In de race om AI te implementeren, vergeten veel bedrijven één cruciale component: de menselijke factor. Gwendolyn van Cevora en Christophe delen hun visie over hoe AI écht waarde toevoegt aan het bedrijfsleven, en waarom een simpel abonnement op ChatGPT vaak niet volstaat.
De digitalisering die nooit écht slaagde
Christophe begint hij met een observatie: "Door de implementatie van generatieve AI sinds 2022 beginnen bedrijven te beseffen dat hun digitalisering eigenlijk helemaal niet zo goed gelukt is."
Hij wijst naar een rapport van Agoria en Sirris dat stelt dat een overvloed aan Excel-bestanden eigenlijk een symptoom is van een mislukte digitale transformatie. "Excel is een fantastische applicatie, maar wordt in 80% van de gevallen misbruikt. In elke organisatie gebruikt men Excel voor alles en nog wat.
Deze realiteit legt volgens hem een pijnlijk patroon bloot: "Men begint nu te beseffen dat er te weinig is ingezet op opleiding in technische skills. En dat is iets dat met de opkomst en implementatie van AI zeker niet mag worden vergeten."
"Iedereen kan prompten, maar niet iedereen kan goed prompten. Het verschil tussen de twee is cruciaal. En daar zit precies het pijnpunt voor veel organisaties die haastig AI-tools implementeren zonder te investeren in de vaardigheden van hun medewerkers.”
Gwendolyn: "Bij iedere disruptie, net zoals in de jaren '90 met de opkomst van het internet, moet je inzetten op technische skills. Daarmee kan je winnen. Het probleem begint vaak al bij het definiëren van wat men eigenlijk wil bereiken. Data-analyse begint niet met data, maar met de juiste vraag stellen. Veel mensen denken: we hebben onze organisatiedata, we gaan daar een beetje in roeren en er zal vanzelf iets uitkomen."
Om dit concreet te maken, deelt Christophe een verhaal over een HR-afdeling die in conflict lag met de IT-afdeling. "HR wilde analytics invoeren, maar wist niet wat ze ermee wilden doen, terwijl IT klaagde dat ze geen data konden leveren. Die discussie bleef maar doorgaan."
“Het probleem was dat niemand had gedefinieerd wat een ‘kritiek profiel’ eigenlijk was. Als je die definitie niet hebt, kun je dat ook niet meten. En als je niet weet hoe lang het duurt om een kritiek profiel aan te werven, kun je moeilijk werken aan een kortere doorlooptijd."
“Dit soort uitdagingen los je niet op door simpelweg meer data te verzamelen. Het gaat door te werken met je bovenkant, met nadenken.”
AI als volwaardige partner
Toch zien beide experts een enorm potentieel voor AI in verschillende bedrijfsprocessen. Gwendolyn somt drie gebieden op waar AI substantiële waarde kan toevoegen: "Communicatie, data-analyse en het vormgeven van projecten."
“Bij projectmanagement bijvoorbeeld kan AI helpen om je eigen bias uit te vlakken. Je denkt te weten wat het antwoord is op een bepaalde vraag binnen het project, maar het is goed om dat nog eens te checken via generatieve AI."
Gwendolyn: "Het kan je helpen om een project in stappen te verdelen, een stappenplan op te bouwen, risico's te identificeren en communicatie tussen stakeholders te faciliteren. AI is een ‘brainstormpartner’ die zelfs verschillende personen kan 'simuleren' tijdens een brainstormsessie. De mogelijkheden zijn eindeloos, mits je weet hoe je de technologie moet aansturen.”
“De realiteit is dat veel bedrijven investeren in dure AI-abonnementen zonder de juiste opleiding te voorzien. Men probeert op de klassieke manier integratie te doen. We kopen een aantal abonnementen, delen die uit, en na vijf maanden moet men aangeven of men het verder wil gebruiken of niet. Het resultaat is daardoor dikwijls voorspelbaar. Door gebrek aan opleiding worden die tools niet gebruikt, of niet op de manier die ze zouden moeten worden gebruikt. En dat leidt tot frustratie bij organisaties."
Christophe: "In 2023 heb ik in totaal 3000 euro uitgegeven aan abonnementen, en ik heb ze niet allemaal gebruikt."
De oplossing: loopbaanlang leren
Hier komt Cevora in beeld, met een filosofie van 'loopbaanlang leren' en een scala aan AI-opleidingen specifiek gericht op PC200-bedienden. En het beste nieuws? "Alle producten zijn voor PC200-bedienden kosteloos," verzekert Gwendolyn.
Hun aanbod is gevarieerd en praktijkgericht:
- Kritisch denken: "Hoe ga je een kritisch gesprek aan met generatieve AI zoals ChatGPT?"
- Prompting technieken: Een interactieve webinar met voorbeelden van use cases, slechte en goede prompts, en de resultaten die je ermee krijgt.
- Schrijven in een tweede of derde taal: Workshops voor Frans, Engels en Nederlands, met terugkoppelingsmomenten voor effectieve leertransfer.
- Marketing en AI: Producten rond beeldgeneratie, tekstgeneratie, SEO en social media.
De meeste webinars zijn te herbekijken op de website https://www.cevora.be/alles-over-ai
Het dialoog denken
“Een van de grootste obstakels voor effectief AI-gebruik is onze verouderde denkwijze. We zijn een beetje misvormd door Google. Google heeft het ons makkelijk gemaakt om met één, twee, drie woorden iets op te zoeken."
“Maar generatieve AI werkt fundamenteel anders. AI gaat het meest waarschijnlijke antwoord geven, terwijl Google informatie opzoekt en weergeeft. Het grote verschil is dat iteratieve AI een model van dialoog is. Dit vereist een nieuwe benadering. Je hebt niet geleerd om door te vragen en een conversatie aan te gaan, en dat is waar de echte meerwaarde zit. Vergelijk het met een jobstudent, die missen nog context, dus je moet hen van bij het begin alles vertellen. En ten tweede, je draagt absoluut geen verantwoordelijkheid."
Het doel: impact, niet inspiratie
Bij Cevora draait alles om concrete resultaten. "Bij ons is het belangrijk dat er echt kennisoverdracht is, in plaats van enkel inspiratie," benadrukt Gwendolyn. "Want je kunt heel inspirerend werken, maar dan heb je absoluut geen impact op hun job."
”We focussen daarom op praktische oefeningen met persoonlijke feedback. We laten cursisten met eigen use cases komen en geven hen persoonlijke feedback over hun producties. Die terugkoppelingsmomenten werken heel efficiënt, in tegenstelling tot wanneer je één keer met een groep samenkomt, uitlegt wat er mogelijk is, en de cursisten dan hun eigen weg laat gaan zonder te weten wat ze ermee doen."
Voor wie nog twijfelt of AI iets voor hun organisatie is, heeft Gwendolyn een boodschap: "Er zijn mensen die al een beetje aan het spelen zijn met AI, bijvoorbeeld met beeldgeneratie, maar niet voor verder gebruik. En er zijn mensen die er nog helemaal niet aan durven beginnen."
“Voor die laatste groep is er de e-learning die nu in mei uitkomt. Dat is echt de basis van AI. Wat is het? Hoe werkt het? Wat kun je ermee doen voor je job? En wat zijn de limieten en risico's?"
Terwijl we het gesprek afronden, reflecteert Christophe nog een laatste keer op het belang van menselijke expertise in het AI-tijdperk: "Je kunt maar goed werken met generatieve AI als je de competentie hebt. En misschien is dat wel de belangrijkste les, in een wereld waar technologie steeds toegankelijker wordt, maakt de menselijke vaardigheid meer dan ooit het verschil.