Dat Google in Zürich zijn grootste vestiging heeft op het Europese vasteland, zegt veel over het IT-potentieel van Zwitserland. Meer dan 2.000 'zooglers' zijn er aan het werk in wat weleens het coolste IT-kantoor ooit wordt genoemd: ze hebben er een jungle lounge met brandweerpaal, je kunt er vergaderen in iglo's of skiliften, er is een massage lounge en een sportzaal waar je 'googoals' kunt scoren. Maar wat maakt van Zwitserland nu de bestemming bij uitstek voor Belgische IT-bedrijven die kennis willen vergaren?

Alles wat we in dit artikel willen zeggen, vat Googles country manager Patrick Warnking al samen in deze video: voor Google is Zwitserland de locatie bij uitstek omdat ze er IT-toptalenten recht uit de universiteitsaula's kunnen plukken en werknemers weten te verleiden met de hoge Zwitserse levenskwaliteit.

Google maar eens: Zwitserland is een waar IT-land

“Wat voor Google geldt, geldt voor alle IT-bedrijven”, haakt Myriam Winnepenninckx daarop in. Ze is manager meetings en incentives Belux van het Switzerland Convention & Incentive Bureau, een instantie met vestiging in Brussel die gratis advies verstrekt over de mogelijkheden voor meetings, events en congressen in Zwitserland. “Kennisdeling met de Zwitserse IT-bedrijven kan een enorme meerwaarde betekenen voor zowel Belgische start-ups als gevestigde waarden. De Zwitserse IT-branche ageert echt op het scherp van de snee. Je werknemers komen verrijkt terug van een werkbezoek aan Zwitserland. Net zoals Google work hard, play hard predikt: er valt in Zwitserland ook heel wat te beleven na de vergader- en werkuren.”

Het mag niet verwonderen dat de aanwezigheid van Google in Zürich als een magneet werkt voor andere IT-bedrijven. Ook al geen kleine naam is IBM, en ook Disney Research is een van die 5.000 aanwezige ICT-bedrijven die 50.000 ICT-specialisten tewerkstellen. Het IBM Research Laboratory staat overigens open voor bezoekers. Je ontdekt hoe daar de nanotechnologie ontstaan is en je komt heel wat te weten over hoe ICT de gezondheidszorg in een razend tempo een ander gezicht gegeven heeft, over ontwikkelingen in artificiële intelligentie of over cryptografie en digitale veiligheid. Razend interessant voor wie in de sector actief is”, tipt Myriam Winnepenninckx.

Ooit een Doodle opgezet om een afspraak in te plannen? Doodle is een Zwitsers bedrijf, uit Zürich. Als je al eens een drone bestuurd hebt van enig kaliber, is de kans groot dat hij aangestuurd werd met PX4-software ontwikkeld door Auterion. “Een droneworkshop is overigens ook een leuke aftermeetingactiviteit”, weet Myriam Winnepenninckx.

Het IBM lab in Zürich, copyright foto IBM

Vergaderen in een oud gildehuis of modern congrescentrum

In Zürich kun je de knappe IT-koppen bijeen laten komen in een oud gildehuis of op een moderne locatie met alle hedendaagse technologie: voor 10 tot 1.500 personen. “We adviseren bedrijven graag – gratis – bij hun keuzes voor hotels, locaties of vervoer, benadrukt Myriam Winnepenninckx.

We adviseren bedrijven graag – gratis – bij hun keuzes voor hotels, locaties of vervoer

“Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een hotel met een grote capaciteit, dan weten we meteen bij welke acht hotels in Zürich we moeten aankloppen. Dat spaart meetingplanners heel wat tijd uit. Dat geldt ook voor de ontspanningsmogelijkheden na je meeting: wil je duurzaam uitpakken, dan kun je een taste the waste-kookworkshop organiseren. Heb je een sportievere groep, dan kun je peddelsurfen op de rivier in het hart van de stad. In een escape room of op een reality game-gebaseerde avonturenlocatie als Boda Borg kun je teams dan weer de nodige uitdaging geven.”

Basel: innovatie- en technologieparken als bakens van innovatie

“Zürich is dus een echte IT-hub, maar is niet de enige locatie in Zwitserland waar de IT-kennis welig tiert”, schetst Myriam Winnepenninckx verder het aanbod. “Niet in het minst in het Switzerland Innovation Park Basel Area, dat in 2022 nog met 50.000 m² uitgebreid wordt in een oogverblindend design van Herzog & de Meuron, overigens een Zwitsers architectenbureau. De klemtoon ligt daar sterk op de interactie tussen digitale wetenschappen en de gezondheidszorg. Op hun evenementenpagina zie je dat ze tijdens workshops hun onderzoekswerk geregeld toelichten, met workshops over bijvoorbeeld machine learning (ML) of digitale strategie.

Het Switzerland Innovation Park Basel Area, copyright foto Herzog & de Meuron

Een voorbeeld van zo een cross-overbedrijf is Genedata, dat op succesvolle wijze het onderzoek en ontwikkeling in de biofarmaceutische sector vooruitstuwt met doorgedreven computergestuurd reken- en datawerk. Bio-informatica, zeg maar, volgens het SaaS-model. De top 50-bedrijven in de biofarma maken zo goed als allemaal gebruik van hun software.”

Interessant is zeker ook het Technologiepark Basel, waar heel wat prille start-ups samenwonen. Het park beschikt over vijf vergaderruimtes voor 8 tot 20 personen, maar je kunt ook kiezen voor het aangrenzende hotel Stücki, dat 144 kamers telt en waar 7 zalen voor 4 tot 100 personen ter beschikking staan.

De gedachten verzetten met kunst en architectuur

“In de regio van Basel zijn samen maar liefst 200 ICT-bedrijven actief die dankzij hedendaagse technologieën als artificial intelligence, blockchain, IoT, big data of wearables ongeziene doorbraken forceren die ons leven razendsnel veranderen, niet in het minst op het vlak van gezondheid”, gaat Myriam Winnepenninckx verder. “Je kunt daar als Belgisch bedrijf tonnen inspiratie opdoen. Ook al ben je niet noodzakelijk actief exact op dat vakgebied: de drive, vernieuwingsdrang en toewijding die in deze bedrijven heerst, werkt aanstekelijk en kan ook op jouw werknemers afstralen.”

Een bedrijf als Nutrix ontwikkelt sensoren die, nog voor je mogelijk zou overwegen om naar de dokter te gaan, al aanduiden dat er iets fout loopt met je lichaam. Of neem Rekonas, dat dankzij artificiële intelligentie de waarde van een EEG-scan nog verbetert. Helemaal data driven is Soladis, dat an sich geen medische producten levert, maar werkelijk alle mogelijke datastromen in goede banen leidt waar een medische of farmaceutische ontwikkelaar zich zou kunnen op beroepen. Gezondheid belangt ons allemaal aan, vandaar de sterke focus, maar de innovaties kunnen ook in andere toepassingsgebieden liggen: zo is Typewise de uitvinder van een derde generatie virtuele keyboards voor smartphones, geoptimaliseerd om met je twee duimen te gebruiken.

”Even de gedachten verzetten nadat zoveel nieuwe informatie op je afgekomen is, kan perfect tijdens een urban art tour”, pleit Myriam Winnepenninckx verder. “De vele kleuren van de graffitiwerken die je doorheen de hele oude stad passeert, zullen je hersenen eens een andere prikkel geven. Met keuze uit meer dan veertig gewone musea is het aanbod aan intellectuele verpozing meer dan ruim te noemen. Ook de weelde aan architecturale parels spreekt tot de verbeelding: in Basel prijken gebouwen van wereldvermaarde namen als Richard Meier, Frank Gehry en Mario Botta en met niet minder dan twaalf winnaars van de prestigieuze Pritzker Architecture Prize kan Basel prat gaan op een architecturale rijkdom die nergens anders ter wereld zo dicht geconcentreerd is.”

Hotels in Basel: voor elk wat wils

Je hoofd neervlijen in een zacht hotelbedkussen doe je in Basel in een van de zes driesterrenhotels, samen goed voor 552 kamers, een van de tien viersterrenhotels, samen goed voor 1.695 kamers, en als het eens helemaal top mag zijn, weet dan dat de stad ook nog een vijfsterrenhotel herbergt met 101 kamers. Met meer dan zestig vergaderlocaties in en rond de stad kun je kiezen tussen historisch cachet, strak modern decor of industriële look. “De capaciteitskraker is daar het Congress Center Basel met 25 meeting rooms tot 3.000 personen en 141.000 m² beursoppervlakte”, stipt Myriam Winnepenninckx nog aan.

IT-ontwikkelingen in Luzern in de lift

“In Centraal-Zwitserland tip ik graag nog het iets kleinere maar übercharmante Luzern, waarvan je misschien het stadsbeeld kent met de 14de-eeuwse Kapelbrug over de Reuss. De stad mag dan al bol staan van de geschiedenis, de IT-bedrijvigheid aldaar staat met twee benen in de toekomst”, vertelt Myriam Winnepenninckx. “Dat IT en datawetenschappen in de lift zitten als innovatie-ondersteunende kracht achter de razendsnelle ontwikkelingen in vrijwel elke sector, bewijst ook Schindler. Dat bedrijf kennen we van de liften, maar het zet dankzij slimme data-oplossingen ook rasse schreden in de brede publieke mobiliteitsoplossingen in gebouwen en zelfs volledige steden. Als je je wilt verdiepen in smart mobility voor de toekomst, kun je in Luzern heel wat bijleren.”

Als je je wilt verdiepen in smart mobility voor de toekomst, kun je in Luzern heel wat bijleren

De IT- en telecomsector mag dan steeds draadlozer worden, we kunnen nog altijd niet zonder kabels. Meer zelfs: die moeten steeds verfijnder, duurzamer en sneller zijn. Dat is een van de expertises van het in Luzern gevestigde Komax, dat onder meer ook indrukwekkende software ontwikkeld heeft om de kwaliteit van kabels te meten of ontwerpsoftware om het maximum te halen uit de bekabelingsconfiguratie van controlekasten.

“State-of-the-art vergaderen kan in het KKL Luzern Culture and Convention Centre, dat zijn eigen aanlegsteiger heeft vanwaar je kunt uitvaren op het Vierwoudstedenmeer”, geeft Myriam Winnepenninckx nog mee als laatste tip.

Aussenansicht KKL Luzern
KKL Luzern, copyright foto urs Wyss

In het najaar keren we nog even terug naar Zwitserland en starten we in de hoofdstad Bern om vervolgens door te reizen naar het Meer van Genève, waar we Genève zelf en de andere steden aan het meer onder de loep nemen: Lausanne en Montreux.


Meer informatie

Bedrijven die kennis willen delen met Zwitserse partners, sprekers zoeken voor een meeting of een van de genoemde (of andere) events willen bijwonen, kunnen daarover gratis advies krijgen bij het Switzerland Convention & Incentive Bureau.

Neem contact op met:
Myriam Winnepenninckx
+32 2 345 83 57
myriam.winnepenninckx@switzerland.com
MySwitzerland.com/meetings