch recht van binnen en van buiten. “De logica zit er al in, het is onze basis.”

Net om die reden hebben ze bij Octopus geen zin om naar het buitenland te trekken. “Waarom zouden we? We zitten in België misschien in een kleine markt, maar we kunnen er tenminste voluit voor gaan en onze klanten hier het beste bieden. We luisteren naar hen, we voelen hun noden aan en nemen die mee in onze ontwikkelingsplannen. We voeren ook proactief minstens twee keer per jaar een automatische, gratis update uit voor onze gebruikers, zodat ze altijd de nieuwste versie hebben. En ondertussen werken we aan langetermijninnovaties. Volgens onze schatting verlopen 30% van alle boekhouddossiers in ons land online, 70% doet het dus nog steeds offline. Geloof me, er is in België nog genoeg uitdaging op de markt”, knipoogt Geers.

Coworkers team at work. Group of young business people in trendy casual wear working together in creative office.

Familiale sfeer

De 40.000 dossiers van ondernemingen die intussen via Octopus verlopen, zijn een mooie pluim op de hoed van het bedrijf. Of om nog eens met grote cijfers te zwaaien: “Zo’n 2.000 accountantskantoren gebruiken onze software, net als 125 onderwijsinstellingen. Veel van onze klanten zijn er trouwens al bij van in het prille begin. Over de jaren heen zijn zij gegroeid, en wij ook. Een mooie evolutie.”

Niet alleen klanten, maar ook verschillende werknemers herinneren zich de start van Octopus nog. “Er is ondertussen wel wat veranderd in ons bedrijf, maar inderdaad, een aantal werknemers waren er in het begin ook al bij. Dat maakt dat er een heel familiale sfeer heerst. Als we iemand nieuw aannemen, zijn skills uiteraard belangrijk, maar je moet ook bij de familie passen. Ook op dat vlak zijn we eigenzinnig - merk je de rode draad?”, lacht Geers. “Ah kom, we zijn fier op dat trekje. Het maakt ons uniek in de markt.”


Wil je graag je cijfers kunnen inzien zonder steeds weer je accountant te moeten bellen? Ontdek hier alle voordelen van het online boekhoudprogramma van Octopus.