Investee CEO Filip Celen en founder Aelbrecht Van Damme

Heel wat mensen hebben een mooi spaarpotje opgebouwd. Laten staan op een spaarrekening levert weinig voordelen op. Dan maar investeren in vastgoed? De prijzen vliegen tegenwoordig de pan uit. Op de beurs spelen? Die is nogal volatiel én vraagt uitgebreide kennis. Geld steken in een start-up of scale-up? Voor heel wat investeerders een mooie optie. Zeker andere ondernemers met wat kapitaal over kunnen op die manier hun ervaring en kennis delen. Maar hoe begin je daaraan? “We zijn niet allemaal Marc Coucke met een eigen team van investeringsmanagers”, verwoordt Aelbrecht Van Damme een vaak gehoord probleem bij kleine investeerders. Na WinWinner en The Harbour stampt hij daarom nu, samen met CEO Filip Celen, Investee uit de grond: een bedrijf dat focust op matchmaking en het ontzorgen van investeerders die kapitaal, kennis en netwerk willen steken in veelbelovende spelers.

Aelbrecht Van Damme richtte eerder het crowdfunding platform WinWinner op en zette zo, na een carrière in de zakenadvocatuur, zijn eerste stappen in de wereld van kmo-financiering. Aanvullend richtte Aelbrecht mee The Harbour op dat als een full service funding agency met vestigingen in Antwerpen, Roeselare, Gent, Hasselt en binnenkort in Brussel reeds meer dan 200 ondernemers heeft begeleid bij hun zoektocht naar groeifinanciering via banken, fondsen, overheden en alternatieve kanalen.

Al van bij het begin van WinWinner en The Harbour zien we investeerders opduiken die zelf nog ondernemer of manager zijn, maar graag hun expertise en netwerk willen delen met een jonger bedrijf

Erg ambitieus komt Van Damme nu dus met Investee. Op papier een gloednieuw bedrijf, maar in het hoofd van Van Damme een ei waar hij al even zit op te broeden. “Al van bij het begin van WinWinner en The Harbour zien we investeerders opduiken die zelf nog ondernemer of manager zijn, maar graag hun expertise en netwerk willen delen met een jonger bedrijf”, vertelt Van Damme.

Het zijn investeerders die liever geen, of niet uitsluitend, leningen willen verschaffen via het crowdlending-principe, maar graag rechtstreeks participeren via aandelen in een start-up of scale-up. “Ze kunnen niet met tickets van een miljoen zwaaien, maar ze hebben wel pakweg tussen de 20.000 en 100.000 euro om te investeren. Het is een groep die we de afgelopen jaren alleen maar zien groeien. Af en toe gebeurde het dat een start-up op zoek naar een crowdlening via WinWinner dan toch in zee ging met een kapitaalinvesteerder.”

Maar omdat de meesten wat op hun honger bleven zitten, besloot Van Damme om met Investee voluit in te zetten op matchmaking en privé kapitaalinvesteerders te helpen richting één of meerdere investeringen.

Zware selectie

Via The Harbour komen natuurlijk heel wat dossiers binnen — “We krijgen nog steeds 150 tot 250 aanvragen per maand van jonge bedrijven die op zoek zijn naar financiering” —, het is dus de ideale bron om uit te putten. “Slechts een klein deel van de aanvragen komt in aanmerking om ermee aan de slag te gaan. En voor maximum 5% van die overblijvers is een kapitaalophaling interessant. Wat de beste financieringskanalen zijn, hangt immers enorm af van het type bedrijf, de ambities enzovoort. Door The Harbour is dus al een zware selectie gebeurd vooraleer een dossier terechtkomt bij de investeerders uit het netwerk van Investee.

Dat maakt het voor de investeerders makkelijker, weet Van Damme. “Deze investeerders hebben zelf nog een zaak om zich mee bezig te houden. Ze hebben niet zoveel tijd of nog niet veel investeringservaring opgedaan, waardoor het bij sommigen in het verleden wel eens fout is gelopen.”

Hij ziet een aantal valkuilen waar investeerders makkelijk invallen: “Ze vergeten hun huiswerk te doen. Ze hebben een goed buikgevoel, ze vinden het een leuk product. Maar ze staan er niet bij stil om grondig te kijken naar de cijfers. Een tweede valkuil is dan weer dat ze helemaal geen rekening houden met die klik. Vergeet niet dat je nog altijd moet samenwerken met die ondernemer aan wie je kapitaal geeft, je kan er dus maar beter mee overeenkomen.”

Investee founder Aelbrecht Van Damme

Investeren in paard én jockey

Of hoe Van Damme het nog zegt: “Mensen investeren in een paard, maar vergeten al eens dat er een jockey is die het paard naar de finish moet krijgen. En met die jockey moet je kunnen praten, overleggen en compromissen sluiten.” Het voordeel aan investeerders die zelf ondernemer zijn, is dat ze heel wat kennis en ervaring kunnen delen.

Maar een stukje expertise dat velen onder hen dan weer missen, is volgens Van Damme het administratieve juridische luik; ook dat is dus een valkuil. “Je wordt aandeelhouder en daar horen afspraken en spelregels bij. Bij voorkeur steek je die na ondertekening in een schuif om ze nooit meer boven te halen. Maar in het geval het fout gaat, heb je ze tenminste.”

Mensen investeren in een paard, maar vergeten al eens dat er een jockey is die het paard naar de finish moet krijgen

Volgens Van Damme is het ook belangrijk dat investeerders op voorhand nadenken over hun eigen profiel: “Waar wil je naartoe? Hoeveel risico wil je nemen? Het is een groot verschil om te investeren in een zeer vroege fase van een bedrijf of in een fase waar al een eerste product is verkocht. Investeer ook niet in wat je niet begrijpt. Mensen gaan graag op in hypes, zoals crypto tegenwoordig, maar hebben geen idee waar dit eigenlijk echt over gaat. Op die manier kan je het bedrijf waarin je investeert niet vooruit helpen.”

Kwaliteitsstempel

Al deze valkuilen wil Investee voorkomen voor investeerders door hen in dit hele proces te ontzorgen. De man die Investee mee heeft opgezet en aan het roer zal staan als CEO, is Filip Celen. Vorig jaar door Van Damme aan boord gehaald bij The Harbour om de strategische groei mee te bepalen, nu dus de persoon die Investee op de juiste koers zet. Hij heeft er zin in, maar meer nog: hij wéét dat dit nieuwe bedrijf een gat in de investeringsmarkt dicht. “Investeren is relatief gemakkelijk hé — of toch de beginfase. Het is makkelijk om wild te worden van een dossier, maar daarna begint het echte werk. En dat echte werk is voor vele van onze investeerders een heel gedoe, daarom nemen wij het over.”

Als je investeert, neem je altijd wel een beetje risico. En dan is het handig om de kwaliteitsstempel te zien van Investee, een bedrijf waar de mensen van WinWinner en The Harbour achter zitten

Investee moet investeerders dus gemoedsrust geven en ontzorgen waar mogelijk. “Kijk, als je investeert, neem je altijd wel een beetje risico. En dan is het handig om de kwaliteitsstempel te zien van Investee, een bedrijf waar de mensen van WinWinner en The Harbour achter zitten”, zegt Celen. “Mensen weten dat de dossiers geloofwaardig zijn, dat het niet zomaar om het even welke start-up of scale-up is, maar dat het onderzoekswerk is gebeurd. Dat ze voorstellen zullen krijgen die passen bij hun profiel, bij wat ze zoeken.”

“Die matchmaking met ondernemers en andere investeerders is enorm belangrijk voor ons. Ze weten ook dat ze via ons platform op de hoogte zullen gehouden worden en kunnen zien wanneer het volgende overlegmoment is met de ondernemers. Investeerders die zelf nog druk bezig zijn in hun eigen zaak durven die opvolging wel eens vergeten, maar wij zorgen ervoor dat ze tijdig rapporteringen ontvangen.”

Filip Celen (© David Plas Photography)

Investeerders samenbrengen

Investee zal ook regelmatig netwerkevents organiseren om al deze investeerders samen te brengen. “Het is een goede manier om mekaar te leren kennen”, vertelt Celen. “Zo kunnen ze aangeven aan ons met welke andere investeerder ze graag samen zouden werken voor een bepaald bedrijf.”

“Op die manier kunnen we de matchmaking nog beter doen. Verschillende ondernemers die complementair zijn aan elkaar, die elk een klein ticket inzetten maar samen wel een mooi kapitaal op tafel leggen voor een bedrijf: dat is de ideale situatie voor investeerders én het jonge bedrijf dat op zoek is naar kapitaal.”