Frederic Van Bruyssel en Maurice Van Kerkoerle

Frederic Van Bruyssel beheert samen met zijn twee vennoten 5 ING-kantoren na overnames en fusies van drie ING-kantoren met meer dan 14000 klanten in Oost-Vlaanderen. Niet slecht voor iemand die pas laat in zijn carrière de sprong naar zelfstandig ondernemen waagde. Die aanleg voor ondernemen bezat Van Bruyssel echter niet van nature. Daarom schakelde hij de hulp in van business coach Maurice Van Kerkoerle, bekend om zijn Inner Strength-methodiek. Het resultaat leest u hier.

“23 jaar lang heb ik statutair voor ING gewerkt”, blikt Van Bruyssel voor ons terug. “Ik was er verantwoordelijk voor een team van business bankers, bankiers die gespecialiseerd zijn in de ondersteuning van ondernemers. Ik merkte dat er nog veel mogelijkheden bestonden in die markt. En door met al die ondernemers samen te werken, begon het toch te kriebelen om zelf ook zelfstandige te worden. In 2016 heb ik samen met mijn twee zakenpartners in één keer drie agentschappen overgenomen, met een basis van een goede 6000 klanten. Daarna volgden nog twee overnames. Vandaag tellen we zo’n 14.000 klanten.”

Een drone boven het maaiveld

Van zodra Van Bruyssel aan zijn leven als zelfstandige begon, werd hij lid van Business Network International. “Dat is de grootste professionele netwerkorganisatie ter wereld. In Vlaanderen bestaan er verschillende afdelingen met elk dertig à vijftig ondernemers die wekelijks samenkomen. Zo ben ik met Maurice Van Kerkoerle in contact gekomen. Zijn manier van werken sprak me meteen aan.

Ik besefte dat ik wat meer ondersteuning nodig had, of alleszins een verplichting om op zeer regelmatige tijdstippen een stap terug te zetten en te rapporteren

Ik had voordien al een vijfdaagse opleiding gevolgd bij een gerenommeerde coach. Daar krijg je een massa aan tips over je heen. Je stijgt als een drone uit het maaiveld op en ziet plots alles van bovenuit. Dat geeft een geweldige kick en een boost om aan je bedrijf te werken. Maar bon, na die week was het gedaan en moet je het zelf doen. Binnen de kortste keren word je weer in je bedrijf gezogen. Dan zit je daar weer tussen de grassprietjes en kom je er zelden bovenuit. Ik besefte dat ik wat meer ondersteuning nodig had, of alleszins een verplichting om op zeer regelmatige tijdstippen een stap terug te zetten en te rapporteren. Die begeleiding vond ik bij Maurice Van Kerkoerle.”

Je eigen kompas

Maurice Van Kerkoerle werkt volgens Van Bruyssel helemaal anders dan coaches die grote groepen in een sessie begeleiden: “In plaats van een eenmalige opleiding hanteert hij een wekelijks coaching. En in plaats van je te overdonderen met een berg tips in eenrichtingsverkeer, luistert Maurice naar jou en stelt hij heel gerichte vragen, waardoor je zelf dingen gaat inzien. Maurice zal dan ook nooit dicteren hoe je jouw bedrijf moet leiden, maar zal je veeleer leren hoe je je eigen kompas moet gebruiken. Zo kom je tot je eigen inzichten.”

“Hoe zie ik de toekomst van mijn bedrijf? Waar wil ik naartoe? Wat zijn de struikelblokken en hoe ga ik die aanpakken? Dat waren de vragen waar ik me voortaan mee ging bezighouden. Ik merkte echter dat mijn vennoten niet mee waren in dat verhaal. Daarom zijn Maurice en ik met hen gaan samenzitten om dat samen te bespreken. Dat was een enorme meerwaarde voor ons bedrijf, en heeft ons ook toegelaten om elkaar beter te leren kennen. Intussen is een van mijn twee vennoten zelf ook gestart met een traject bij Maurice.”

Frederic Van Bruyssel. Photographer: EMILIE BONJE

Een kwestie van communicatie

“Het belangrijkste inzicht dat ik heb opgestoken uit mijn sessies met Maurice, is ongetwijfeld het verschil tussen afspraken en verwachtingen”, legt Van Bruyssel uit. “Vroeger vroeg ik me vaak af waarom medewerkers bepaalde zaken niet uitvoerden. Dan dacht ik, ik zal het nog maar eens uitleggen. En dat deed ik dan voor de tiende keer. Maar wat bleek? Dat ik zelf geen duidelijke afspraken had gemaakt. Ik had wel verwachtingen maar maakte geen duidelijke afspraken en commitments met mijn team. Nu maak ik heldere afspraken.

Nu zeg ik wat ik ga doen, en doe ik wat ik gezegd heb. Dit spreek ik ook af met mijn medewerkers en vennoten

Je moet de zaken eerlijk tegen elkaar durven zeggen. Soms durf je iets niet zeggen, omdat je vreest dat het dan gaat aanvoelen alsof je iemand terechtwijst. Maar dan zit je met verwachtingen die de ander niet noodzakelijk kent. Nu zeg ik wat ik ga doen, en doe ik wat ik gezegd heb. Dit spreek ik ook af met mijn medewerkers en vennoten. Ze moeten bij mij niet meer afkomen met: ik heb geen tijd gehad. Dat bestaat niet. Je hebt altijd tijd. Je hebt er gewoon geen prioriteit aan gegeven. Als we een afspraak maken, dan mogen ze mij gerust zeggen dat die afspraak niet haalbaar is om deze of gene reden. En dan passen we dat aan. Maar dus niet omgekeerd. Daar zijn we intussen heel scherp in.”

Het bedrijf op de eerste plaats

Die nieuwe aanpak heeft de relatie met zijn medewerkers en vennoten helemaal veranderd, vertelt Van Bruyssel. “Mijn luistervaardigheid is er enorm door vergroot. Ik stel veel meer vragen dan vroeger. Wat is de impact van wat je daar hebt gedaan? Welke invloed heeft dit op ons bedrijf? En hoe ga jij daar nu op reageren? Daardoor ga ik hen veel meer challengen en hun hersenen prikkelen.”

Maurice heeft me geleerd het bedrijf op de eerste plaats te stellen. Dat moet je durven. Vroeger was ik vooral bezig met wat goed was voor mijn medewerkers. Maar dat werkt niet. Dat is trouwens helemaal niet egoïstisch. Want als je de juiste beslissing maakt voor je bedrijf, dan ga je ook winst maken en kan je je medewerkers beter belonen. En als je zelf tevreden met de gang van zaken, dan ga je dat gevoel ook uitstralen binnen je bedrijf.”

Maurice Van Kerkoerle. Photographer: EMILIE BONJE

Do, drop & delegate

Die nieuwe vorm van leidinggeven heeft volgens Van Bruyssel ook geleid tot meer rust in zijn privéleven. “Vroeger werkte ik vijftien tot zeventien uur per dag, ook in de weekends. Nu vraag ik me elke dag af: wat heb je vandaag allemaal gedaan? En wat had je eigenlijk kunnen delegeren? Do, drop and delegate. Dat heeft me veel meer rust gebracht.”

Do, drop and delegate. Dat heeft me veel meer rust gebracht.

Toch blijkt Van Bruyssel ook best streng voor zichzelf te zijn. “Dat heeft Maurice me ook geleerd en leert hij me nog steeds. Je moet niet alleen afspraken maken met anderen, maar ook met jezelf. En die moet je dan ook nakomen. Neem nu sporten. Vroeger zette ik ’s avonds de wekker wat vroeger met het voornemen om ’s morgens te gaan sporten. Maar ’s morgens duwde ik die dan af. Als ik nu ’s avonds ga slapen, heb ik geen voornemen om te gaan sporten, maar een afspraak. En die moet ik nakomen. Op dezelfde manier hou ik nu wekelijks een uur voor mezelf vrij. Pure me-time voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk komt het allemaal neer op je mentale staat. Die moet ijzersterk zijn. Gelukkig kan je dat ook echt leren.”