Net als het internet kent ook het Internet of Things (IoT) geen grenzen. Dat blijkt ook alweer uit de internationale samenwerking tussen het Amerikaanse bedrijf Ready Wireless en het Belgische WMW. De twee vonden in elkaar de ideale trans-Atlantische technologiepartner voor IoT-oplossingen.

‘Solving big problems with tiny sensors’ is de mooie slogan van Ready Wireless. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Iowa biedt complete IoT-oplossingen aan op basis van sensoren. Én met behulp van het platform van WMW, een IoT-pionier uit Hasselt.

WMW biedt een technologie aan waarmee IoT platformen kunnen ontwikkeld worden en waarop operationele gegevens worden gecombineerd met de informatie die afkomstig is van sensoren en devices. Zo kan je ongeveer alles integreren in een ‘smart’ netwerk voor efficiënte tracking en slim beheer – containers, akkers, vuilnisbakken, verlichting,... En dat gebeurt ook. De software van WMW draait intussen in de hele wereld, van Indonesië tot Australië, van Litouwen tot Japan en van de VS tot Qatar.

Het WMW-team aan het werk

Belgium’s best kept secret

Ready Wireless sloot met WMW een reseller-relatie waarbij de Amerikaanse firma concrete IoT-toepassingen door WMW laat bouwen en naar de markt brengt. WMW blijft daarbij commercieel achter de schermen en is volgens Ben Muhlenbruch, VP Marketing & Business Development bij Ready Wireless, dan ook ‘Belgium’s best kept secret’.

“In de VS hebben we partnerships gesloten met de grootste netwerkbedrijven”, zegt hij. “Wij combineren de connectiviteit en de devices of sensoren met een IoT-dashboard op basis van WMW’s technologie tot een totaaloplossing voor onze klanten. We creëren dan een account waarna de klanten zonder onze hulp met de applicaties aan de slag kunnen. WMW zorgt ook voor een gepersonaliseerde omgeving voor elk van onze klanten.

Koeien met een sensor

“Ready Wireless bestaat al 16 jaar”, vertelt Ben Muhlenbruch. “We zijn begonnen als mobiele virtuele netwerkoperator met het aanbieden van draadloze communicatiediensten. In onze business moet je snel evolueren en nu focussen we al een aantal jaar volledig op IoT-oplossingen. We hebben momenteel vooral horeca-klanten maar in theorie zijn de mogelijke toepassingen eindeloos. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook vee traceren.”

Luchtkwaliteit monitoren

Intussen heeft Ready Wireless al een heel aantal IoT-oplossingen in zijn aanbod, onder meer voor het beheer van gebouwen. “Sensoren kunnen bijvoorbeeld de toegang tot een gebouw bewaken en bijhouden hoeveel mensen binnen- en buitengaan door de bewegingen van de deuren te monitoren.”

“Ook parameters die te maken hebben met het comfort en de luchtkwaliteit zijn perfect op te volgen via sensoren, draadloze connectiviteit en een slim dashboard. Het gaat dan bijvoorbeeld om het CO2-niveau, de vochtigheidsgraad, licht en geluid. Door die aspecten te optimaliseren, kunnen organisaties de werkomstandigheden en de productiviteit van hun medewerkers verbeteren, mensen efficiënter inzetten, kosten besparen en de klanten een betere service bieden”, zegt Ben Muhlenbruch.

Door bepaalde parameters te optimaliseren, kunnen organisaties de werkomstandigheden en de productiviteit van hun medewerkers verbeteren en de klanten een betere service bieden

IoT in de zorg

Specifiek voor hotels zijn er oplossingen met panic buttons en voor restaurants heeft Ready Wireless systemen om de temperatuur in de koeling constant te houden en een automatisch alarm te verzenden wanneer die te hoog oploopt. “Ook voor de gezondheidszorg hebben we IoT-oplossingen ontwikkeld”, vertelt Ben Muhlenbruch. “Ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld belangrijke apparatuur uitrusten met een sensor zodat de zorgmedewerkers die snel kunnen traceren via een interactieve plattegrond. Ook de status van noodgeneratoren kan automatisch worden opgevolgd.”

Altijd gas in de tank

Ready Wireless mikt dan wel op een internationaal doelpubliek, maar de oplossing voor het monitoren van propaantanks is toch niet toevallig bedacht in een uitgestrekte Amerikaanse staat als Iowa. Gastanks met propaangas worden er vaak gebruikt als energiebron maar ook om mais te drogen, een van de gewassen die in Iowa intensief worden geteeld. Het is de markt die situaties voorlegt waar verbetering mogelijk is. Mede dankzij WMW kan ReadyWireless hier antwoorden op formuleren.

Een kijkje achter de schermen bij WMW

Muhlenbruch: “Bij de propaantanks is het belangrijk dat de gebruikers nooit zonder gas zitten. Met onze oplossing wordt de hoeveelheid gas in de tank op afstand gemeten. Veel beter dan de klassieke methode waarbij telkens iemand het gaspeil moet controleren met een peilstok. Dat is namelijk een zeer arbeidsintensieve methode waarbij ook gas verloren gaat. Onze klanten zijn de bedrijven die de gastank voorzien en gas leveren. Zij kunnen dankzij onze IoT-oplossing efficiënter plannen en kosten besparen op lokale service maar er tegelijk voor zorgen dat hun klanten altijd gas in de tank hebben.”

Snel inspelen op elke vraag

De ‘hero solutions’ van Ready Wireless zijn de oplossingen die klaar voor gebruik worden aangeboden, maar daarnaast kan het bedrijf ook inspelen op elke vraag van de klanten. “Dat hebben we te danken aan onze samenwerking met WMW: standaard kunnen ze al heel wat opties voorzien maar wanneer er specifieke vragen van onze klanten komen, creëren ze razendsnel nieuwe functionaliteiten of integreren ze extra devices met sensoren in hun platform”, verklaart Ben Muhlenbruch. “Ze zijn voor ons echt als een ‘one stop shop’.”

Standaard kan WMW al veel opties voorzien maar wanneer er specifieke vragen van klanten komen, creëren ze snel nieuwe functionaliteiten of integreren ze extra devices met sensoren in hun platform

Contact tracing

Het klikt dan ook wonderwel tussen WMW en Ready Wireless. “Tijdens de covidpandemie in 2020 hebben we voor het eerst samengewerkt aan concrete oplossingen voor contact tracing in de VS. Zo kwamen we tot een solide partnership. We verwachten dat onze samenwerking zelfs nog zal groeien – ‘the sky is the limit’ voor ons. We kunnen samen nog nieuwe mogelijkheden ontwikkelen en nog meer markten benaderen, zowel in de VS als wereldwijd.”

Het team van Ready Wireless

A match made in heaven

Het feit dat WMW een klein bedrijf is uit België? Geen probleem voor Ready Wireless. “Integendeel, we zijn opgetogen met hen als partner”, zegt Ben Muhlenbruch. “In IoT zijn sterke partnerships namelijk cruciaal voor succes want er is veel concurrentie bij de aanbieders van IoT devices. Door een totaaloplossing aan te bieden, kunnen wij onszelf onderscheiden. Die visie delen we met WMW. Bovendien hebben we dezelfde transparante bedrijfscultuur waardoor we de taalverschillen, de afstand en zelfs de verschillende tijdzones gemakkelijk overbruggen. We communiceren elke dag en hebben meerdere keren per week een online vergadering. Dat gaat perfect.”

In IoT zijn sterke partnerships cruciaal voor succes want er is veel concurrentie bij de aanbieders van IoT devices. Door een totaaloplossing aan te bieden, kunnen wij onszelf onderscheiden

De voordelen van IoT

Veel mensen denken nog altijd dat slimme IoT-diensten iets futuristisch zijn, maar het leeft nu al volop en er zijn steeds meer toepassingen - met dank aan bedrijven zoals WMW en Ready Wireless. Bedrijven en overheidsorganisaties halen dan ook grote voordelen uit IoT-toepassingen, zoals een grotere efficiëntie, tijd- en kostenbesparingen en meer inzicht in massale hoeveelheden gegevens. De combinatie van betaalbare sensoren, draadloze netwerken en een platform dat alle informatie verzamelt, verwerkt en analyseert, geeft onvoorstelbaar veel mogelijkheden die vroeger simpelweg niet bestonden.

“Uiteindelijk leidt dit allemaal tot een grotere tevredenheid bij de eindgebruikers – burgers, medewerkers of klanten”, concludeert Muhlenbruch. “Die worden sneller en beter geholpen, eventuele problemen worden zelfs proactief vermeden, en er is een groter gevoel van controle en veiligheid. ‘Keep people safe and happy’, daar gaat het meestal om.