Tech scale-ups, investeerders en multinationals drie dagen lang onder hetzelfde dak: The Big Score is de perfecte broedplaats voor nieuwe samenwerkingen tussen investeerders en bedrijven uit heel Europa. Voor de derde keer al organiseert Startups.be | Scale-Ups.eu samen met presenting partner Voka dit event. “Hier komt de crème de la crème van het internationale durfkapitaal - en scale-upwereld samen”, klinkt het bij organisator Bruno Vandegehuchte en Voka-topman Hans Maertens.

The Big Score is een uitgelezen kans voor wie mee wilt zijn met de toekomst. Beheerders van internationale investeringsfondsen van soms honderden miljoenen kunnen er 50 gecureerde, SAAS en software groeiers uit heel Europa ontmoeten. De B2B scale-ups die hun blik richten op internationalisering kunnen dan weer buitenlandse fondsen of grote klanten aan boord halen tijdens het event. Vorig jaar is The Big Score online verlopen, goed voor 1600 digitale ontmoetingen — COVID-19, weet u wel —, maar de editie van 30 november tot 2 december 2021 brengt iedereen opnieuw face-to-face samen in Gent.

Tijdens de eerste twee dagen zullen alleen de uitgenodigde deelnemers toegang hebben tot het event. Vandegehuchte: “We nodigen 50 Europese top-notch scale-ups uit om hun toekomstvisie, ambities en tech product te pitchen. We zijn streng in de criteria: indrukwekkende groeicijfers, scherpe tech en teams die groots denken. Vlaamse scale-ups zullen sowieso goed vertegenwoordigd zijn: met Voka nodigen we 10 toppers uit op The Big Score.” In de zaal zullen een 500-tal collega-founders, gerenommeerde investeerders en grote corporates zitten.

Op dag 3 is het event toegankelijk voor alle startups om de challenges te tackelen van 35 multinationale reuzen zoals (bevestigd) P&G, AB Inbev, Nestle, Euroclear, Televic, Proximus, Engie, Dow...We zorgen ervoor dat de multinationals enkel gebudgeteerde, operationele uitdagingen brengen op transparante wijze. De startups kunnen vooraf deze samengevatte challenges vooraf bekijken op onze The Big Score-website. De scale-ups die hun kunnen helpen bij die challenges zitten al meteen in de zaal: een win-win voor iedereen, toch?”

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij Voka

De grote fondsen naar Europa halen

Tijdens het driedaagse event is technologie koning. De scale-ups hebben het, de investeerders en corporates willen het. Founders en investeerders die elkaar anders niet zouden leren kennen, kunnen nu ineens zaken doen. En dan vooral grote zaken, want tijdens The Big Score ligt de nadruk op later stage fondsen, en dus grotere bedragen.

Vandegehuchte: “Uit cijfers van 2020 blijkt dat 40% van alle investeringen onder de vijf miljoen wereldwijd naar Europese start-ups gaat, grotendeels met lokaal durfkapitaal. Dus heel veel groei-rondes. Maar om wereldspelers te creëren, zijn er tientallen miljoenen nodig, en hebben we ook de Amerikaanse & Aziatische top-VC's nodig. Die zijn Europees elk jaar actiever en zijn graag geziene gasten op The Big Score.”, zegt Vandegehuchte.

Uit cijfers van 2020 blijkt dat 40% van alle investeringen onder de vijf miljoen wereldwijd naar Europese start-ups gaat

The Big Score wil die grote tickets dus naar Europa halen. Onze scale-ups moeten niet de wereld afreizen, de wereld komt even naar hen tijdens het event. En maar goed ook, vindt Hans Maertens van Voka, want onze scale-ups mogen die grote corporates en investeerders best wel in de ogen kijken. “Er zijn verschillende mooie voorbeelden uit Vlaanderen — en bij uitbreiding Europa — die aantonen dat we er toch wel staan hoor. De lat ligt hoog, maar we geraken er wél aan. We moeten alleen nog wat meer zelfvertrouwen hebben”, glimlacht Maertens.

De Vlaamse bescheidenheid: Maertens respecteert ze, maar vindt dat we wat meer onze ambitie en ons lef mogen tonen aan de buitenwereld. “In 2020 hebben Belgische start-ups en scale-ups voor het eerst meer dan een miljard euro opgehaald, een vertienvoudiging op acht jaar tijd. Dat is een schitterend cijfer, eentje om trots op te zijn. Toch is dat iets wat vaak maar in de marge verteld wordt, alsof we er ons bijna voor verontschuldigen dat onze bedrijven zo interessant zijn in de ogen van investeerders of grote corporates.”

Onze scale-ups moeten niet de wereld afreizen, de wereld komt even naar hen tijdens het event

The Big Score geeft daar het goede voorbeeld, vindt Maertens. “Drie dagen op internationaal niveau overleggen, debatteren, discussiëren over de beste technologie die uit Vlaanderen en Europa komt. Afspraken maken, deals sluiten, enzovoort. Dàt is ambitie tonen, dàt is lef hebben, dàt is de lat hoog leggen”, zegt de Voka-topman met trots.

Scale-ups zijn sneller en beter

Dat investeerders — zij het vc’s, business angels of bedrijven — zoveel geld in onze jonge bedrijven durven steken, heeft volgens Maertens te maken met het feit dat onze samenleving een ware transformatie meemaakt. “Vroeger zou een bedrijf een start-up of scale-up overgekocht hebben om hun technologie in huis te halen”, zegt hij. “Maar de wereld is veranderd: er zijn zoveel meer uitdagingen die elk een niche-aanpak vragen. Denk aan cyber security, fintech, HR, mobiliteit, health, enzovoort: hierin zien we heel specifieke challenges ontstaan waar een specialistische oplossing voor nodig is. Voor elke specialiteit een start-up opkopen, is niet realistisch.”

Evenmin haalbaar voor die bedrijven is om de technologie zelf te ontwikkelen. “Het is niet kostenefficiënt meer om enkel voor zichzelf een bepaalde oplossing te maken”, springt Vandegehuchte bij. “Het is als corporate onmogelijk om alle innovaties bij te benen. Kijk aan welke snelheid de bancaire, logistieke en marketing/media-wereld verandert. Technologie is een onstopbare trein, die door de huidige crisis geraasd is.”

Start-ups en scale-ups kunnen deze ontwikkelingen ook gewoon sneller en beter doen, halen Maertens en Vandegehuchte aan. Bovendien zetten die jonge bedrijven volop in op de combinatie van digitalisering en duurzaamheid, gezondheid en welzijn. Allen hot topics in onze samenleving waar de grootste transformaties zich toch afspelen. Het zijn boeiende tijden, als je het aan Maertens vraagt. “Je ziet nu de kiemen van wat over enkele jaren een heel andere wereld gaat zijn”, zegt hij overtuigend. “Dat is die transformatie. In het Frans hebben ze daar een mooi woord voor: ‘bouleverser’; een ingrijpende omkering van ons economisch weefsel en onze maatschappij.”

Zoals de Rode Duivels

The Big Score brengt dus belangrijke spelers uit het ecosysteem achter die transformatie samen. Of er niet al genoeg initiatieven zijn voor start-ups en scale-ups? “Ik vraag het mezelf soms ook af”, geeft Maertens toe. “Maar ik kom telkens tot de conclusie: nee, er zijn er zeker niet te veel. Want elk initiatief is wel geschikt voor één of andere soort start-up of scale-up. Waar de ene geen antwoorden kan vinden, vindt de andere die wel. Met Voka proberen we zoveel mogelijk lagen van de start-up -en scale-upwereld te helpen, The Big Score is voor ons het ideale forum voor zij die topspeler willen worden.

Het doet Maertens denken aan onze Rode Duivels: “Ze hebben toch ook maar mooi de internationale top bereikt hè. De grootste spelers der aarde, de bekendste clubs, houden onze Duivels in de gaten. Dat is waar we onze scale-ups ook moeten krijgen. We moeten de ambitie hebben om van onze start-ups en scale-ups Rode Duivels te maken: de Lukaku’s en De Bruyne’s van de techwereld”, besluit Maertens. Vandegehuchte, evenzeer Duivels-fan, kan niet anders dan deze ambitie beamen. “Onze scale-ups zijn in staat om internationaal te groeien net zoals onze nationale ploeg, we maken het hen met The Big Score alleen wat gemakkelijker.”