Eli Peel, founder van Linea Recta

‘Linea Recta’ betekent ‘in rechte lijn’, ‘regelrecht’. Dat is exact hoe de gelijknamige Gentse start-up studio het doet: een ruw idee of primair uitgewerkt project bouwen ze rechtstreeks uit tot een marktwaardig product of toepassing door middel van efficiënte en bedrijfszekere technologie of een evenwichtige combinatie van technologische tools. “Samen met de ondernemer zoeken we de kortste weg om een idee te concretiseren tot een duurzame en schaalbare oplossing”, vertelt founder Eli Peel. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de ontwikkeling en de implementatie van technologische applicaties en producten voor internationale markten.

Na zijn studies burgerlijk ingenieur startte Eli Peel (50) zijn carrière als software developer. “Mijn passie voor software begon al in mijn jeugd. In de jaren 80, toen de PC al bestond, maar het nog grote en dure toestellen waren, had mijn moeder voor haar werk inmiddels zo’n iconische Apple Macintosh. Mijn vader was technisch vertaler en schreef regelmatig over software. Die wereld fascineerde mij enorm”, herinnert Peel zich.

Na bijna een decennium in loondienst te hebben gewerkt, groeide de motivatie om zelfstandig te ondernemen. In 2013 besliste hij om samen met een vennoot de start-up UCast op te richten. “We pasten innovatieve technologieën toe om een nieuw type cloud-based platform te bouwen voor high-end IPTV, digital signage en videocommunicatie”, vertelt de oprichter.

De kracht van ondernemerschap

Begin 2022 scheidden de wegen van Peel en zijn vennoot. “Ik ben fier dat ik mee geschreven heb aan het succesverhaal van UCast. Maar ik voelde dat het tijd was voor iets nieuws. Ik duwde bewust enkele maanden de pauzeknop in om na te denken over wat ik écht wilde doen met mijn carrière en mijn leven.”

“Een vriendin drukte me tijdens een gesprek met mijn neus op de feiten. Ze zei: ‘Eli, je bent nu op zoek naar het zoveelste product om te maken, maar weet je dat je eigenlijk veel beter bent met mensen?’ Best confronterend, maar van goeie vrienden kan je zoiets wel verdragen.”

Ik wil zoveel mogelijk ondernemers en ondernemers in spé inspireren en helpen om hun dromen achterna te gaan

Peel nam haar advies ter harte en zo ontstond het idee voor een start-up studio. “Ik wou mijn eigen start-up lanceren ‘met mensen’, zoals mij was aangeraden. Die zoektocht bracht mij bij het concept om zelf mensen te gaan begeleiden die een met een innovatief idee of project in hun hoofd zitten, en dit willen uitbouwen tot een ‘levensvatbaar’ bedrijf.”

Jonge – of minder jonge – ondernemers die een bedrijf willen opstarten met de ondersteuning van een start-up studio, zijn bij Linea Recta aan het goede adres. Ze kunnen er terecht voor info, strategische of tactische inzichten, ondersteuning en feedback.

“Allemaal elementen die belangrijk zijn voor het opstarten én uitbouwen van een start-up tot een gezond bedrijf”, zegt Peel, die rotsvast gelooft in de kracht van het ondernemerschap. “Ik wil zoveel mogelijk ondernemers en ondernemers in spé inspireren en helpen om hun dromen achterna te gaan. Hoe vroeger we hen kunnen ondersteunen, hoe beter”, licht de founder de missie van zijn bedrijf toe.

Ik heb drie kinderen die volop aan het opgroeien zijn in deze wereld. Als ik iéts kan doen om het voor hen beter te maken, dan is het wel ervoor zorgen dat er veel vernieuwende bedrijven ontstaan

De focus van Linea Recta ligt op duurzaamheid, energy management, klimaatoplossingen en clean tech. In die domeinen situeren zich volgens Peel de meeste complexe uitdagingen waar we vandaag mee te maken krijgen. “Ik zie hier nog veel mogelijkheden om een impact te maken. Het is deels ook persoonlijk: ik heb drie kinderen die volop aan het opgroeien zijn in deze wereld. Als ik iéts kan doen om het voor hen beter te maken, dan is het wel ervoor zorgen dat er veel vernieuwende bedrijven ontstaan die verandering en verbetering teweegbrengen.”

Snel naar Rome

Doordat hij UCast van een idee heeft uitgebouwd tot een succesvol bedrijf met een structuur en marktpotentieel, beschikt Peel over de nodige expertise en inzichten om hetzelfde te doen voor andere start-ups. Linea Recta is niet het enige start-up support lab in België, beseft de oprichter. “Van hogescholen en universiteiten tot incubatoren en acceleratoren: er bestaat vandaag een goed uitgebouwd ecosysteem om start-ups te begeleiden. Ik juich dit toe, want ik vind dat elk initiatief zijn bestaansrecht heeft.”

“Hoe meer start-ups er zijn die verandering en vernieuwing teweegbrengen, hoe beter. Linea Recta maakt het verschil door het feit dat wij ook kunnen optreden als co-founder. Dit betekent dat we vanaf dag één mee aan tafel zitten met de ondernemer(s) in kwestie, van student tot ervaren entrepreneur. We begeleiden hem of haar om een ruw concept te vertalen naar een concrete oplossing en een start-up die delivert. We leggen het volledige traject van idee tot realisatie samen af, waarbij we steeds op zoek gaan naar een evenwicht tussen ROI en een duurzame impact maken”, vertelt Peel.

Niet alle wegen leiden naar Rome, maar bij Linea Recta bekijken ze vanaf dag één hoe ze toch zo snel mogelijk in Rome kunnen geraken. Er wordt steeds een tech-SWOT gemaakt om te bepalen welke technologieën aangewezen zijn en wat hun toegevoegde waarde is aan het project of aan de bedrijfszekerheid van de oplossing.

Als het project geënt is op één bepaalde technologie, bijvoorbeeld AI, dan maken we een tech script en roadmap aan die vertrekken vanuit die technologie. Maar we kijken ook objectief naar andere manieren om het probleem om te lossen”, legt Peel uit.

Alle projecten die Linea Recta begeleidt, toetsen ze ook af aan hun ‘SEC’ barometer. Hierbij wordt onderzocht of het idee voldoet aan hun normen op het vlak van Sustainability, Energy en Clean. “Als een idee goed is en aan alle eisen voldoet, gaan we snel schakelen. Omgekeerd moeten we soms ook duidelijk maken dat een bepaald idee het niet zal halen, en dat dat geen ramp is. Met eerlijke en constructieve feedback kan de ondernemer het idee of project bijsturen en er alsnog een succes van maken.”

Zonder financiële zorgen

Naast tech support biedt Linea Recta een waaier aan ondersteunende diensten zoals legal support, human resources en intellectueel eigendomsmanagement. “Zo ontzorgen we de jonge ondernemer en kan hij of zij zich volledig focussen op het ontwikkelen van een gezond bedrijf”, licht Peel toe, die hiervoor kan rekenen op freelancespecialisten, elk met ervaring in een specifiek vakgebied.

Linea Recta zorgt ook voor de financiering voor start-ups. “We zorgen voor het nodige kapitaal zodat de ondernemers hun product of oplossing kunnen uitbouwen tot een succesvol bedrijf zonder dat ze zich financiële zorgen moeten maken. Er is zelfs mogelijkheid om een verloning te voorzien. Zo kunnen we mensen overtuigen die anders de sprong niet zouden durven wagen, zoals studenten”, vertelt Peel.

De financiering gebeurt voorlopig volledig met eigen kapitaal. De ambitie is om over enkele jaren een eigen investeringsfonds op te richten dat mee kapitaal kan injecteren in de start-ups. “Zo kunnen we nog meer startende en ervaren ondernemers helpen om in een rechte lijn op hun doel af te gaan.”

Jumpstart

Peel beschouwt zijn start-up studio als de logische symbiose van zijn passie voor technologie en zijn interesse in mensen. “Ik heb een tijdje moeten zoeken naar wat ik echt wilde doen, maar ik denk dat ik het nu wel gevonden heb”, zegt hij zelfverzekerd.

“Wat ik vandaag doe, zie ik mezelf nog heel lang doen. Ik vind het ongelofelijk boeiend om met zoveel verschillende ideeën en uitdagingen in contact te komen. Zo bouw ik expertise op in vakgebieden waar ik uit mezelf anders misschien niet mee in aanraking zou komen.”

Wat heb je eraan om de rijkste man op het kerkhof te zijn? Ik help liever jonge talenten om een ‘jumpstart’ te maken

Linea Recta staat mee aan de wieg van tal van innovaties die op veel verschillende vlakken een bijdrage leveren tot de maatschappij. Het is misschien cru gesteld, maar wat heb je eraan om de rijkste man op het kerkhof te zijn? Ik help liever jonge talenten om een ‘jumpstart’ te maken. Zo investeer ik in de toekomst, en dat geeft mij zeer veel voldoening als ondernemer.”