Wil je een financieringsronde goed doen, dan weet je dat het een traject van lange adem wordt. Giet er nog een sausje stress over en je krijgt een extreem drukke periode voor de founder(s) van een onderneming. Over de ups en downs, het bloed, zweet en de spreekwoordelijke tranen weten Matthias Browaeys en Aelbrecht Van Damme alles. Zij zijn de oprichters van crowdleningplatform Winwinner en funding agency The Harbour. Geld ophalen voor anderen is dagelijkse kost voor de twee. Maar wat hebben ze geleerd uit hun eigen financieringsrondes?

Practice what you preach”, vindt Aelbrecht Van Damme, en dus heeft hij er helemaal geen probleem mee om de geldophalingen van zijn twee bedrijven uit de doeken te doen. “We helpen met Winwinner en The Harbour heel wat ondernemers op weg naar financiering, maar ze vragen ons dikwijls: ‘hoe doen jullie dat eigenlijk zelf?’. Begrijpelijk, want als ondernemer wil je natuurlijk bevestiging dat je in zee gaat met iemand die weet wat hij doet. En na verschillende financieringsrondes weten wij dat maar al te goed.”

Wij zijn ondernemers die andere ondernemers helpen, maar vooral zelf continu blijven ondernemen

Of Aelbrecht Van Damme het uitlegt: “We weten hoe moeilijk het is, hoe zwaar de keuzes zijn die je moet maken. Er zijn andere adviseurs die zich moeilijker in de schoenen van de ondernemer kunnen zetten, omdat ze opgericht zijn vanuit een corporate structuur, niet vanuit ondernemerschap. Je weet pas hoe complex het is als je voor je eigen onderneming succesvol geld opgehaald hebt. Wij zijn ondernemers die andere ondernemers helpen, maar vooral zelf continu blijven ondernemen”, vat Van Damme het mooi samen.

Lang genoeg daten

Dat ondernemersparcours is voor founders Browaeys en Van Damme in 2016 begonnen met Winwinner. “We wilden snel groeien, dus we hebben geld opgehaald. Een kleine 100.000 euro bij een professionele partij. We hebben er onze eerste twee werknemers mee aangenomen, maar eigenlijk hadden we de rest van het geld niet echt nodig, zo bleek. Met de business die we aan hadden, geraakten we ook vooruit. Maar goed, dat geld op de rekening gaf ons wat peace of mind en zorgde ervoor dat we wat meer risico’s durfden nemen.

Toch bleek die eerste geldophaling niet de beste keuze. “We hadden dat geld opgehaald met een bepaald idee, maar als founders voelden we op een gegeven moment dat we toch een andere richting uit wilden met onze zaak. Onze investeerder wilde meer digitaal gaan, wij wilden liever een mensenbedrijf oprichten en dus een groter team aannemen. De langetermijnvisies kwamen uiteindelijk niet zo goed overeen.”

Hadden Browaeys en Van Damme dat kunnen vermijden? “Goh ja, door lang genoeg te daten in plaats van meteen te trouwen”, lacht hij. “Het is natuurlijk verleidelijk om snel ‘ja’ te zeggen als een investeerder klaarstaat met geld. Het is een fout die veel ondernemers maken. Als je met een partij wil samenwerken, moet je zien dat die de juiste expertise heeft die jouw zaak nodig zal hebben, maar je moet ook aftoetsen of jullie over de langetermijnplannen dezelfde visie hebben”, aldus Browaeys.

Mix van financieringskanalen

Naar diezelfde visie zijn founders Browaeys en Van Damme in 2018 op zoek gegaan. “We hebben een stukje teruggekocht van de eerste aandeelhouder en zijn een tweede financieringsronde gestart. We wilden meer mensen aan boord halen in het team van Winwinner en het platform uitbreiden. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van een mix aan financieringskanalen. Met onder andere de KMO-groeisubsidie en de KMO-portefeuille hebben we snel extra mensen kunnen aannemen, waaronder Kasper.

Daarnaast hebben we onze eigen Winwinner-campagne opgezet. Het is altijd tof om te kunnen zeggen tegen klanten dat we ervaring hebben met ons eigen platform”, lacht Browaeys. “We hebben drie investeerders binnengehaald — Jonas Dhaenens, Dirk Dewulf en Mark De Backer — die de ervaring hebben die overeenstemt met onze toekomstplannen.”

Veel mensen vergeten dat huidige investeerders interessant zijn voor een volgende geldophaling

Doe daar nog een aantal voordelige maatregelen van de overheid bij en de Startlening van PMV en de founders hadden een stevige financieringsmix van in totaal 500.000 euro. Intussen hadden Browaeys en Van Damme ook funding agency The Harbour opgericht. Met de beloftevolle groeiplannen van Winwinner en The Harbour, en al wat extra centen op de rekening, zijn de twee naar de bank gestapt. “We hebben voor beide bedrijven een financiering van respectievelijk 125.000 en 175.000 euro gekregen. Daardoor hebben we nu een team van zeven mensen bij Winwinner en twintig bij The Harbour”, zegt Browaeys.

Maar de founders dromen van meer: “We willen naar vijftig medewerkers, misschien zelfs honderd. Daarom zijn we onlangs terug met onze huidige investeerders gaan samenzitten om nog een bedrag op te halen zodat we de volgende doelen kunnen halen. Veel mensen vergeten dat huidige investeerders interessant zijn voor een volgende geldophaling; je hoeft geen nieuwe aandeelhouders binnen te halen, je kent elkaar, er is vertrouwen. Ideaal om op verder te bouwen, op voorwaarde natuurlijk dat de neuzen nog in dezelfde richting staan.”

Gefaseerd geld ophalen

Het management van WinWinner en The Harbour — Browaeys en Van Damme — heeft de voorbije jaren dus meermaals geld opgehaald, nu eens een groot bedrag, dan eens een kleiner. “We kiezen er bewust voor om gefaseerd geld op te halen. Crowdlening en funding agencies zijn een nieuwe business, er zijn nog niet veel referentiekaders. Door beetje bij beetje geld op te halen, schep je vertrouwen bij financierders. Je kan een evolutie voorleggen en aantonen dat je met het vorige geld wel degelijk iets hebt bereikt”, legt Browaeys uit.

De founder is ervan overtuigd dat hij met Winwinner en The Harbour gerust in één keer pakweg een miljoen kan ophalen, maar vindt dat dat weinig nut heeft. “Een groot deel van dat geld zou gewoon op de rekening blijven staan omdat we het nog niet kunnen gebruiken. Dat gebeurde bij die allereerste geldophaling, en hoewel dat toen gemoedsrust gaf, is het natuurlijk niet de bedoeling om je te laten financieren en er dan weinig mee te doen.”

Matthias Browaeys, mede-oprichter van crowdleningplatform Winwinner en funding agency The Harbour

Financieringsplannen maken, dat is eigenlijk een oefening die nooit ophoudt, klinkt het. “Als bedrijf kan je nooit zeggen ‘het geld is er, we zijn klaar’. Nee, je moet er altijd mee bezig zijn. De ene ronde is afgelopen, wij denken al na over de tweede. Waarom? Omdat je moet klaar zijn tegen dat je de volgende keer geld nodig hebt”, aldus Browaeys. “Anders heb je te laat door dat je in de problemen zit.”

Grote apotheose

Browaeys en Van Damme geven toe dat een financieringsronde niet bijzonder plezant is. “Leuk kan je het niet noemen”, lachen de mannen. “Je moet je goed voorbereiden: een cashflowplan, assumpties over de toekomst, historische data, welke kanalen je wil aanspreken, etcetera. Dan moet je nog onderhandelen met potentiële investeerders. Dat is uiteraard niet op een namiddagje beklonken, het duurt een tijd. Er komen ook heel wat contracten bij kijken. Het brengt allemaal stress mee, maar dat moet je erbij nemen als je wil ondernemen.”

Browaeys: “Zouden we achteraf bekeken dingen anders doen? Ja, want je leert uit elke ronde. De tweede verloopt al efficiënter en duidelijker dan de eerste. Maar de apotheose is bij elke ophaling natuurlijk even groot, of het nu een subsidie is of een winwinlening. We zijn altijd trots als het lukt voor onze eigen bedrijven, maar evengoed voor de bedrijven die we via Winwinner of The Harbour op de juiste financieringsweg hebben gezet.”


Op zoek naar groeikapitaal voor jouw ondernemering? Begeleiding nodig bij je financieringsplannen? Boek hier je gratis intakegesprek bij The Harbour of doe de gratis quickscan van Winwinner.