Stel je voor, je bent erin geslaagd je potentiële werkgever te overdonderen met je motivatiebrief en cv. Vervolgens nodigt hij je uit voor een gesprek: via telefoon, Skype of in het echt. Je mag op je gemak zijn, je kreeg een afspraak dus je bent zeker bekwaam voor de job. Het enige wat je nu nog rest is het interview tot een goed einde brengen. Sommige mensen zijn geboren om zichzelf te verkopen. Anderen zijn daar minder goed in. In elk geval heb je al enorm veel moeite gedaan en ben je al erg ver geraakt. De voorbereiding van een jobinterview kan er dus nog wel bij! Hieronder staan 11 trucjes die je jobinterview naar een hoger niveau zullen tillen.

1) Zorg voor de juiste mindset

Maak jezelf enthousiast voor het interview. Voor sommige mensen kan dat moeilijk zijn, zeker als er veel op het spel staat. Een goeie truc om kalm te blijven is: je succes visualiseren en accepteren dat een afwijzing mogelijk is, maar niet onvermijdelijk.

Als je nerveus bent, is het belangrijk om je interviewer voor te stellen als een medewerker, niet als een gemene tegenstander die er alles aan doet om het je moeilijk te maken. Je wordt uitgenodigd op gesprek omdat het bedrijf je wil leren kennen. De recruiter wil meer horen over de vaardigheden en ervaringen die op je cv staan. Hij of zij denkt niet: 'Ah, we gaan hem eens goed laten schudden en beven.' Ze zijn oprecht geïnteresseerd.

2) Bereid goeie vragen voor

Jobinterviews zijn eng. Aan het einde van het gesprek is het laatste wat je wil het gesprek nog wat verlengen door vragen te stellen. Nochtans komt het heel goed over als je vragen stelt die je interesse in de job duidelijk maken. Veel mensen komen niet op goede vragen in een moment van stress. Daarom is het belangrijk om op voorhand sterke vragen te bedenken die je kan stellen. Oefen die vragen in voor je gesprek, zo voel je je comfortabeler.

Mogelijke vragen die positief overkomen bij de recruiter zijn: Op welke termijn zien jullie deze functie ingevuld, kunt u een beeld schetsen van een typische werkdag, hoe hoog ligt de werkdruk op de vloer en welke eisen zijn er aan de job verbonden, wat zullen de grootste uitdagingen van deze job worden, enzovoort.

3) Zorg voor ijsbrekers

Eerste indrukken zijn heel belangrijk! Daarom is het aan te raden om een sterke openingszin te bedenken. Rachel Gillett gaf ooit de tip op Business Insider om het gesprek aan te vatten met positieve punten van de blog of sociale media-platformen van de organisatie. Dat toont al meteen dat je geïnteresseerd bent en dat je je grondig geïnformeerd hebt.

4) Let op een goede houding

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om zelfzeker over te komen. Dat is nochtans essentieel tijdens een sollicitatiegesprek. Als je zelf al niet overtuigd bent van je kunnen, zal de interviewer ook niet geloven in je competenties.

Prutsen, stuntelen en voortdurend de blik afwenden zijn signalen die wijzen op onzekerheid. Het is heel lastig om je houding te controleren, maar als je de gewoonte kweekt om je lichaam onder controle te houden, zal dit vruchten afwerken tijdens je interview.

5) Doe je huiswerk als het gaat om geld

Geld is een onhandig onderwerp om aan te snijden, maar als jij er niet over begint, is de kans groot dat niemand erover begint. Doe wat research voor het gesprek. Ken je waarde. Ken de markt. Eis geen specifiek looncijfer, maar laat de interviewer zelf een cijfer voorstellen. Indien je niet akkoord gaat met het voorgestelde loon, discussieer er respectvol over. Wees ook altijd flexibel en eerlijk tijdens de discussie.

6) Doe het langzaam

Neem je tijd tijdens jobinterviews.

Deze strategie is vooral voordelig voor verlegen mensen. Zo kunnen ze aan de interviewer tonen dat ze zelfzeker genoeg zijn om pauzes te laten vallen en dat ze hun woorden voldoende wikken en wegen. Als je je jachtig haast door een conversatie, neem je het risico om een nerveus en onsamenhangend gesprek te creëren.

7) Blijf bij je onderwerp

Als je angstig bent of je spreekt met een onervaren interviewer, loop je het risico om af te wijken van de kerninfo. Je begint bijvoorbeeld te babbelen over de hoogtepunten in je carrière, terwijl je zou moeten praten over de meerwaarde die je kan bieden aan de organisatie waarvoor je solliciteert.

Behoud altijd de focus op wat je kan doen voor het bedrijf. Waarom zou het bedrijf je moeten aannemen? Wat kan je voor het bedrijf betekenen? Behandel je interview een beetje zoals een thesis: alles waarover je praat moet relevant zijn!

8) Doe alsof je morgen begint te werken

Wil je een goede indruk nalaten? Doe alsof je de job al hebt. Matt Kaness, CEO van de online vintage kledingketen 'ModCloth', sprak ooit in Business Insider over een jobkandidaat die hem helemaal overdonderd had. De sollicitant kwam toe met een lijst waarop hij allerlei voorstellen had geschreven om ModCloth's app te verbeteren. Kaness was onder de indruk van de toewijding en het enthousiasme van de man. Zijn onderzoek was uitgebreid en nuttig.

Het is slechts een beetje meer moeite, maar het kan je heel veel verder brengen in de selectieprocedure. Als je initiatief toont en laat zien dat je betrokken bent met het bedrijf, dan heb je een stapje voor op sollicitanten die dat niet doen.

9) Weet wat je wil

Het is heel moeilijk om te weten wat je precies wil, zeker als je aan het begin van je carrière staat of heel wanhopig op zoek bent naar een job. Toch is dat enorm belangrijk. Als je er te laat achterkomt dat de job je niet ligt of het bedrijf je niet interesseert, zal je toch snel weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe opportuniteit.

Stel vragen tijdens je jobinterview om te weten of het bedrijf en de job iets voor jou zijn. Volg je gevoel. Als het knaagt, weet je dat er iets niet juist zit.

10) Vraag naar de volgende stappen

Als je nerveus en onzeker bent, kan het beangstigend aanvoelen om te vragen naar de volgende stappen in het sollicitatieproces. Toch is het noodzakelijk om te polsen wat er na het gesprek komt, zodat de recruiter weet dat je serieus bent over de job. Als de interviewer enthousiast antwoordt, is dat een teken dat het gesprek zeer goed ging.

11) Stuur de perfecte dankmail

Stel: je interview gaat enorm goed. Je voelt je opgelucht en daardoor vergeet je de laatste stap. Je laat niets meer horen na het gesprek. Dat is zonde! Het is belangrijk om nog een bedankingsmail te sturen. Een paar woorden zijn voldoende. Je naam komt weer even in beeld, het toont dat je geeft om de job en dat je heel graag de job zou hebben. Stuur een bedankingsmail binnen de 24 uur.

Met deze 11 tips ben je helemaal klaargestoomd voor je sollicitatiegesprek. Adem in, adem uit. You got this!