De eerste lichting van BEyond: Contract.fit, Foodpairing, Intigriti, Nallian, Ontoforce, Pick-it, POM, Tessares, Xenomatix en Zensor - foto Fabrice Debatty

De eerste Belgische unicorn ooit - Collibra - bewijst dat het kan: succesvolle techbedrijven van eigen bodem die de rest van de wereld veroveren. Maar ook andere scale-ups die deze mythische status nog niet hebben bereikt, zoals Showpad en Teamleader, zijn goed bezig om de Belgische tech sector op de kaart te zetten. Toch denkt de accelerator BEyond dat het veel sneller kan. Na hun succesvolle debuut vorig jaar, gaat in april 2019 de tweede editie van hun groeiprogramma van start. Daarvoor zijn ze op zoek naar de meest ambitieuze tech scale-ups van België die hun groei willen versnellen. De eerste lichting bestond alvast uit enkele klinkende namen zoals Xenomatix, Ontoforce en Tessares. Wat zijn de unieke troeven van dit acceleratieprogramma en hoe willen ze het Belgische tech landschap helpen groeien?

Uitgroeien tot wereldspeler

BEyond zag begin vorig jaar het licht. Pulse foundation sloeg de handen in elkaar met Agoria, Sirris en We Connect Data om samen het ambitieuze acceleratieprogramma (inschrijven vóór 17 februari) tot een succes te maken. Een samenwerking die meer dan geslaagd bleek, want zes maanden na de start van het eerste programma zijn de eerste resultaten duidelijk merkbaar. Twee op drie deelnemende bedrijven gaf aan een positieve impact op hun verkoopcijfers te zien. Enkelen van hen konden dankzij BEyond ook vestigingen openen in het buitenland en sloten internationale handelsakkoorden af. De BEyond-telgen spreidden hun vleugels uit naar onder andere de VS, Singapore en Indonesië.

Paul Bosmans, oprichter Pulse Foundation - foto Fabrice Debatty

Dat is exact wat we met BEyond willen bereiken”, knikt Paul Bosmans, oprichter van Pulse Foundation, een belangrijke driver achter BEyond. “We identificeren de meest beloftevolle technologische scale-ups in België en verruimen hun horizon, om er vervolgens wereldspelers van te maken.” Toch moeten we het volgens Bosmans breder zien dan dat. “We doen dit niet voor hun individueel succes. Wél voor een welvarend België, en een inclusieve samenleving met beloftevolle professionele opportuniteiten en tal van investeringsmogelijkheden.”

Belgische ondernemers troef

Een grote troef van het acceleratieprogramma is dat het nauw samenwerkt met ondernemers uit België en het buitenland. Geen consultants, wel ondernemers die vanuit hun eigen achtergrond hun expertise delen. “We brengen de waardevolle kennis van echte ondernemers samen met de technologische waarde van onze Belgische tech scale-ups, om hen op die manier naar de wereldtop te stuwen”, duidt Bosmans. “Onze coaches hebben stuk voor stuk ervaring en kennis van zaken in overvloed.”

Een van die mentoren is Geert Roelens, ex-Bekaert en voormalig CEO bij Beaulieu International Group. Hij nam deel aan de eerste editie en blikt positief terug op zijn mentorschap: “Doorheen mijn carrière heb ik veel gekregen van de maatschappij en nu wil ik iets teruggeven. Ik geloof sterk dat ik dankzij mijn ervaring met groeiende bedrijven en het delen van mijn kennis, kan bijdragen aan een toekomstgerichte en solidaire maatschappij voor mijn kinderen en kleinkinderen.”

De overgang naar een milieuvriendelijke kenniseconomie is cruciaal voor een economisch welvarend België en tech scale-ups spelen daarin een belangrijke rol

Al wil Paul Bosmans benadrukken dat het niet enkel draait rond het uitwisselen en leren van ervaringen: “Het gaat om meer dan alleen expertisedeling”, zegt hij. “Door hun ervaring door te geven aan beloftevolle ondernemers, vormen onze BEyond-coaches een belangrijke schakel in de economische revival van België. BEyond maakt de scale-ups klaar om succesvol naar investeerders en venture capitals te stappen. Het programma voorziet eveneens een "Investorday" met Belgische en Internationale investeerders."

Want, zo gelooft Bosmans, is er een hoge nood aan het transformeren van onze Belgische economie. En daar wil hij met het acceleratieprogramma een versnellende invloed op hebben. “De overgang van een traditionele energieverslindende transformatie-economie naar een propere, milieuvriendelijke kenniseconomie is cruciaal voor een economisch welvarend België. Dankzij de kennis en innovatie van deze tech scale-ups, willen we een duurzame impact hebben op de transformatie van onze economie en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten. Er moet respect zijn voor hoge ethische standaarden en het milieu.”

Geprikkeld om mee te doen aan het BEyond-programma? Scale-ups die willen deelnemen aan het acceleratieprogramma, moeten werken rond een innovatieve technologie en kunnen aantonen dat daar een markt voor bestaat. Inschrijven kan tot 17 februari 2019.