Tim Sterckx en David Franck

Voorzie je elektrische wagens voor je medewerkers? Geef je hen incentives om meer met de fiets naar het werk te komen? Of misschien heb je wel zonnepanelen gelegd op het dak van jouw kantoorgebouw? Allemaal goede stappen die moeder natuur een beetje verlichten in haar zware taak om onze aardbol gezond te houden. Maar wil je jouw bedrijf nog duurzamer maken, dan pak je beter je IT-omgeving aan. Volgens Tim Sterckx en David Franck van IT-bedrijf ARYX is dat immers een van de grootste energieverbruikers in bedrijven en iets waar nog te weinig mensen bij stil staan.

Datacenters hebben in 2020 zo’n vier procent van onze wereldwijde energie opgevreten. Dat lijkt een laag cijfer, maar wanneer het aankomt op de belasting van onze planeet “is dat helemaal geen goed cijfer”, klinkt het bij David Franck, mede-oprichter van het duurzame IT-bedrijf ARYX. “De IT-sector verstookt gigantisch veel energie en dat zal er de komende jaren niet op verbeteren. De digitalisering gaat met rasse schreden vooruit, innovaties blijven elkaar opvolgen, maar het gevolg is wel dat al die technologie heel veel vraagt van onze planeet.

Netflixen is niet zo onschuldig

Goed, dan werken we met z’n allen toch gewoon wat vaker thuis — we zijn het nu toch al gewoon? Dan schakelen we minder onze auto in en kunnen we het gebruik van al die technologie compenseren. “Zo werkt het helaas niet”, zegt Tim Sterckx. “De software die nodig is om toegang te krijgen tot de bedrijfsomgeving, de security features die de connectie beveiligen, en de apps waarmee je vanop afstand met je collega’s communiceert, leveren nog steeds een immense voetafdruk op.”

Of om het met een pijnlijk weetje verder uit te leggen: “Een halfuurtje Netflix kijken is even vervuilend als een kilometer rijden met een oude wagen”, aldus Tim. “Om maar te zeggen: door je auto eens een keertje te laten staan, ga je weinig effect creëren als je je IT-omgeving laat zoals ze is.” Uit ervaring weten Tim en David dat heel wat mensen schrikken van het Netflix-weetje. “Weinigen beseffen dat de planeet een zware prijs betaalt voor onze digitale activiteiten.”

Weinigen beseffen dat de planeet een zware prijs betaalt voor onze digitale activiteiten

Ergens wel begrijpelijk, vinden de ondernemers. “Je ziet het natuurlijk niet hé”, zegt David. “Je ziet niet letterlijk de verbinding tussen jouw computer en die van jouw collega dertig kilometer verderop. Je ziet niet de energie die het vraagt om online te bellen of een e-mail te versturen. Het is moeilijk om je voor te stellen dat iets kleins als een film bekijken eigenlijk je voetafdruk vergroot.”

Het sustainable datacenter team in hun kantoor in Oslo

Het valt niet te negeren

Uit het verhaal van Tim Sterckx en David Franck is duidelijk dat een zonnepaneel hier en minder plastic koffiecups daar de voetafdruk van bedrijven niet drastisch genoeg zullen verkleinen. Bedrijfsleiders moeten dus eens “beginnen nadenken over het verduurzamen van hun IT-omgeving”, vinden Tim Sterckx en David Franck. “Uit eigen onderzoek blijkt dat 80% van de bedrijven helemaal niet gefocust is op duurzame IT”, zegt Sterckx. “Ze vrezen voor de extra kosten die zo’n verduurzaming met zich mee zou brengen of ze willen geen veranderingen doorvoeren ‘want het is toch goed hoe het is?’. Maar als je weet wat de effecten zijn van IT op onze planeet, kan je dit toch niet meer negeren?”

Uit eigen onderzoek blijkt dat 80% van de bedrijven helemaal niet gefocust is op duurzame IT

Omdat de twee mannen het zelf ook niet meer konden negeren, hebben ze twee jaar geleden ARYX opgericht. Met hun bedrijf focussen de ondernemers op het duurzamer inrichten van IT-omgevingen en helpen ze bedrijven zo hun energieverbruik drastisch te verminderen. “Onze oplossingen gaan van verouderde technologieën vervangen, de energie efficiëntie gaan monitoren en optimaliseren en energiezuinige datacenters inrichten.”

Groener en goedkoper

Die groene datacenters, bijvoorbeeld, staan in Noorwegen. “Noorwegen haalt haar energie volledig uit groene energiebronnen, zoals water -en windkracht. Daarom hebben wij besloten om in Noorwegen onze eigen datacenters in te richten. Wij bieden daar groene datacenterfunctionaliteiten aan van colocatie tot cloudoplossingen op maat van de klant. Je hebt dichter bij huis ook wel datacenters die groen proberen zijn — ze werken dan bijvoorbeeld met zonnepanelen —, maar geen enkele van die datacenters draait volledig op groene energie. Die van ARYX dus wel. Wij maken bovendien gebruik van onze eigen energiezuinige oplossingen”, vertellen de mannen. “In onze datacenters zijn trouwens ook alle grote telecomspelers vertegenwoordigd en kunnen we dus connectiviteit garanderen. We hebben ook in ons eigen portfolio een duurzame oplossing die WAN (wide area network) -connectiviteit biedt en zo bedrijven ondersteunt in het verbinden van hun locaties en gebruikers wereldwijd en dus ook in onze datacenters.”

Niet alleen is de energie daar dus 100% groen, ze is er ook een stuk goedkoper. “Het is er bijna de helft per megawattuur goedkoper. Nu de energieprijzen bij ons uit de pan swingen, is dat toch mooi meegenomen, nee? ”, aldus Tim Sterckx. Hij stipt nog een voordeel aan van de datacenters in Noorwegen: “Het is een koud land, wat goed uitkomt want datacenters durven al eens serieus opwarmen. In andere streken wordt er veel energie verbruikt om voor afkoeling te zorgen, wij gebruiken de koude in de winter om onze datacenters te koelen. Verder werken wij met energiezuinige oplossingen die niet warm worden, en dus minder koeling nodig hebben. Dit alles samen resulteert in een stroombesparing van 80%. Het lage stroomverbruik en de lagere energiekost is dus meteen zichtbaar op je energiefactuur.

De meest duurzame oplossing

Klinkt allemaal erg mooi en zelfs een tikkeltje avontuurlijk, daar in het Hoge Noorden groene datacenters gebruiken. Maar is dit voor elk bedrijf een oplossing? Wat zijn de andere mogelijkheden? En hoe pakt ARYX die verduurzaming dan precies aan? Tim Sterckx en David Franck leggen uit: “Meten is weten, dus het eerste wat we doen, is een grondige analyse van de IT-omgeving van een bedrijf: wat ze hebben staan, waar het staat, hoeveel het verbruikt, enzovoort.”

De mannen beseffen dat bedrijven dikwijls al veel geld in hun huidige IT set-up hebben gestoken. “Wij gaan dus niet toekomen en zeggen ‘alles moet hier weg en vernieuwd worden”, lacht Sterckx. “Dat is zelfs niet altijd de meest duurzame oplossing. Als een klant net heeft geïnvesteerd in een nieuw datacenter of nieuwe hardware heeft gekocht, dan zou het niet erg ecologisch zijn om toch alles overboord te gooien — dat is pure verspilling, en daar doen we dus niet aan mee.”

Wij gaan niet toekomen en zeggen ‘alles moet hier weg en vernieuwd worden’. Dat is zelfs niet altijd de meest duurzame oplossing

Geen toekomstmuziek

Bij ARYX bekijken ze dus goed wat duurzamer kan, op welke manier, wanneer iets best aangepast wordt en uiteraard ook of het past in het plaatje van het bedrijf zelf. “Ondanks de vele voordelen van onze duurzame oplossingen blijven sommige bedrijven toch terughoudend om de omschakeling te maken. Dan gaan we op zoek naar andere opties om de bestaande infrastructuur zuiniger te maken”, legt David uit. “We werken bijvoorbeeld samen met partners die de efficiëntie van servers en hardware balanceert zodat je een beter stroomverbruik krijgt. Kwestie van geen tien servers te laten draaien waar eigenlijk niets mee gebeurt. Alleen al het efficiënter maken van een IT-omgeving levert een verminderd energieverbruik van 30% op.

Er zijn “honderden verschillende manieren en technologieën beschikbaar om IT te verduurzamen en de planeet minder te belasten”, aldus David Franck. De mannen van ARYX hebben zo bijvoorbeeld een speciale technologie ingezet bij een klant in Scandinavië: ze gebruiken namelijk de hitte die het datacenter van die klant genereert om zijn kantoorgebouw te verwarmen. “Zulke zaken zijn geen toekomstmuziek meer, ze zijn nu al mogelijk — en we moeten ze nu ook echt gaan gebruiken, want onze planeet heeft ze nodig.”

Ben je geïnspireerd geraakt om ook jouw IT-omgeving te verduurzamen? Bekijk hier hoe ARYX jouw bedrijf kan helpen.