WebTomorrow

"Dossier: The Future of ..."
Een dossier waarin WebTomorrow als conferentie op zoek gaat naar wat de toekomst brengt op verschillende domeinen. Zoals: Maatschappij, innovatie, marketing, werken, HR, ondernemerschap ...

Dé 3 dingen die je als leider van nu maar beter doet volgens FOD topman Frank Van Massenhove

Dé 3 dingen die je als leider van nu maar beter doet volgens FOD topman Frank Van Massenhove

Dé 3 dingen die je als leider van nu maar beter doet volgens FOD topman Frank Van Massenhove

Dit stuk is een samenwerking tussen Bloovi Studio & WebTomorrow

Van Massenhove: "De wereld heeft leiders nodig, geen managers die zeggen wat er moet gebeuren. Een manager legt zaken op zonder overleg. Een leider zorgt ervoor dat de beste beslissing wordt genomen. En die komt zelden van hem."

Frank Van Massenhove is wellicht de meest bekende overheidsmanager met een missie. Dankzij hem werd de FOD Sociale Zekerheid omgevormd tot dé organisatie waar ook veel privébedrijven inspiratie in zoeken en vinden. Tien jaar geleden werd hij uitgeroepen tot ‘Overheidsmanager van het Jaar’ en vandaag leidt hij een federale overheidsdienst met opvallend veel gelukkige ambtenaren.

Volgens Frank Van Massenhove zijn er een paar handelingen die je als hedendaagse leidinggevende zeker moet doen. Op Webtomorrow zal hij het hier uitgebreid over hebben, maar we gingen alvast op de koffie en brachten deze 3 adviezen mee naar huis:

1. Sociaal innoveren 


Als bedrijfsleider word je het maar beter snel gewoon: de millennials werken liever van thuis uit. Het gaat hier trouwens niet enkel om waar, maar om wanneer ze werken. Ze bepalen het liefste zelf op welke momenten ze actief aan de slag gaan. Focus als leider daarbij niet op gepresteerde uren, maar op het geleverde resultaat.
 

“Stop met te zeggen waar en wanneer je werknemers moeten werken. Kijk in de eerste plaats naar hun resultaten. It’s all about the results.”
 

Niet enkel work at home, maar ook home at work wordt belangrijker, volgens Frank Van Massenhove. De millennials zijn groot geworden met internet en zijn voortdurend mobiel. Hun smartphone en sociale media zijn meer dan een hulpmiddel, het maakt deel uit van hun identiteit. Werknemers verbieden om tijdens de werkuren hun smartphone te raadplegen of om snel op een sms te reageren, is nagenoeg contraproductief.

 

2. Co-creëren


Wil je als bedrijf wedijveren met de maatschappelijke noden, dan moet de bedrijfscultuur veel opener en vlakker. Archaïsche organisatiestructuren en onnodige, interne competitie maken beter ruimte voor inzet voor gezamenlijke prestaties.

Bedrijfsleiders van nu moeten dus denken in termen van co-creatie. Hierbij draait het om duidelijke doelen, waarbij het team de invulling bepaalt hoe die doelen worden gerealiseerd. Volgens Frank van Massenhove is co-creatie een absolute must, “…als we het niet meer doen, dan bestaan we binnenkort niet meer!”. De uitdaging is om jezelf in vraag stellen en te onderzoeken hoe je het beste uit jezelf en jouw team haalt. Hoe je dat doet, legt Van Massenhove uit in z’n talk op WebTomorrow.

3. Slim vechten om talent


Afgelopen jaar werd de skill gap in Europa 14% dieper, met als gevolg dat war for talent nog lang niet voorbij is. Het is dus al lang niet meer de vraag of de werknemer past bij het bedrijf, maar of het bedrijf past bij de werknemer. Als bedrijfsleider moet je jezelf dus steeds meer bewijzen. Werknemers willen een werkgever die vertrouwen geeft aan zijn mensen, ruimte laat voor zelfontplooiing en niet enkel steunt op controle maar op mensgerichtheid.

"Niet enkel jouw werknemers moeten zich bewijzen. Jij als leider moet je ook bewijzen aan hen."

In de praktijk?


Bij de FOD vult Frank slechts 80% van de tijd van z’n mensen in. Die 80% wordt sowieso 90%, want managers onderschatten vaak de werkelijke hoeveelheid werk. De overige 10% laat hij over voor innovatie en anderen helpen. “Als we 100% invullen, dan krijgen we slechts 70% resultaat. Nu is dat op z’n minst 90%.”

De ambtenaren krijgen ook de kans om thuis te werken. Hierdoor halveert hij de kosten, want woon-werkverkeer en files vallen weg en de tijd op het werk wordt optimaal gebruikt. “De productiviteit van de FOD steeg het eerste jaar met liefst 23%, het tweede en derde jaar nog eens met 11 en 15%.”

Benieuwd naar meer? Kom dan zeker naar WebTomorrow! Frank Van Massenhove legt er in z’n talk ‘What does true leadership looks like when your office is full of millennials’ alles over uit. De laatste 160 Super early bird tickets met 100 euro korting zijn nu beschikbaar.

Dé 3 dingen die je als leider van nu maar beter doet volgens FOD topman Frank Van Massenhove

Dit stuk is een samenwerking tussen Bloovi Studio & WebTomorrow

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.508 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief