Jo Goossens (Hosted Power) en Maarten Deboo (Baldwin)

De grote e-commercespelers hebben bij consumenten verwachtingen gecreëerd waar de kleintjes niet meer aan onderuit kunnen. Snelle en stabiele websites of applicaties zijn de norm geworden. “Consumenten zijn genadeloos”, weet Maarten Deboo, founder van e-commerce agency Baldwin. “Duurt het enkele seconden om een pagina te laden, dan zijn ze weg.” Voor online retailers is het dus zaak om een degelijke host uit te kiezen die de snelheid en stevigheid van de site of app kan garanderen. “Zoals Hosted Power, bijvoorbeeld. Bij hen weten we: de webshop blijft draaien, ongeacht hoeveel mensen er aan het shoppen zijn.”

Vroeger kon je je als online retailer nog onderscheiden met een mooie website, nu is het de snelheid en stabiliteit die ertoe doen. Want, zo zegt Maarten Deboo van Baldwin, je kan “de mooiste webshop van allemaal hebben, maar als die niet snel genoeg is, ben je er niets mee”. Met Baldwin hebben Deboo en z’n team intussen al meer dan 500 webshops gebouwd voor handelaars uit zowat alle sectoren. Ze weten dus als geen ander dat een trage website weinig verkoopt.“Heb je een snelle website, dan zie je al heel rap een omzetstijging tot wel twintig, dertig procent.”

Maarten Deboo - founder van e-commerce agency Baldwin

Consumenten vergeven en vergeten niet

Het is nu eenmaal de mindset van consumenten van vandaag de dag. “Ah, we weten allemaal hoe we als consument zijn op een trage website, toch?”, haalt Deboo aan. “Als we te lang moeten wachten, dan hebben we het gehad.” En dat ‘te lang’ is tegenwoordig erg kort geworden. Deboo: “Drie, vier seconden en we zijn weg. Het is hard, maar consumenten vergeven of vergeten dat niet.” Hij wijst naar de grote kleppers à la Amazon en Coolblue, die er grote budgetten kunnen tegenaan gooien om hun websites zo snel en goed mogelijk te laten draaien. “De lokale handelaar om de hoek heeft datzelfde budget uiteraard niet, maar consumenten rekenen er hen toch op af. Je kan als retailer er tegenwoordig niet meer onderuit: een performante webshop is een must-have!

Moeten de kleinere spelers zich er dan maar bij neerleggen dat ze de grote jongens en meisjes niet kunnen volgen? Helemaal niet, volgens Deboo. “Het is zeker mogelijk om kwalitatieve oplossingen te bieden voor elke klant”, klinkt het. “Bij Baldwin slagen we daar in met de hulp van Hosted Power. Wij zijn gespecialiseerd in het opzetten van een sterke e-commerceomgeving, terwijl zij gespecialiseerd zijn in snelle en stabiele hosting van zulke zware sites of apps. Het is zelfs hun core business. Ik slaap ’s nachts goed omdat ik weet dat de mannen van Hosted Power het boeltje onder controle hebben”, lacht de founder van Baldwin.

Als we samenzitten, dan hangt er muziek in de lucht

Drie tot zes keer sneller

E-commerce agency Baldwin en hosting en cloud partner Hosted Power hebben op enkele jaren tijd samen al heel wat projecten opgezet. Hun paradepaardje is Medipim, een productportaal voor apothekers dat Maarten Deboo zelf heeft opgestart. “Ik was een webshop aan het bouwen voor een apotheek en kwam toen te weten dat alle apothekers eigenlijk in dezelfde productvijver vissen. Het assortiment is voor iedereen hetzelfde”, vertelt Deboo. “Toch was er nergens een soort van gezamenlijk programma dat iedereen kon gebruiken. Ik zag er een opportuniteit in, dus ben ik een nieuwe start-up begonnen om een database te creëeren waar de productinformatie beschikbaar is van alle producten.”

Een apotheker kan kiezen uit een totaalbestand van zo’n 160.000 producten, haalt Deboo aan. Om maar te zeggen: zijn nieuwe applicatie moest stevig zijn. “Nu werken we voor de hosting met Hosted Power, maar toen we Medipim lanceerde acht jaar geleden was dat nog een andere partner. Die samenwerking verliep stroef”, geeft Deboo toe. “Kijk, als een server down is, dan wil ik niet diegene zijn die naar de hosting moet bellen om te zeggen dat de server down is om dan te horen te krijgen ‘we zullen er eens naar kijken’. Dit is te reactief. Ik wil dat die partij mij opbelt om te zeggen dat we even down waren, maar dat het intussen is opgelost. Proactief dus.”

Deboo heeft voor Medipim enkele jaren geleden voorzichtig de overstap gemaakt naar Hosted Power. “We hadden op dat moment al enkele projecten samen gedaan en dat was telkens goed verlopen, dus ik hoopte dat ze een zware applicatie als Medipim ook zouden aankunnen. Dat bleek gelukkig het geval. Meer zelfs, de mannen van Hosted Power zijn er in geslaagd om Medipim drie keer sneller te laten draaien. Sommige zaken op het platform gaan zelfs zes keer sneller. Dat is een wereld van verschil voor onze gebruikers”, aldus Maarten Deboo. “Intussen hebben we toch al 80% van de apothekers in ons land die Medipim gebruiken; dat zijn dus heel wat mensen die de hele dag door de applicatie gebruiken om productinformatie op te vragen. Ook dat heeft met Hosted Power nog geen problemen opgeleverd.”

Een uitdagend product

Medipim staat intussen aan de vooravond van de lancering in Frankrijk. Ook voor de Franse versie zal Maarten Deboo rekenen op Hosted Power. “In Frankrijk zijn er veel meer apothekers, zo’n 24.000. Vergelijk dat met de ongeveer 5.000 in België en je weet: we gaan een tandje moeten bijsteken om Medipim in Frankrijk even sterk te houden als de Belgische versie”, zegt Deboo. Maar dat het goed zal komen, daar is de founder van Baldwin van overtuigd. “De teams van Baldwin en Hosted Power werken gewoonweg goed samen. We weten wat we aan elkaar hebben. Als we samenzitten, dan hangt er muziek in de lucht”, glimlacht hij.

Ik slaap ’s nachts goed omdat ik weet dat de mannen van Hosted Power het boeltje onder controle hebben

Zoveel muziek zelfs dat Baldwin en Hosted Power samen hun schouders hebben gezet onder alwéér een uitdagend product. “Met Baldwin hebben we in nauwe samenwerking met Meditech Pharma Lochting gecreëerd, een applicatie voor apothekers die alle tools bevat om verkoopkanalen via hetzelfde platform te laten verlopen. Het is geboren vanuit de nieuwe idee van ‘unified commerce’, waarbij je de muur tussen online en offline eigenlijk wegdenkt. Lochting zorgt er dus voor dat een apotheker z’n online en offline verkoopkanalen kan centraliseren en managen vanuit dezelfde plek.”

Een technisch huzarenstukje, noemt Deboo het, want het is pas gelanceerd maar nu al zijn er honderden apothekers die er willen mee werken. “We moeten dus op korte tijd heel snel kunnen schakelen en schalen om ervoor te zorgen dat we iedereen goed kunnen bedienen. Maar ook voor dit project weet ik dat Jo, Yves en de rest van het team van Hosted Power klaarstaan om alles op te vangen. Ze blijven elke webshop of applicatie ook continu monitoren, waardoor ze al snel zien aankomen als er iets dreigt mis te lopen”, zegt Deboo. “En oké, je kan niet alles voorkomen, maar als er toch iets gebeurt, dan weet ik dat ze het meteen kunnen oplossen.”