Kensington-oprichter Yves Lenaerts

Sinds 1989 zet Kensington resoluut in op exclusief vastgoed. Het in Gent gebaseerde vastgoedkantoor, genoemd naar de bekende residentiële wijk in Londen, onderscheidt zich al jaren op de immomarkt met professioneel, persoonlijk advies en een sterke focus op de blokverkoop van investeringsvastgoed. “Vastgoed is sowieso een stabiele investering met een zeker rendement. We ondervinden bij onze klanten een gestegen vraag om eigenaar te zijn van een volledig gebouw, waar ze geen rekening moeten houden met anderen om belangrijke beslissingen te nemen. Wij bieden hen die mogelijkheid, en staan naast verkoop ook in voor beheer, verhuur en advies op maat”, vertelt Kensington-oprichter Yves Lenaerts, die er samen met zijn echtgenote en twee zonen zijn missie van gemaakt heeft om particulieren en investeerders zorgeloos te laten investeren in residentieel vastgoed.

“Toen ik in 1989 begon te ondernemen in de immobiliënsector, deed ik het helemaal alleen. Van een echtgenote was nog geen sprake, laat staan van zonen”, steekt Yves Lenaerts lachend van wal. Later verhuisde de vastgoedondernemer van Antwerpen naar Gent, de liefde achterna.”

Samen met zijn echtgenote Carine Bergez, net als hem een gepassioneerde vastgoedmakelaar, opende hij in 1996 Kensington in Gent. Vandaag werken hun twee zonen, Kenneth en Jeremy, ook aan de zaak. “Als familiebedrijf willen we een huis van vertrouwen zijn voor onze klanten”, zegt Yves Lenaerts, die sedert de erkenning van het beroep, één van de eerste erkende vastgoedmakelaars van België was.

Duurzaam patrimoniumbeheer

De focus van het familiebedrijf ligt van in het begin op professionele bemiddeling bij de verkoop van residentieel vastgoed, alsook het beheer en het verhuur ervan. Door de jaren heen bouwden Yves Lenaerts, Carine Bergez en hun zonen veel ervaring op in de verkoop van nieuwbouwappartementen en -woningen op plan.

Dit betekent dat we individuele units in gebouwen te koop aanbieden op plan, in opdracht van bouwpromotoren. We verkopen met andere woorden gebouwen die er nog niet zijn. Dit is iets waar veel vertrouwen voor nodig is van kandidaat-kopers. Het feit dat we een familiebedrijf zijn en zeer nauwe contacten hebben met onze klanten, beschouw ik hierbij als een groot voordeel”, licht Yves Lenaerts toe.

Er is veel aandacht voor duurzaam patrimoniumbeheer, zodat het ook voor de volgende generaties blijft renderen

Al vele jaren vertrouwen klanten op Kensington voor het beheer van hun volledige patrimonium. “Ze werken graag met ons samen om hun bestaande vastgoedportefeuille te optimaliseren of uit te breiden met kwalitatieve, vlot verhuurbare en bij voorkeur duurzame panden op toplocaties. Zo behoudt hun investeringsvastgoed zijn uitzonderlijke staat en blijft het aantrekkelijk voor huurders. Er is veel aandacht voor duurzaam patrimoniumbeheer, zodat het ook voor de volgende generaties blijft renderen”, vertelt Lenaerts.

Blokverkoop van investeringsvastgoed

“We merken dat steeds meer klanten, zowel investeerders als particulieren, op zoek zijn naar residentieel vastgoed op grotere schaal, zowel bestaand als nieuwbouw. Vandaar dat we vandaag sterk inzetten op de blokverkoop van residentieel investeringsvastgoed, dat wil zeggen de verkoop van gebouwen in hun geheel”, vertelt Jeremy Lenaerts, die vastgoed en makelaardij net als zijn broer Kenneth met de paplepel naar binnen kreeg.“Het persoonlijke contact en de vertrouwensband die we hebben met onze klanten speelt een grote rol bij dergelijke omvangrijke projecten”, voegt Yves Lenaerts toe.

Met de focus op blokverkoop speelt Kensington in op huidige situatie op de vastgoedmarkt. “Aangezien veel mensen, bijvoorbeeld jonge starters, niet meer kunnen of willen kopen en dus gaan huren, is er tegenwoordig een zeer grote vraag op de huurmarkt. Die wordt niet weerspiegeld in een kwalitatief aanbod, waardoor het investeren in residentieel vastgoed voor verhuur in de lift zit”, zegt Jeremy Lenaerts.

Jeremy Lenaerts, real estate closer bij Kensington

One-stop partner

De aankoop van volledige gebouwen voor verhuur spreekt veel investeerders aan, weet Yves Lenaerts. “Het biedt onze klanten het voordeel om verschillende vastgoedinvesteringen, die anders verspreid zitten, te centraliseren in één gebouw. Aangezien ze als enige eigenaar zijn, moeten ze geen rekening houden met andere eigenaars om bepaalde beslissingen te nemen, en zijn ze ook niet verplicht om een syndicus aan te stellen.”

Als de kopers dat wensen, staan wij in voor het beheer en de verhuur van de woningen of appartementen. Van het opstellen van contracten tot het innen van de huurgelden of bemiddeling bij geschillen: we zijn een one-stop-partner voor alles, zodat klanten via ons zorgeloos kunnen investeren in vastgoed. Het woord ‘ontzorgen’ wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt, maar het is bij ons echt wel van toepassing.”

Kensington heeft intussen een stevige reputatie opgebouwd in de niche van blokverkoop. “Professionele bouwpromotoren vertrouwen alsmaar vaker op ons om een gebouw te verkopen in zijn geheel. Onze sterkte hierbij is ongetwijfeld onze familiale equipe, bereikbaarheid en beschikbaarheid. Door het persoonlijke contact met onze klanten kunnen we hen uitstekend begeleiden in het volledige aankoopproces. We kunnen proactiever reageren en écht vertrouwen creëren tussen de kandidaat-koper, onszelf als makelaar en de bouwpromotor”, vertelt Jeremy Lenaerts.

Samen vooruit

Kensington werkt vandaag voor blokverkoop al samen met enkele gerenommeerde opdrachtgevers in heel Vlaanderen en heeft de ambitie om zich verder te onderscheiden op de markt door middel van professioneel en persoonlijk vastgoedadvies. “Onze visie is glashelder: waarde blijven bieden aan onze klanten – ontwikkelaars en investeerders – op lange termijn”, licht Jeremy Lenaerts toe.

Hoe is het om zo intens samen te werken als familie, willen we graag nog weten. “Ik werk al 25 jaar samen met mijn echtgenote Carine. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat we niet alleen maar bezig zijn over ons werk, en dat we bij wijze van spreken geen white board boven ons bed hebben hangen”, vertelt Yves Lenaerts met een knipoog. “We betrappen onszelf er uiteraard geregeld op dat we alwéér over het werk bezig zijn. Maar ik vind het vooral een zegen om te kunnen samenwerken met mensen die je door en door kent.”

“Het Kensington-team wil samen vooruit op de reeds sterke fundamenten die gelegd zijn. Als bemiddelaar werken wij op commissie, dus we hebben er alle baat bij om onze klanten correct advies te geven met de blik op de lange termijn. En dat doen we graag met kennis en kunde. We willen hun aanspreekpunt zijn en blijven, vandaag en voor de volgende generaties. Dát is voor ons duurzaam ondernemen”, besluit Yves.