Gert De Tant, CEO van Sirus

Complexe data veilig verzamelen en stroomlijnen tot gebruiksklare digitale toepassingen. Dat is waar Sirus goed in is - al tien jaar lang. Hoe ze dat doen? “Heel simpel: met de juiste mensen. Daarmee bedoel ik zowel de mensen in ons team, als de partners met wie we samenwerken”, antwoordt CEO Gert De Tant. “Daarmee valt of staat ieder project.”

Committed to deliver

Papieren certificaten vervangen door een digitaal platform. Met slimme camera’s het waterpeil in steden in het oog houden. Intuïtieve apps om de stock van medisch materiaal bij te houden. Allemaal bijzonder handig, maar complex om uit te bouwen. Uitdagingen van dit formaat vragen een gefaseerde en architecturale aanpak. Geen opdrachten voor groentjes, zeg maar.

Enter Sirus. Al tien jaar een standvastige naam in de IT-sector en een powerhouse aan expertise. “Toepassingen bouwen, dat is één ding. Maar sommige opdrachten laten zeer weinig ruimte voor fouten, omdat je werkt met delicate persoonsgegevens of omdat je het IoT (Internet of Things) met verschillende databanken moet laten communiceren”, zegt Gert De Tant. Met andere woorden, wanneer softwareprojecten ingewikkeld worden, wordt op de deur van Sirus geklopt. “Sommige dingen leer je op school, maar de meeste kennis kan je alleen vergaren met inzicht gebouwd op ervaring. De projecten die wij aannemen, vragen de knowhow van echte rotten uit het vak. Onze klanten weten dat ze daarvoor bij ons terecht kunnen, en dat is fijn”, vertelt Gert De Tant.

De projecten die wij aannemen, vragen de knowhow van echte rotten uit het vak. Onze klanten weten dat ze daarvoor bij ons terecht kunnen, en dat is fijn

Samenwerking is tweerichtingsverkeer

Wanneer je al tien jaar meegaat in een snel veranderende sector, weet je wat wel en niet werkt voor je bedrijf. Een van de kernwaarden van Sirus zijn duurzame partnerschappen: zo weten ze voor elk project welke partners ze moeten aanspreken. “Dat is ook een kwestie van expertise: ingewikkelde projecten vragen bijvoorbeeld een gevarieerde IoT-keten. Onze mensen weten wanneer ze welke partners moeten inschakelen om de applicaties te bouwen.”

Onze mensen weten wanneer ze welke partners moeten inschakelen om de applicaties te bouwen

Rome is niet in één dag gebouwd en relaties ook niet. Die moet je koesteren en cultiveren. Zo zet Sirus vooral in op langdurige samenwerkingen zoals met Constructiv, een dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector. Die samenwerking houdt al negen jaar stand — en is still going strong. “In samenwerkingen zijn wij duurzaam en transparant. Als we het niet goed doen, komen wij dat snel te weten”, lacht hij. “Omgekeerd ook natuurlijk: het is tweerichtingsverkeer. Stuiten we op problemen, dan zijn we gedreven om samen tot een oplossing te komen. De focus ligt altijd op kwaliteit. Het vraagt heel wat inspanning om klanten te houden… Maar het is het dubbel en dik waard.”

Gert De Tant (Copyright: Kaat Bonte)

Sirus bouwde al verschillende digitale toepassingen voor Constructiv, zoals een app om certificaten te beheren. Nu werken ze aan een digitaal platform voor opleidingen, of ‘de Bol.com voor opleidingssessies’ zoals Marina Deroulou, ICT-manager bij Constructiv, het lachend noemt. “Zo makkelijk is het nu. En vooral veilig: persoonsgegevens en certificaten zijn geen gemakkelijke materie om in een app te gieten. Opvolging van aanwezigheden, premies en uitbetalingen zijn geen administratieve nachtmerrie meer. Dankzij de toepassing worden nog nauwelijks menselijke fouten gemaakt. Ook rekeningnummers opvragen is nu poepsimpel, terwijl het vroeger op papier en via de post gebeurde.”

Het belang van menselijk kapitaal

Zijn advies voor starters is duidelijk: het draait altijd rond mensen. De juiste mensen met de juiste ervaring, benadrukt Gert De Tant. “Talent density is zo cruciaal. Ik geef de voorkeur aan een team met tien experten boven een team van achttien mensen die ‘oké’ zijn. Ik haal dan altijd het voorbeeld van Netflix aan. In de beginjaren hebben ze daar een resem mensen ontslaan en vreesde CEO Reed Hastings dat het gedaan was met het bedrijf. Niets was minder waar: de toppers die overbleven, zorgden er net voor dat het bedrijf écht op gang kwam.”

Talent density is zo cruciaal. Ik geef de voorkeur aan een team met 10 experten boven een team van 18 mensen die ‘oke’ zijn

Je kan niet goed zijn in alles. Dat is oké: je kan er zelfs je sterkte van maken. “De grote valkuil is op alles ja zeggen. Veel starters zullen het probleem herkennen. Maar uit opportunisme elke opdracht aannemen voelt niet altijd goed. Daar moet je voor oppassen, all-round proberen zijn is vaak meer een vloek dan een zegen”, waarschuwt Gert De Tant. “Onthoud: je concurrenten kunnen ook je partners worden. Er is zo’n enorm tekort aan mensen dat expertise nu eenmaal niet breed verdeeld is. Ik vind het geruststellend dat wij bekend staan als de technische speler binnen een project: onze expertise kan er alleen maar van groeien en het geeft ons ruimte om doelgericht vooruit te gaan.”